Чековата книжка на Меркел и големия проблем пред ЕС – мигрантите

Идеята за приемни бежански лагери извън ЕС не е нова
24 юни 2018 07:30,
97
Чековата книжка на Меркел и големия проблем пред ЕС – мигрантите
Снимка: Reuters, архив

Дотук 16 държави са изразили желание да участват в разговорите в неделя в Брюксел. Първоначалната идея предвиждаше да се срещнат лидерите на Германия, Франция, Италия и Гърция, които да обсъдят проблема с миграцията. Но междувременно събитието прерасна до истинска среща на върха, макар и в камерен състав. Говорител на ЕК подчерта, че поканата важи за всички, очевидно визирайки с това страните от Вишеградската четворка, които вече обявиха, че не смятат да участват. Няма значение, че в случая никой няма намерение да ги принуждава да приемат мигранти, срещу което те самоотвержено се съпротивляват, а по-скоро ще се обсъжда само практическото решение на някои проблеми в страните, в които основно пристигат мигранти. Но и това е вярно - колкото повече страни участват в срещата, толкова по-трудно ще бъде постигането на решение. 

Обратното приемане на мигранти

Всъщност, поканата на ЕК трябваше да осигури необходимата подкрепа за канцлерката Меркел, за да проведе тя неформални разговори с италианското правителство относно неговата готовност да приеме обратно мигрантите от австрийско-германската граница с първоначална регистрация в Италия. За това, всъщност, настоява нейният коалиционен партньор - баварският ХСС. Вътрешният министър Хорст Зеехофер с цялата си арогантност действа така, сякаш е господар на положението. А в действителност той има нужда от това да работи в тясно сътрудничество с Австрия, и най-вече с Италия. Но опитът се провали - в проекта за споразумение беше залегнал "гъвкав механизъм за обратно приемане" на мигранти, придвижващи се на север. В пристъп на ярост италианският премиер Джузепе Конте заплаши, че няма да участва в срещата. Наложи се германската канцлерка да го успокоява, оттегляйки проектодокумента. И сега става още по-неясно как при тези обстоятелства Меркел ще си реши проблема с вътрешния министър Зеехофер, който открито я изнудва. 

Приемни лагери извън ЕС

Идеята за приемни бежански лагери извън ЕС не е нова - тя се обсъжда от поне 15 години. Дотук винаги е била смятана за неприложима от морална, практическа и юридическа гледна точка. Междувременно натискът от страна на десните популисти в Европа се засили до такава степен, че сега идеята за бежански лагери покрай границите на ЕС вече изглежда като спасително решение. На практика миграционният проблем трябва да бъде пренесен извън границите на ЕС. Унгарският премиер Виктор Орбан вижда в това потвърждение на твърдата си политика на капсулиране. 

"Трябва да се концентрираме върху въпросите, по които можем да постигнем съгласие. Понастоящем това са две теми - подсигуряване на границите и създаването на "хот-спотс" (т.нар. "горещи точки" за прием на бежанци) извън границите на ЕС", заяви той.

После научихме, че Австрия и Дания вече разговарят неофициално (например с Албания) по темата. Но също и в официалните документи от Брюксел вече се говори за "регионални външни центрове за настаняване", т.е. за лагери извън Европа, които да поемат бежанците от Средиземноморския маршрут. По някакъв начин там трябва да бъдат решени и техните молби за предоставяне на убежище. От кого и по какви правила - никой засега не знае. 

Междувременно стана известно, че италианският вътрешен министър Матео Салвини заминава идната седмица за Либия. Там той ще вербува за създаването на приемни лагери на либийска територия.

Италия мъти водата

Германия не е единствената държава, която, заради вътрешнополитическата си криза, поставя миграционната политика на първо място в дневния ред на ЕС. Новото правителство в Рим, и преди всичко вътрешният министър Салвини, допринася за ескалацията на напрежението. Миналата седмица кораб с бежанци беше отклонен към Испания, след като Италия отказа да го приеме и затвори пристанищата си също и за други два кораба. Салвини дори иска да арестува хуманитарните работници и да конфискува корабите им. По неговите думи "таксиметровите услуги" през Средиземно море трябва да бъдат прекратени.

