Ромите в Италия: От €7 млрд. не получихме дори хапче аспирин!

Матео Салвини да дойде да види как живеем!
21 юни 2018 21:25, Елка Василева
56
Ромите в Италия: От €7 млрд. не получихме дори хапче аспирин!
Снимка: архив, Reuters

В прахоляка на ромски лагер в покрайнините на италианската столица животът продължава въпреки заплахите на новия министър на вътрешните работи и водач на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини.

Вече засипан с критики, тъй като отказа да отвори италианските пристанища за хуманитарния кораб "Акуариус" с 630 мигранти, Салвини предизвика нова вълна от възмущение, като обяви предстоящо преброяване на ромите, живеещи в Италия.

Изказванията му породиха възмущение в редиците на лявата опозиция и известно притеснение сред новото популистко правителство. Левицата и правозащитни организации направиха паралел с расистките закони, гласувани през 1938 г., по времето на фашисткия водач Бенито Мусолини, пише Франс прес.

Но в "Ривър вилидж", както се нарича ромският лагер, разположен далече от главните пътища и дворците в историческия център на Вечния град, хората предпочитат да стоят далече от тази полемика.

"Ако той /Салвини/ дойде тук, ние ще го посрещнем любезно. Трябва да види как живеем", казва 18-годишният Хабиби Мехмеди.

"Лоши неща"

Разбира се, "има някои, които правят лоши неща, но повечето от нас тук са италианци и никога не са вършили престъпление", добави той пред АФП.

Марчело Дзуинизи, основател на организацията "Национе Ром", която се бори за правата на ромите и синтите в Италия, казва, че хората не трябва да се плашат прекалено от заплахите на новия вътрешен министър със силни позиции в италианското правителство.

"Познавам Матео Салвини, няколко пъти сме разговаряли и не смятам, че ще направи кой знае какво. Това са само думи", добавя той.

И за да го докаже, Дзуинизи показва на АФП съобщение, което е изпратил до вътрешния министър, за му напомни, че италианският статистически институт е направил проучване за ромите в Италия още през 2017 г.

"По-късно през деня той смени тона и заговори за това как са били използвани европейските фондове (предназначени за ромите), послуша ме", твърди Дзуинизи.

Дзуинизи обясни също, че неотдавна организацията му посетила Брюксел, за да поиска Европейската комисия да разследва как са били използвани структурни фондове от 7 милиарда евро, отпуснати на Италия, за да се подпомогне жилищното настаняване, здравеопазването и образованието на ромите и бездомните.

"Хапче аспирин"

"В лагерите обаче нищо не получихме, дори хапче аспирин", отбеляза той.

Според ромската "Асоциация 21 юли" в Италия има между 120 и 180 хиляди роми и синти, около 16 400 от които живеят в лагери като "Ривър вилидж", пръснати в 87 града. Четиридесет и три процента от жителите на тези лагери са италианци, останалите идват главно от страните от бивша Югославия.

Само в Рим има 17 лагера и макар "ли дзингари" - синтите или ромите - да представляват не повече от 0,3 процента от населението на Италия, те са подложени на всевъзможна дискриминация. Често обвинявани в кражби и всякакви видове трафик, ромите трудно се интегрират, най-вече в италианската столица, където част от организираната престъпност е в ръцете на кланове на синти.

През април, след кражба на автомобили полицията арестува десетина души в "Ривър вилидж". За да стигнат до лагера, репортерите трябва да минат през полицейски "контролен пункт" в края на път, който води до река Тибър.

В лагера живеят 127 семейства и около 180 деца - в бунгала, каравани и сглобяеми постройки.

Това е един от най-хубавите лагери в столицата, казва Дзуинизи и изтъква, че всички деца там ходят на училище.

При все това обаче в "Ривър вилидж" няма течаща вода, а питейната се осигурява от частна компания.

Няма работа

"И слава Богу! Представяте ли си какво би било тук в тази жега, ако не ни изпращаха вода?", казва 18-годишният косовар Алберт Хасими, който живее в Италия почти цял живот.

Основният проблем тук обаче е липсата на работа по простата причина, че работодателите не искат да наемат роми, обяснява той.

"Всички казват, че циганите крадат. А камората (неаполитанската мафия)? Те чисто и просто смятат, че тяхната раса е по-добра от нашата", отбелязва с горчивина Хабиби Мехмеди.

/БТА/
 


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пътят на "европейските" ли дзингари е към Индия, Пакистан и Бангладеш! Тук в европейските държави никой не е длъжен да им дава каквото и да било наготово без труд.Всички те трябва да имат едни и същи документи независимо в коя европейска държава са родени.Защото са номадски етнос.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ROMITE SAMO VZEMAL,NO VIE BUGARITE STE BEDNI KAKVO DA VZEMAT OT VAS?

