Евроконкурсът за Wi-Fi в общините анулиран! Защо?

Мария Габриел спря заявките и парите заради пробив с уебсайта
15 юни 2018 11:15, Екип на Dnes.bg
17
Евроконкурсът за Wi-Fi в общините анулиран! Защо?
Снимка: архив, Reuters

Мария Габриел, комисар за дигиталното общество, обяви, че е анулирала конкурса за финансиране прокарването на безплатен интернет в европейските общини.

Страницата на инициативата WiFi4EU е затворена заради провал със софтуера на сайта, където трябваше да се подават кандидатурите, обясни Еврокомисията.

През март Брюксел съобщи, че ще раздаде ваучери на кметовете да изградят мрежи за безплатен високоскоростен безжичен интернет в села и градове из цяла Европа. Целта е да се подобрят възможностите за бизнес и да се даде достъп до онлайн услуги на гражданите. Точките трябваше да се позиционират в кметства, музеи, библиотеки, болници, по площади и други обществени места, по избор на кметството. Общините се задължават да ги поддържат поне 3 г. за собствена сметка.

Шумно рекламираното набиране на желаещи да се възползват от европейските пари обаче беше тихомълком прекратено с обяснение за грешка в софтуера на сайта за подаване на молбите.

Създателят на програмата, нает от Комисията, допуснал някои общини да попълнят формулярите преди официалното отваряне на процедурата. След началото на набора пък някои участници не могли да се регистрират. Еврокомисията, която е поръчала и одобрила направата на сайта, беше поставила условие, че парите ще се дават по реда на записване докато свършат.

Само за няколко часа 18 000 общини подали документи, като 5000 успели да се регистрират в първите секунди след отварянето на портала на 15 март. От обяснението на Мария Габриел, която отговаря за програмата, става ясно, че сайтът е работил само един ден. След това той бил дезактивиран по сигнал, че регистрацията не може да се впише. Едва вчера българската еврокомисарка обяви, че е решила да анулира процедурата заради съмнения, че не всички участници са могли да кандидатстват при равни условия.

Еврокомисията беше обещала да даде първите пари за Wi-Fi в края на лятото, но проблемите със сайта ще отложат преводите поне за края на годината. Нова процедура за участие няма да бъде стартирана преди есента, съобщи дигиталната еврокомисарка.

ЕС е заделил 120 млн. евро за ваучери от по 15 000 евро на община, които трябваше да се раздават след 4 конкурса за набиране на кандидати през тази и следващата година. По сметки на Еврокомисията това означава, че около 6000 кметства можеха да се възползват от офертата, а остатъкът от бюджета е разпределен за технически разходи. Бройката кандидати за двете години бе надхвърлена още през първия ден от отварянето на портала.

Габриел беше поставила бързината като условие към желаещите да получат пари закупуване и инсталиране на оборудване за безжична интернет връзка в избрани от тях обществени места. Първите 1000 трябваше да вземат парите от премиерния конкурс.

По данни на министерството на транспорта 130 български общини са участвали в анулирания сега конкурс.

Еврокомисията обещава вече подалите документи да бъдат информирани по електронната поща кога интернет порталът ще бъде отново качен в мрежата. Те ще трябва да потвърдят подаването на документите си, за да бъдат включени в ново раздаване.
 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
Сигурно частните Интернет фирми-доставчици пречат и не дават...
13
1
 
6
 
! Отговори
bobi преди 8 месеца
тая толкова разбира от дигитализация... и ква българка е изобщо?
кой знае кой български тарикат е прибрал пари за уеб дизайна на тоя сайт и е оставил отворена вратичка с идеята да изкара допълнително някой лев..
12
1
 
7
 
! Отговори
габи преди 8 месеца
Може да съм неука,у но съм пробивна. Вижте ми биографията и ще разберете и после дупито ми да ядете...Така си каза наш,то Габи метреса на дъртак, но с портфейл-ах,ах, ах....
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще падна от смях!
10
0
 
7
 
! Отговори
zle преди 8 месеца
Време е за уволнение!!!
Защо отговорните за един обикновен сайт не искат да поемат вина?
Защо трябва да уволняваме обикновения програмист? Кога ще започнем промените от високо? Министърката ще поеме ли вина за забавянето?
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То и да го спрат и да не го, няма значение. Ако не стане уговорката на ниво министерство то ще стане на ниво общини и кметове. За да може 70 % от даваните средства да останат за кметовете и фирмите покрай тях ще се направи нещо колкото да се покаже по документи и готово. Това ще стане тъй като няма никакъв конкретно разписан план/проект в който подробно да е описано всичко, параметри, структура, капацитет и т.н. на мрежата която трябва да се изгради за да може да се направи нещо като хората!
8
0
 
11
 
! Отговори
Ехо-о преди 8 месеца
И тук май мирише на корупцийка.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До (-_-)

Истината е, че е два пъти попроста от " толкова проста, че не е истина"
6
0
 
15
 
! Отговори
гого преди 8 месеца
тя дигитализацията и с комисар и без него си се длучва вече две десетилетия и разни бюрократи в ЕС няма да я ускорят.
5
1
 
10
 
! Отговори
Ивчо преди 8 месеца
и после ние сме били корумпирани и побъркаха държавните служители с по 900 лв заплатки мастити антикорупционни декларации да пишат. Представям си тоз дето е дал софтуера колко е гушнал....
4
2
 
20
 
! Отговори
ессср преди 8 месеца
мара-дигиталната нали супер-компютри щеше да прави, а се оказа, че един уебсайт и той й е над възможностите! жалка ес-осовска картинка!!
3
2
 
14
 
! Отговори
:):) преди 8 месеца
цялата дигитализация е такава пародия, а представете си електронно гласуване , не е за мислене....
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хах, еврокомисарката по „дигитализация“ (каквото и да значи това) проваля работата заради кофти сайт.

Какво повече да говорим ?!
1
2
 
31
 
! Отговори
(-_-) преди 8 месеца
Тая е толкова проста, че направо не е истина..