Софиянци недоволни – няма къде да спортуват

На един жител на София се падат по 4 кв. м за спорт
15 юни 2018 08:30, Елка Василева
41
Софиянци недоволни – няма къде да спортуват
Снимка: архив, Булфото

София е на последна позиция от европейските столици според степента на удовлетвореност на жителите от спортни игрища, зали и съоръжения, показват данни от анализ на Евростат относно равнището на удовлетвореност от спортни съоръжения и възможностите за спорт в столиците на ЕС. Анализът е във връзка с началото на Световното първенство по футбол, отбелязва Евростат.

Едва 38 на сто от софиянци са доволни като цяло от наличието на спортни терени и съоръжения, като от тях 8 процента са "много доволни", а 30 процента - "по-скоро удовлетворени", показват данните на европейската статистика.

Останалите 62 на сто от жителите на столицата ни са настроени негативно към възможността да се занимават със спорт заради недостига на терени или спортни съоръжения.

В София към момента съществуват една дузина големи стадиони, около 10 големи спортни комплекса, една голяма Национална спортна база, включваща 5 спортни салона, 3 открити плувни басейна, зали за фитнес, културизъм и възстановяване, както и много други по-малки спортни обекти.

Последният голям спортен обект в столицата е откритата през 2011 г. зала "Арена Армеец" с капацитет до 15 000 зрители, в която могат да се практикуват над 30 вида спорт.

Има и стотици частни спортни съоръжения, които обаче явно не задоволяват нуждите на обикновените столичани за спорт в милионна София.

Според експерти на територията на София-град към момента има около 440 хектара площ за спорт и развлечения, а на територията на Столична община - около 1170 хектара терени за спорт и развлечения. Така по експертни оценки от специално предвидените за спорт територии на един жител на столичния град се падат по около 4 кв. метра за спорт.

Причините за състоянието на спортните терени в София са многообразни, но основно се открояват два проблема. Единият е, че София е най-динамично развиващата се столица в Европа, като за малко повече от 100 г. е нараснала с население близо 100 пъти. И другият - масовото застрояване на терени в София през последните години често включва и разрушаване на спортни площадки и застрояване на терени с друго предназначение.

Люксембург и Хелзинки – най-доволни от възможности и центрове за спорт

В двете европейски столици Люксембург и Хелзинки жителите са най-доволни от възможността да спортуват в разнообразните спортни центрове - близо 85 на сто от обитателите на столиците на Люксембург и Финландия дават положителен знак за възможностите да спортуват в градски условия.

Други европейски столици с отлични възможности за спорт са още Амстердам - 76 на сто, Прага и Дъблин - по 75 на сто, Париж - 71 на сто, Любляна, Братислава и Виена - с по 70 на сто и др.

Освен българската столица София с 38 на сто удовлетвореност от спортни съоръжения, по-малко от половината от населението на Братислава /43 на сто/, Букурещ, Валета и Атина /всички 44 на сто/ и Вилнюс /46 на сто/ - са удовлетворени от спортните съоръжения на техния град.

Изследването на Евростат за удовлетвореността от възможностите за спорт в градски условия обхваща общо 109 европейски града, пише БТА. Сред тях челна позиция по удовлетвореност заемат германския град Мюнстер и финландския Оулу, където жителите им дават над 85 процента удовлетвореност или оценка "5 звезди" за възможността да спортуват в градски условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: спортСофияЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, поне има къде да гладуват, какво повече искат?
34
0
 
3
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Няма да има място, така ще е. Защото София от един нормален за живеене град с много зеленина, големи паркове и междублокови пространства и достатъчно места за отдих се превърна буквално в *** и джунгла от бетон, презаствояване и коли, придошли отвсякъде! Роден съм 1985, такава лудница, каквато е през последните 10-12 години никога не е имало. Моите родители знаят прекрасно!Можеше да не емигрирам и да остана тук, нашият квартал беше прекрасен!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БАНКЯ ИМА ЕДНА УЛИЦА, КОЯТО СЕ ОХРАНЯВА ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ И Е ПРАЗНА. СПОРТУВАЙТЕ ТАМ, И ДВИЖЕНИЕ НЯМА ДОРИ.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В столицата високите постове са заети от селяните - само те са образовани.Кореняците софиянци са или охранители или пазачи на паркинги.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ти спортуване? То майките като излязат с децата в детските колички, няма къде да отидат, те за спорт ми говорят.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре си беше при бсп мислеха и за спортуващите строяха всичко а сега няма нищо и никои не строи
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София паркове не останаха всичко се застроява. Не знам този преди мен къде ги видя тези много паркове.
28
2
 
