Турция с още ?3 млрд., Африка – 500 млн. Европа се разбра за мигрантите

Евролидерите се съгласиха да построят и лагери от затворен тип
29 юни 2018 19:15, Екип на Dnes.bg
124
Турция с още ?3 млрд., Африка – 500 млн. Европа се разбра за мигрантите
Снимка: архив, Reuters

Рано тази сутрин европейските лидери се разбраха да подсилят работа за справяне с миграцията към ЕС на три фронта - вътре в Европа, с трети партньори, както и да подсилят контрола по външните граници.

Те се съгласиха да построят лагери от затворен тип, както на територията на ЕС, така и в Северна Африка, където пристигащите мигранти да бъдат пресявани и разпределяни.

Центровете за трансфер и контрол на европейска територия ще бъдат изградени в граничните държави, които желаят да направят такива, пише в заключенията на срещата на върха в Брюксел. В тях икономическите имигранти ще се отделят от хората, нуждаещи се от международна закрила. Първите ще бъдат изпращани у дома, вторите ще остават в ЕС. На доброволен принцип бежанците ще се  преразпределят след това в ЕС, но квоти няма да има и всяка страна сама ще решава иска ли да вземе мигранти или не.

Още по темата

В изнесените лагери, извън територията на ЕС ще бъдат настанявани мигрантите, които са били спасени в морето, преди да стигнат Европа. Те също ще бъдат пресявани в тях и включвани в международните схеми за презаселване, управлявани от агенциите за бежанците и за миграцията на ООН или връщани у дома, ако не бъдат преценени като бежанци.

И двата типа миграционни лагери ще бъдат на издръжката на ЕС. Освен това Съюзът ще изплати втората половина от 6-те милиарда евро за бежанците, намиращи се в Турция, както и 500 млн. евро за миграционни проекти в Африка. Италия, която досега блокираше турските пари, ще оттегли ветото си, след като получи гаранции за допълнителна помощ от ЕС. Европейската комисия беше поискала допълнителните средства за Африка да се съберат между страните членки, но те отхвърлиха идеята и наредиха сумата да се извади от резервите на фонда за отбрана.

В замяна ЕС иска Турция да започне отново да прилага споразумението си за реадмисия с Гърция, след като преди месец Анкара едностранно го денонсира и спря да приема обратно мигранти от континентална Гърция, вземайки депортирани само от Егейските острови.

ЕС ще даде допълнителни средства и на Испания, за да се справи с увеличения приток на мигранти, както и на Западните Балкани, където също има ръст и се отварят нови маршрути. Евролидерите заявиха и че неправителствените организации, чиито кораби спасяват мигранти в морето, трябва да спазват международните правила и да не се противопоставят на операциите на либийската брегова охрана, която единствена има право да оперира в либийски териториални води.

Лидерите одобриха и германската идея за двустранни и многостранни споразумения между еврочленките за връщане на мигрантите, които са се прехвърлили от една в друга европейска държава. Германия иска да върне незаконните мигранти в държавите, в които те са били първоначално регистрирани. Гърция, Испания, Финландия и Люксембург вече обявиха, че проявяват интерес към такива договори, в които Германия ще поеме издръжката на мигрантите, докато не бъде решено дали те могат да останат в ЕС или не бъдат върнати по родните им. България и Хърватия заявиха, че не водят подобни преговори с Берлин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
6
 
0
 
! Отговори
ВКУСВАШ МИ СПЕРМАТА преди 5 години
Добре, че бяй Баце да оправи нещата в Ивропата.. ЕЕЙ ГОЛЕМ Е БАЦЕ ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙ!
58
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците нямат пари за водка, та пият Боярищник, *** иначе колко били богати.Много богати, единственат страна в която се пие антифриз.
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мауееее, бааато тапите бацеее.Вместо да ги фанем, да вземат от тях органи-моргани и да ги изтепаме, ние го храниме .... Вай вай...
56
3
 
7
 
! Отговори
до extremist преди 5 години
Айде пикльо - тръгвай да газиш и взривяваш европейци!Дрисък
55
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ни пратят 4 милиона бежанци и 3 милиарда евро.
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много българи подкрепят ислямска държава и мигрантите за да свалят ГЕРБ и обединените лъжци, които закопаха България.
53
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са горди и независими. Да, не всички са богати, но всички имат национално самочувствие. Понеже не се дават на никой. В Болгария дори тези които имат пари, а те са около 3-4 % от население, дори те нямат национално самочувствие и като отидат в чужбина ги гледат като извънземни. Като кажеш руснак те възприемат като лъв, като кажеш българин те възприемат като въшкa, разбрахте ли къде е разликата?
52
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами той паспорта не се купува. Руснаците живеят 15 г. в България докато придобият право на български паспорт. Интересно щом в Русия е толкова добре, какво искат тук?
51
12
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 години
В тях икономическите имигранти ще се отделят от хората, нуждаещи се от международна закрила.- ЕВРОПА ЯСНО ПОКАЗА ЧЕ Е САМО *** КОЧИ*НА БЕЗ ВСЯКАКВИ ЦЕННОСТИ; НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ОТКАЗВА ПРАВОТО НА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ , ТАКА ЧЕ КОГАТО СЪЩИТЕ ТЕЗИ МИГРАНТИ СЕ ВЪРНАТ С ОРЪЖИЕ ДА СИ ТЪРСЯТ ТОВА КОЕТО Е ТЯХНО ПРАВО ПО РОЖДЕНИЕ ЩЕ СЪМ НА ТЯХНА СТРАНА
50
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще оправят Кутевите платени *** Европа друг път. От комунист нищо добро не може да се очаква.
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБългарите нямат пари за руски паспорт, докато руснаците са богати и могат да си купят бг паспорт. Това е разликата.
48
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците в България са доволни от живота си. Имат пари, капитализмът им се отразява добре.
47
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 82 милионна Турция 3 милиарда са капка в морето. Турция е изразходвала повече от 40 млрд.долара досега. Добре, че Ердоган спечели изборите защото републиканците нямаше да си играят а направо щяха да отворят границата а оградата на Далавери на скрап.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лагери от затворен тип не са ли затвори и Хитлер е правел такива подобни конц -лагери и който са били заразно болни са изолирани.
45
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците, които искат да живеят в България и да получат българско гражданство са десетки хиляди, докато не знам някой българин да иска да живее в Русия и да иска руско гражданство.
44
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците били избили българи..а Гaньо колко турци изби през априлското въстание и през Руско-Турската война? Искал да е свободен, ама ясно но Гaньо няма как да е свободен понеже е пълен некадърник, това му е участта някой да го командва и да го държи за ръчичката, погледне на какво прилича днешен Бългeйpиcтан
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕНП, ПЕС и всичките други бо клу ци в Брюксел затриха Европа! Още по-лошо е, че местните им слуги затриха България!!
42
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно кои руснаци гледаш. Отиди в руската провинция да видиш как живеят с мизерните си доходи.
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойдохте на акъла на Кадафи, но когато вече е много късно. Кой ви би в главата да освобождавате средновековна пасмина? От какво да ги освободите? От задръжките да дойдат и да се изсе'ат в Европа ли?Даже ходиха да ги спасяват до бреговете на Африка! За кой от населението на Европа направихте нещо подобно?! Източна Европа я имате за по-ниско от шитхолите от където се довлекоха шитполухора.
40
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по-гнусно от комуниста. Лъжец, мошенник, убиец.