ЕС обаче също носи вина за тази ситуация - години наред той игнорира италианските искания за реформиране на Дъблинското споразумение. Новото предложение е мигрантите над определена горна граница да бъдат разпределяни измежду страните-членки на ЕС, срещу което страните от Вишеград са категорично против. Но също и Германия, както и някои други страни-членки дълго време блокираха приемането на такова решение и сега им представят политическата сметка. Независимо от всичко това, реформата на Дъблинското споразумение отново се отлага за шест месеца.

Европейските лидери се единни само по въпроса за защитата на външните граници на общността. 

"Ние не трябва да спорим повече за разпределянето на бежанците, а да се концентрираме върху защитата на нашите външни граници", заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна в началото на юли ще поеме от България ротационното председателство на съюза. Той подчертава, че това е начинът да бъде спасен Шенген. За целта трябва да бъде увеличена числеността на силите Фронтекс с 10 хиляди полицаи, както и на Европейската служба за предоставяне на убежище.

Такива предложения се обсъждат от години, но когато въпросът опре до финансирането на начинанието, изведнъж всички замлъкват. В този смисъл канцлерката Меркел сега би могла да извади чековата книжка и да мобилизира личните си резерви, за да направи политическите си партньори по-сговорчиви.

Не в Брюксел, а в Мюнхен

Наблюдателите смятат, че първоначално ще бъде подготвена почвата за двустранни, тристранни или многостранни решения по отделни проблемни точки. И едва по-късно може да се стигне до общоевропейско решение. А що се отнася до това дали в неделя може да бъде постигнат някакъв напредък, който да укроти баварския коалиционен партньор на Меркел, решението няма да бъде взето нито в Брюксел, нито в Берлин, а в Мюнхен. Доскоро никой не можеше да си представи, че в столицата на една германска провинция могат да решават за бъдещето на Европа.

Автор: Барбара Везел

Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то е ясно че ще станем ЗОНАТА .интересно е за колко ще ни продаде и как ще го представи за пред *** т.е. нас.
68
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците трябва да свалят Меркел от власт.Да обявят край на мигранството и да върнат всички поканени от Меркел по домовете им. Ако искат ЕС да просъщесвтува. Всичко останало е мижи да те лажем,и задълбочаване на проблема.
67
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейска армия ще има,и всички русофили,ислямисти,комунисти и кравари ще ядете сопата.Неизбежно е.Либералната политика в Европа свърши.Меркел до сега ви защитава,но нейното време свърши.
66
0
 
10
 
! Отговори
марионетката преди 5 години
Изперкел просто "изпълнява заповеди"! Сега, заедно с други прилайващи ачкюпеци имат задачата да разпределят мигрантския ***...
65
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм съгласен да дойдат 1 милион бежанци ама първо да се изгонят всички близо 1милон комунисти националисти + -
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващия краден Текст от сайта на Дойче веле , ако няма кражби няма и Днес.бг
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До запознат Ние вече сме гореща точка . КОЙ регистрира десетки хиляди незаконно проникнали в България ? Само в Германия ,,законно ,,са 45 000 х. А колко ли са регистрираните и незаконите в другите страни ?Нали пиле не можеше да префръкне през ,,оградата ,,
62
1
 