VIE BALGARITE KRADETE V EVROPA,VIE KRADETE EVROFONDOVETE.
VIE KRADETE PARITE IZPRASHTANI OT EVROPA SPEZIALNO ZA ROMITE.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Италианският министър радва.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това не е истина!Само в България се краде!
32
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Ромите в Рим. ХАХАХАХАХАХАХА колко е извратена и измислена е историята дето ни учат. Смях.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Американ

Защо да е истинска трагедия?
Онзи етнос си живее там на воля, според собствените си традиции. Изглежда трудно и непоносимо от твоя гледна точка, защото критериите ти са други. Онези от тях, които са избрали да не учат, да раждат колкото могат и да живеят ден за ден намират такъв живот за нормален.
Ако решиш да учиш, възможностите за реализация там са далеч по-многобройни и разнообразни, в сравнение с това, което може да предложи нашата малка държава.
30
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че вие така си живеете от векове. Едно време сте се движили заедно с персийската и после с османската армия към европа като се ходили след битките да обирате труповете и сте живеели на палатки близо до войската.

Какво ми се правите? Хората ви дадоха апартаменти вие изкъртихте дори дограмата. Дори дупк в земята не заслужавате!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз не вярвам да са само 120-180 хил. при това в Италия? Сигурно броят през 5 за да докарат тази цифра.
28
1
 
8
 
! Отговори
Мусолини Спагетов преди 7 месеца
Мястото на ромеите, римляните, ромите, роммляните, ромънците и ромулите си е баш в Италия.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На този, който е сътворил това изречение му свалям шапка:
" ... Но в "Ривър вилидж", както се нарича ромският лагер, разположен далече от главните пътища и дворците в историческия център на Вечния град, хората предпочитат да стоят далече от тази полемика..."
26
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако някой си мисли, че това племе може да се интегрира и да живее цивилизовано, жестоко греши. Научихме ги постоянно да им се дава и сега това го имат като задължение на обществото към тях. Начина е бой, рестрикции, насилие и никакви помощи. След второто дете за мъжа вазектомия за жената стерилизация. Принудително на училище за ограмотяване и за всяко отклонение от правилата бой до посиняване. Който пак не искат да стават хора в трудови лагери докато пукнат работейки в полза на обществото.
25
0
 
13
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Какво се оплакват за 7 милиарда знаят ли колко много куршуми могат да се купят. И от тях не са получили, та да не се оплакват. Че току виж получили нещо.
24
1
 
28
 
! Отговори
Ванката преди 7 месеца
До ВЪПРОС
Норвегия и Дания през 70-те провеждат насилствена стерилизация на ромите, за това нямат. Всъщност цяла западна Европа и провеждала подобна "интеграция" с тоягата - от клади и бесилки през средновековието - до истински контрол и санкции по днешните закони.
23
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Италия е с население 60 милиона и са вдигнали ръце от някакви си 180 000 роми, а ние какво да кажем с нашите почти 2 милиона????
22
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имаше един виц :
Един бизнесмен докато се разхождал в столицата попаднал на протест на роми . Попитал един - Защо протестирате ?
И рома отвърнал - Щото няма работа . Гладни сме . Никой не се грижи за нас. Бизнесмена му казал - Ето ми визитката , на мен ми трябват работници . Можеш ли да започнеш от утре ?
И рома викнал - Ай сиктир ве, как ли пък не,как от толкова хора тук , баш за мен се лепна .
21
1
 
21
 
! Отговори
Американ преди 7 месеца
До Майка Индия заяви,
"Който иска да учи, да работи и да прогресира, в Индия може да постигне много
повече, защото тази страна е много богата и предоставя огромни възможности". --- тая Индия е в Алтернативния Свят.. Защото истинската е истинска трагедия, ама трябва да си ходил до там за да го узнаеш.
20
1
 
30
 
! Отговори
kukla преди 7 месеца
Тоя министър май ще диктува политиката в ЕВропа в следващите дни и седмици. Тая вечер гледах новините по по германската ЦДФ. Там се спомена че много напористи мъже от Италия, вишеградската четворка и Бавария провят облаците в Брюксел и Германия гръмоносни, а кака Меркел днес е решила да се поразходи до Ливан и Йордания. Появиха се някои министърки, мили калинки, да успокояват населението. Гиниколожката-военен министър на Германия се е покрила. Водещите на новините бяха в паника.
19
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Навсякъде всички им пречат на тези роми! Те все са онеправдани, честни, работливи, чисти, добри! А работа за тях все няма и няма!
18
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Докога ще чака пари наготово тази на-паст божия. 7 милиарда са нашите данъци защо и докога ще търпим тези храндутняци. Докога ще лежът и ще се плодят без контрол. Най добре да бъдат върнати в тяхната родина Индия. Там ще им дадът безплатно хапче аспирин.
17
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Все мрънкат, че не им давали. Досега никога не съм чул да кажат - аз направих това и това!!