Еврозоната не бива да се плаши от кризи като гръцката

Бившият еврокомисар Диамантополу пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 27 юни 2018 20:44 | 27 юни 2018 20:34, Екип на Bloomberg
11
Еврозоната не бива да се плаши от кризи като гръцката
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Еврозоната не трябва да се страхува от по-малки страни, а трябва да разбере от какъв инструментариум се нуждае на европейско ниво, за да се справи много по-бързо и ефективно от първия момент със ситуация като гръцката. Такова мнение изрази Ана Диамантополу, бивш еврокомисар и настоящ директор на института за развитие на Гърция DIKTIO, по Bloomberg TV Bulgaria. 

„Когато кризата избухна, проблемът беше много по-комплексен. Налице имахме триизмерна криза – международна, европейска и национална. Моментът концентрира три кризи в една държава, всяка от които носеше свои особени проблеми“, коментира бившият еврокомисар.

Диамантополу посочи, че гръцката икономика е малка и представлява 2,1% от европейската икономика.

„Това, което всички разбраха, е, че ЕС не разполага с необходимите инструменти и директиви, за да се справи с подобни кризисни ситуации, които могат да се появят при една малка икономика. Това, което показа кризата, е, че еврозоната не трябва да има страх от по-малки страни, а трябва да разбере от какъв инструментариум се нуждае на европейско ниво, за да се справи много по-бързо и ефективно от първия момент на подобна ситуация. Такива инструменти вече има. В случая с Гърция имаше огромно закъснение с реакцията и в интерес на истината ЕС не знаеше какво точно да направи“.

Що се отнася до нужните стъпки за постигане на стабилна валутна зона, бившият еврокомисар подкрепи конкретния пакет от мерки по въпроса на френския президент Макрон.

„Аз лично подкрепям неговото предложение. Идеята е, че не можем да имаме обща валута с 28 различни икономики. Започнаха дискусии по въпроса за избиране на един общ европейски министър по икономическата политика, по-добър бюджет, тъй като в момента европейският бюджет е само 1% от европейската икономика, финализиране на европейския банков съюз и разбира се, по-тясно сътрудничество в много области, които не са чисто икономически, но имат пряк ефект върху икономиката – мигрантската криза например“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


11
Още от ЕС
Министър Салвини: ЕС може да се разпадне до една година!
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ко?Нье!
Лъжкиня.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Явно е на зор из тоя дъжд събрал е другарите парти има кои чичо жак кои четри рози кои балантаин се сиромаси
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз се чудя що не може да си иде а наздраве бре тая мома те е озорила здраво
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Я ми приятелю тои сега пие уиски на витоша жак даниелс стига бе зор му е даси иде на герман
6
0
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 2 седмици
ВИЕ КАДЕ ВИДЕХТЕ ЧЕ ИМА КРИЗА В ГЪРЦИЯ? МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ 420 Е.КАКВО ДА КАЖЕМ НИЕ?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То на витошка да спиш е по интересно от герман що да спи на село ти пък
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ми що да даде 20 лева за гас като може да го пие с любовницата на витошка млади хора забавляват я виж снимки.качили образцова двоика у феисбук
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Братовчеде днеска се икономиса смени кафето мислех си на омв отишъл си на витошка че ко беше на богров можеше да пием по лаваца там че не съм те виждал скоро по тоя краи да не си икономисал раиона
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е що да се плаши? Овцете ще работят и на всеки 2 години корумпираните брюкселски престъпници ще подаряват изработеното на гърчулята.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България е добре с лев, а еврото ще увеличи външния дълг.