Планът на Германия за бежанците – създаване на транзитни центрове

Ще бъдат ли реализирани идеите на Хорст Зеехофер?
11 юли 2018 07:41, Александър Попов
25
Планът на Германия за бежанците – създаване на транзитни центрове
Снимка: Reuters

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер разкри дългоочаквания план за миграцията, предаде ДПА.

Лидерът на баварския Християнсоциален съюз първоначално искаше да оповести плана преди четири седмици, но отложи представянето заради изразените от от канцлера Ангела Меркел опасения относно едностранното решение за недопускане на мигранти в Германия.

Твърдолинейният Зеехофер често се противопоставяше на дългогодишния си съюзник Меркел по въпросите на миграционната политика, още откакто се опълчи на решението й да допусне в страната близо единия милион бежанци през 2015-2016 г., припомня ДПА.

По време на представянето на плана в Берлин Зеехофер отбеляза, че той е част от промяната в политиката за предоставяне на убежища, която по думите му е спешно необходима за Германия.

"Ние създаваме транзитни центрове, от които кандидатите за убежище ще могат да бъдат изпращани директно в отговорните държави", заяви германският вътрешен министър.

Употребата на термина "транзитни центрове" със сигурност ще създаде недоволство у левоцентристкия коалиционен партньор - социалдемократите. Някои техни представители се обявиха срещу създаването на съоръжения от затворен тип.

Зеехофер промени терминологията си с понятието "трансферни центрове", за да ги успокои, но заяви, че планът му е бил завършен на 4 юли, преди да преговаря по въпроса с Християндемократическия съюз на Меркел и със социалдемократите.

Ръководството на Германската социалдемократическа партия заяви, че Зеехофер трябва да престане да се опитва да предоговори коалиционното им споразумение и да се придържа към вече договореното. Той трябва да спре с летния си театър, който разиграва, каза ГСДП.

Министърът заяви, че ще цели яснота по въпроса кои държави членки на ЕС ще сключат двустранни споразумения с Германия за връщането на бежанците, регистрирани в тези страни.

Той обяви, че очаква "сложни разговори", но изрази надеждата си, че те ще се увенчаят с успех. "Колкото по-малко може да стори Европа, толкова по-важни стават националните мерки", каза Зеехофер.
Включването на двустранните споразумения е нужно за съгласието на останалите коалиционни партньори.

Вчера в Атина са пристигнали представители на германските власти, за да обсъдят подобно споразумение, научи ДПА от източници в гръцкото министерство на миграционната политика. Очаква се Зеехофер и италианският му колега Матео Салвини да обсъдят въпроса в Инсбрук днес преди срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в австрийския град.

Представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците за Германия Доминик Барч разкритикува плана на Зеехофер и заяви, че основни моменти в него будят въпроси.

"Планът се върти около затягане на режима от гледна точка на администрацията и процедурните въпроси, но в него се пренебрегва най-важното нещо: хората. Напълно липсва ангажимент за закрила на хората, за които съществува заплаха в родните им страни", посочи Барч.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България не е "отговорна" страна.Отговорна е само султан Меркел и Германския халифат.Ако се отказват от гостите си,да им осигурят транспорт до родните им места,не да ги пробутват на други европейски държави които нямат никакво отношение към поканените от тях гости.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците хитро се правеха, че не забелязват мигрантите, освен ако не извършват престъпления. Така, без да се регистрират, те минаваха по трасето. А ние "честно и хуманно" си осиновихме пришълците и сега ще ни ги набутат по дефолт! Подарък от Мути-мащехата за преданния синковец с голямо тяло и малко ум!
14
0
 
3
 
! Отговори
AZ22 преди 5 години
До анонименС какво са виновни приемните страни , че са външна граница ? Могат ли до безкрайност да се пълнят с мигранти?Отговор:Виновни са, че не си пазят границата.
13
0
 
9
 
! Отговори
мак преди 5 години
Щом ще има центрове, всеки ще си опитва късмета барабар с цялото домочадие и съседи от улицата. И така до края на Европа.
12
0
 
23
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
До Константин Боко вече ги е разписал документите за бежанците.Вчера Минчо Христов по Евроком зададе директен въпрос на Тиквата-кацат ли нощем самолети на летище Безмер пълни с маймуни от Германия?Чакаме отговор.
11
2
 
19
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Аз имам чувството, че Шоко Боко ще подпише договорите за транзитни центрове и ще подаде оставка. Точно това ще стане според мен.
10
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Планът е ,, гола вода " ! Швабите не разбраха , че мигрантите искат точно в Германия да бъдат , и не в лагери , а в уютни квартири , където да се плодят на воля и да цицат социални !! С какво са виновни приемните страни , че са външна граница ? Могат ли до безкрайност да се пълнят с мигранти ?!?!
9
0
 
16
 
! Отговори
они преди 5 години
Талибаните на Меркел едва ги изгонихме с чиба и шу.Гостие дойдоха с винкел и ножове 30 човека.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно липсва ангажимент за закрила на хората, за които съществува заплаха в родните им страни", посочи Барч.===Te пък щото ислямистите са хора, понеже, разбирате ли. Нито грам солидарност с тях, никога!
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мурсул има нужда от транзитен център към Карлуково.
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние ще бъдем една от "отговорните страни", защото носим отговорност според Дъблинското споразумине, като сме регистрирали около 60 000 парчета. Сега ще ни ги върнат. Не вярвам на приказките на Баце, че не искаме мигранти, той ще клекне на Меркел, особено като му замирише на пари.
5
0
 
28
 
! Отговори
prokurora преди 5 години
Въртят сучат, как да преместят - депортират "гостите на Меркел" в държавици от Источна Европа...все пак да има един резерв от хора-работна ръка , ако им потрябват на осраните пенсионери от Западна Европа
4
0
 
26
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Не е ли време за референдуми по въпроса за мигрантите?Нека всяка нация се произнесе по въпроса и които искат-да приемат,но на които не искат да не им ги натрапват!Важно е и друго-да ни разрешат да си пазим границите както трябва,ние знаем как!
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"трансферни цвнтрове", с които си подбираме читавите за нас, а плявата я връщаме в "отговорните страни". Много се радвам на Италия, че реши да не бъде повече отговорна страна. Тая Меркел защо още гласуват за нея? И тя като нас Бочко, обичана от народа!
2
2
 
31
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Това вече е някаква агония и предлагане на доказано неработещи палиативни решения!Истината е само една-затваряне на външните граници и депортиране на мигрантите.Рано или късно ще се стигне и до това.Въпросът е да не стане прекалено късно за Европа и тя да бъде погубена!
1
1
 
37
 
! Отговори
Европейка преди 5 години
Великия план нищо не струва.Да разкара мигрантите в другите държави.Само че никой не ги иска.Не е въпросът да махне от Германия 20 000 души,а да върне 5 млн.у тях и да въведе строг контрол за Европа.Докато си дрънкат нашествениците продължават да пълнят континента,поддържани от местни м алоумници.