3
 
! Отговори
parkove_za sport преди 5 години
В София има много паркове, които могат да се приспособят заспорт/бягане, като се направят специални пътеки за спортуващите, обграденипо някакъв начин. В момента парковете са се превърнали сутрин в огромни тоалетни на открито за кучета и хората няма как да спортуват там. Да се вземе опит от Франция или Италия.
27
0
 
3
 
! Отговори
sport преди 5 години
Защо винаги е едно и също? Как пък един път не си извадихме поука от едни тъмно *** човечета.... Нон стоп разделителни линии се чертаят - в случая София и НеСофия? Ами колко от тези в София идват в "провинцията" на виличка с компания и това е всяка събота/неделя. Колко хотели се настроиха и се посещават от "софиянци"? Не там е проблемът! Проблемът в случая е, че няма план за градуостройство и всичко се прави на парче. А това идва от едно мяст, същото, поради което други населени места обезлюд
26
0
 
18
 
! Отговори
Борисов преди 5 години
Абе не ме заниманайте бе. Трениращите и ония, нeдъгавите, да ми се махат от главата! Аз обединявам балканите, ходя на Божи гроб, папи и световни лидери всеки ден ме галят по главата, НЯМАМ ВРЕМЕ ЗА ВАС. Построих ви магистрала и пак мрънкате, ронила се. Постройте си една сами тогава! Като нямате хляб, яжте пасти! Нямало къде да тренират - хващайте колелетата! В Европа карат колелета, почвайте и вие, на дундуков съм ви начертал велоалеи.
25
2
 
7
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Недоволните да се обърнат към компетентните служители - протопрезвитер Кусан Хадавян и архимандрит Исахак Похосян.
24
7
 
11
 
! Отговори
bobi преди 5 години
е някой кара ли насила всички да стават софиянци? Който иска да спортува, да си диша чист въздух - да си ходи на село. Излишно драматизиране, има достатъно паркове за тичане, фитнес зали на всеки ъгъл..
23
1
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До ДО Вонящия суджук-2 8 На полето всичко е наред.Сто забрадки и един каскет. В кръчмата на кака Радка , сто каскета и една забрадка. Р.Ралин.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двете пързалки за кънки на лед са пълна трагедия, басейните са също занемарени и без удобства и е смрад и не са ремонтирани от комунизма... Мария Луиза къпалнята е открадната, а Софиански не е в затвора... В същото време се откраднаха милиони европари за селски стадиончета дето сега пасат крави щото отдавна няма население...
21
1
 
12
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Четири квадратни метра са напълно достатъчни да се играе ръченица.Развива всички мускули.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дo 17Уверявам те, че Витоша също отесня вече за спорт особено през уикендите и особено по най-известните пътеки като хоризонталната обиколна Железница - Бояна и около черни връх. Но все пак добре че има и задна част на Витоша - Ярлово, Чуйпетово и т.н. Там жив човек няма и е супер за всякакъв спорт.
19
0
 
16
 
! Отговори
Lina преди 5 години
Но пък бетон има в изобилие,вече ще строят и над съществуващите сгради (вероятно),застроява се " прозорец в прозорец". Чудно ми е останаха ли купувачи за тези новопостроени сгради тип "гардеробна"..
18
2
 
8
 
! Отговори
А бе, преди 5 години
това нещо София не беше ли избрано за европейска столица на спорта?
17
13
 
12
 
! Отговори
кво? преди 5 години
Нямало къде да се спортува.. Няма желание!! И си намират оправдания. А това вероятно са вечно мрънкащите велоинфантили..
16
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софиянците имат цяла Витоша за спортуване, а са се заврели в разни фитнеси и мазета, и само се оплакват.