16
 
! Отговори
запознат преди 5 години
Бойко иска да ни прави гореща точка, не случайно спомена бунтовете в Харманли тези дни!
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Koito zapochna voina v dwrjavite, otkwdeto biagat horata, te neka i da im osiguriavat podslon..
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 58И кой ще напада Европа?! Кой? Вие наистина сте за психиатрия,боб дърпат хората за нападането на Европа.Само оръжейното лоби се опитва да оправдае средствата и парите които иска. Иначе не виждам някой луд дори и да си помисли да напада Европа.
59
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 61 "Това събрание е с цел Меркел да се спаси лично,но за чия сметка ще бъде?" Как за коя бе другарю.наша ще е сметката ,наша.Къде са първо регистрирани тия "бежанци"? Брюксел си е опекъл нещата, където първи ги регистрират ще ги връщат и тамошните наместници назначени от чи/футо псевдо европейска империя да се оправят с тях . Балкана ще се ислямизира и тук ще се насадят всякакви *** . Който кани бежанци да се оправя , но жалкото че Боко му плащат за тези лагери Меркел плаща
58
8
 
3
 
! Отговори
до 58 преди 5 години
ЕС е най богатия икономически съюз в света,пари за армия има бъди сигурен.Германия,Франция,Холандия и други държави от Европа произвеждат всичко,от самолети,подводници,самолетоносачи,танкове и всичко което е последно дума във военните технологии.Франция е ядрена сила която притежава и може да произвежда атомни,водородни и термоядрени бомби.И последно,Европа има с кой да воюва и винаги е имало,желаещи да напдат и завладяват Европа никога не са липсвали,особенно днес.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това събрание е с цел Меркел да се спаси лично,но за чия сметка ще бъде?
56
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е жив пример,подаянията които подхвърлят от ЕС са единствено за техните партии,лобита,хора и НИЩО за населението и държавата,нищо!И как такава държава с крайна бедност,никакво държавно производство и една шепа угоени грабещи олигарси ще оцелее и бъде силна,как?Как ще обяснят и лицемерието,че силните ЕС държави търгуват с Русия и печелят милиарди,а на нас ни се забранява да търгуваме с Азия и Русия?!И ни спряха проектите,а техните проекти си вървят.Ние втора класа европейци ли сме?
55
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бежанците са единственото спасение на Европа срещу демографския срив, който скоро може да стане необратим, а това означава разпад на икономиката на Европа. Който знае друго решение да заповяда - нека да се изредят умниците с предложения.
54
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейска армия никога няма да има защото няма с кой да воюва, а и Европа няма пари за армия - кризата се задълбочава, населението обеднява. Що се отнася до бежанците то и със сегашната полиция и жандармерия мога да решат въпроса с тях буквално за дни, но не бежанцита са истинският проблем на Европа. Европа загива, а бежанцита са само капка в морето от проблеми.
53
1
 
18
 
! Отговори
мак преди 5 години
Няма смисъл от тази среща, целта й е Германия да се отърве от гостите, а меркел да си спаси ... Със сигурност тези, които ще присъстват ще решат за принудително приемане или пък за създаване на центрове, в ес или извън него, а това ще бъде като покана за нови орди.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бързото приемане на Македония в ЕС говри че ще има затваряна на вънщните граници.Действията на Тръмп по мексиканската граница в същото време също навява на мисълта че Запада се затваря и се врщаме тотално във времената на студената война.
51
8
 
0
 
! Отговори
до 50 преди 5 години
Бежанците наистина са средство за решаване на основния проблем,а той е ще имали европейския армия и общи европейски граници.Това е и основната причина за БРЕКЗИТ,тъй като англичаните винаги са били против обща европейска армия.Най странното е че,именно държави като Австрия,Унгария и Чехия настояват за такава армия и всъщност за завършването на ЕС като една обиденена държава.
50
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Години наред съм фен на ЕС,но тези лобисти унищожават две трети от Европа и европейските държави,смазват държавите икономически,държавно,унижават ги,превръщат ги в марионетки,извличат ресурсите им,насаждат фашизъм и страх,оставят ги на 2-ра и 3та скорост,вместо да укрепят и направят силна всяка европейска държава,а с това и силен ЕС,те смазаха южна и източна Европа с глупавите си решения и лобистки егоистични закони в полза само на 2-3 държави."Войните, трафикантите, тънките сметки, печалбите,