Джереми Хънт пое външното министерство в Лондон

Досегашният здравен министър е верен човек на Тереза Мей
10 юли 2018 09:52, Елка Василева
9
 Джереми Хънт пое външното министерство в Лондон
Джереми Хънт. Снимка: Reuters

Британският премиер Тереза Мей назначи снощи Джереми Хънт за министър на външните работи на мястото на Борис Джонсън, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на нейната канцелария.

Хънт, който досега бе министър на здравеопазването, е верен човек на Мей, отбелязва Асошиейтед прес.

Ройтерс посочва, че тази смяна може да промени баланса по въпроса за Brexit-а в екипа на британския премиер. Хънт, който е депутат консерватор и оглавяваше от 2012 г. министерството на здравеопазването, е близък съюзник на Мей за разлика от самоволния Джонсън.

По-рано вчера британското правителство бе разтърсено от оставките на министъра за Brexit-а Дейвид Дейвис и на колегата му на външните работи. Причина за тях станаха разногласията в кабинета за предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз, отбелязва АП.

Още по темата

Джонсън и Дейвис са за ясна и категорична раздяла с ЕС, т. нар. "твърд Brexit". Хънт, който на референдума през 2016 г. се обяви за оставане на Великобритания в съюза, подкрепя запазването на близки икономически отношения с блока, след като страната го напусне догодина, припомня АП.

През октомври обаче той увери пред радио Ел Би Си, че е променил мнението си по въпроса за Brexit-а, отчасти заради разочароващата по думите му арогантност на ЕС в преговорите с Великобритания, отбелязва Ройтерс.

Джонсън изрази недоволство от предложението на британското правителство за създаване на зона за свободна търговия с ЕС след Brexit-а. Според него Великобритания е заплашена да се превърне в колония на Европейския съюз.
Премиерът Тереза Мей е останала "малко изненадана" от оставката на външния министър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В писмо до Джонсън Мей пише, че той се е съгласил с представения от нея миналата седмица нов план за Brexit-а.

"Аз съжалявам - и съм малко изненадана - да получа (писмото с вашата оставка) след продуктивните разговори, които имахме в (резиденцията) Чекърс в петък, и всеобхватното и подробното предложение, което договорихме като кабинет", пише британският премиер в своя отговор до вече бившия външен министър. "Ако вие не сте в състояние да предоставите подкрепата, от която се нуждаем, за да си осигурим тази сделка в интересите на Обединеното кралство, е правилно да подадете оставка", казва още Мей на Джонсън.

Джереми Хънт ще бъде заменен като министър на здравеопазването от Мат Ханкок. Досегашният главен прокурор Джереми Райт пък ще наследи Ханкок като министър на цифровите технологии, културата, медиите и спорта.

За нов главен прокурор бе назначен Джефри Кокс.

Подалият оставка министър за Brexit-а Дейвид Дейвис, който е убеден евроскептик, бе заменен на поста от друг привърженик на излизането на Великобритания от ЕС - Доминик Рааб, до този момент държавен министър за жилищното строителство. Рааб бе наследен на досегашния си пост от Кит Малтхаус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
33
 
! Отговори
някой преди 5 години
До някой*** - ***
4
0
 
33
 
! Отговори
някой преди 5 години
поредния ***
3
0
 
45
 
! Отговори
Един преди 5 години
Със смяната на министрите е станало малко като смяната на бельoто в казармата - първа рота взема това на втора, втора - на трета, а трета - на първа. И всичко е точно!
2
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-зле от здравеопазването не може да стане.
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
системата свой човек, инакомислие не се позволява