ЕС да засили единството си срещу Тръмп, съветва дипломат

Темата за национализма в Европа отслабва, смята Ален льо Роа
Обновена: 30 юни 2018 19:07 | 30 юни 2018 18:47, Екип на Bloomberg
19

Факт е, че Европейскиятсъюз (ЕС) беше създаден на една чисто икономическа основа, но към момента основната му роля не е само такава. Функцията на ЕС става все по-политическа, наблюдава се превръщането му и в глобален "политически играч". Това е бавен и сложен процес, но към момента именно това се случва. 

Това каза Ален льо Роа, бивш специален пратеник на ЕС в Македония по време на гражданските конфликт в страната през 2001г. и бивш заместник генерален секретар на ООН, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Роа смята, че се наблюдава голям напредък по отношение на ролята на ЕС да обединява държавите в Европа и техните позиции. "Все пак това е процес, по който има още много да се работи. Все още има области, в които европейците са разделени. Това намалява и стабилността на ЕС, смята гостът.

Според дипломата фактът, че все пак се говори за разширение на ЕС по посока на Западните Балкани, е изключително показателен и доказва, че темата за национализма в Европа значително отслабва.

Роа коментира и отношенията между ЕС и САЩ, повлияни от политиката, която води американският президент Доналд Тръмп.

"Европа трябва да засили своето единство и да накара Тръмп да разбере, че е необходимо взимането на многостранни решения. Той трябва да бъде убеден в обратното на това, което в момента казва и прави. По този начин ще се засили световната търговия и ще има борба с монополизма. Една търговска война би била негативна за абсолютно всички. Дори в САЩ има сили, които настояват Тръмп да промени позицията си", каза още дипломатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
Късогледство преди 5 години
До бъдещето е в насГолямо късогледство те тресе,ей! ЕС бил 600 млн. А знаеш ли колко членуват в БРИКС и ШОС? Да ти кажа - в Шанхайската организация за сътрудничество са близо 1/3 от населението на света, най-големите държави на планетата.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простия човек само простотия може да направи.-----------------------------------Като гледам Борисов - ами прав си, така е!
14
2
 
7
 
! Отговори
БРАВО НА ТРЪМП преди 5 години
Тръмп се подигра великолепно със шестимата от Г 7Би им шута без да му мигне окото.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10, Запознат, много точно написано пич, евала.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп може са да ви бие шамари по ***-дер-астките морди, разбрахте ли ве меки третополови китки?
11
4
 
1
 
! Отговори
Запознат, не се преди 5 години
прикривай за популистки неолиберални фантазии, полуистини и късокраки лъжи. Не можел да прикриеш, че имаш диплома от Висшата Партийна Школа на ЦК.
10
13
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До Анонимен-3;А на теб казвал ли ти е някой колко си глупав?Всички русофили сте такива. Коренът ви е такъв.Наследници на селската простотия, кояро руснаците наслагаха след девети да ни управлява.На Сталин му трябваше тълпа а не интелигенция. Затова страната ни е опростачена. Простия човек само простотия може да направи.
9
3
 
12
 
! Отговори
широко затворени очи преди 5 години
Струва ми се,че ние продължаваме да се залъгваме със стари илюзии и да мислим,че все още има борба на идеологии-комунизъм, социализъм,капитализъм, демокрация,права и свободи и т.н.Няма такова нещо-"социализмът беше нещо хубаво ,но свърши"/А.Райчев/.Демокрация,права,свободи-няма такова нещо!Има една финансова колониална система,която е модернизирана,реструктурирана,фризирана и напудрена система от колониалната епоха,най-добрата епоха на Зап.Европа!Попаднеш ли в тая система-измъкване само с кръв!
8
14
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До Az-7;САЩ освободиха Европа а СССР я пороби. 1948г.когато Сталин Блокира Западен Берлин, имено САЩ ги спасиха . На 90 сек. излиташе самолет с храна,горива и всичко необходимо за живеене.Берлинчани не са забравили това.
7
5
 
12
 
! Отговори
Az преди 5 години
Не само срещу изтръпнали в Доналд, а срещу нахалните хамериканци, които искат вечно да командват в Европа. Тяхното място не е тук!
6
5
 
9
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
ЕС е чао!Довиждане,Довиждане!
5
3
 
13
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
И какво излеза? 89г скачахме по площадите, за да сме отново в либералболшевишко робство. Либерастоболшевиките не признават друга политика и това е. Всеки е враг, който не споделя ценностите им. отвратително. защо трябва да се работи срещу тръмп, защо не е С него, да се видят допирните точки? защо от първия ден тръгнаха с лошо, с размахване на пръст към него, с обидите, с натякването, че Хилари била по-удача за тях...
4
21
 
8
 
! Отговори
бъдещето е в нас преди 5 години
Бъдещето е в ЕС и НАТО ! Тези два съюза постоянно се разширяват , а новите кандидат членки сами искат да членуват без да бъдат насилвани затова както беше по времето на Варшавския пакт ! Щом ЕС и НАТО привличат членовете си доброволно , значи ЕС и НАТО са желани и бъдещето е в тях ! Сега ЕС наброява над 600 милиона души ,а като се прибавят и новите балкански членове ще станем още по-могъща икономическа сила ,а паралелно с НАТО и военна сила ! Евразийците да си правят там свои формирования !
3
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръгват бивши и настоящи запаДнали емисари към Западните Балкани на лов за нови колкониални роби.
2
21
 
13
 
! Отговори
Бг.+ ЕС + НАТО преди 5 години
Трябва винаги да сме единни защото рубладжиите само гледат как да ни открият ахилесовата пета и да ни разцепят и разединят !
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франсето надава жален вой но никой от добитъка не му се става курбан.