Без изненада: Българинът харчи най-много за…

Поддръжката на жилището гълта една четвърт от разходите в ЕС
Обновена: 1 авг 2018 07:02 | 1 авг 2018 07:00, Елка Василева
82
Без изненада: Българинът харчи най-много за…
Снимка: архив, Reuters

Най-голямото перо от харчове в "потребителската кошница" на българина за 2017 г. е била храната, отчитат данни от анализ на Евростат за финансовите характеристики на потреблението за домакинствата в ЕС.

По този показател страната ни е в компанията на Румъния, Латвия и Естония, където храната е най-важният показател в разходите за потребление на домакинствата.

Общият потребителски разход на българина по различни пера е бил 82 процента от общо 100, от които близо една трета, или 30 процента, са отивали за храна и неалкохолни напитки.

Второто по големина перо в разходите на българина са били финансите, отделени за поддръжка на жилището: за вода, ток, газ, отопление с парно или твърди горива - около 15 на сто.

За транспорт и социални осигуровки българинът е отделял около 7 на сто от доходите си. За облекло и обувки, както и за обзавеждане и поддържане на дома си, а също и за алкохол и цигари - 4,2 на сто.

За здравеопазване българинът е отделял 5,4 процента, за свободно време, културен отдих, както и за различни видове комуникации - по 4,4 на сто и др.

В структурата на общия доход на българина през м.г. най-висок относителен дял заема работната заплата - 54,5 на сто. Доходите от всички други социални трансфери /пенсии, обезщетения за безработни, добавки за деца и други социални помощи и обезщетения/ формират около 30 на сто от общия доход на домакинствата у нас през 2017 г.

От предметите за дълготрайна употреба най-масово българските домакинства са използвали телевизора - близо 99 от домакинствата у нас са имали по един телевизор, а 30 на сто - по два или повече телевизора.

Половината от българските домакинства /над 52 процента/ са имали по един автомобил, а 5 на сто - по два или повече автомобила.

Мобилни телефони притежават вече 94 процента от българите, а стационарни телефони - 32 процента и т.н.

Една четвърт от разходите на домакинствата в ЕС са свързани с поддръжката на жилището

Характеристиките на потребление на домакинствата в ЕС варират и в голяма степен зависят от равнището на доходите, културните навици и географското положение на страните, отчита анализът на Евростат, цитиран от БТА. Все пак най-голямата част - почти една четвърт от разходите за потребление на повечето домакинства в ЕС, са отивали за поддръжката на жилището: вода, електричество, газ или друг вид отопление /тук се изключва покупката на жилището/.

Следващото най-голямо перо от разходите на европейците е било за транспорт - 13 на сто. Около 12 процента европейците са харчили за храна.

Следващи по важност разходи за европейците са били за "ресторанти и хотели" и "отдих и култура" с дялове от около 9 процента, отчита анализът.

Най-голям е бил делът на разходите за дома във Финландия - близо 30 процента, Дания - 29 процента, Великобритания - 27 процента, Швеция и Франция - по 26 процента и др.

Най-разточителни в харченето за ресторанти и хотели са били жителите на Малта - 19 процента, Кипър - 17 процента и Испания - 16 процента.

Ситуацията при съседите ни е следната - в Гърция най-висок дял от 20 процента се харчат за поддръжката на дома, около 17 процента - за храна и 16 процента - за хотели и ресторанти.

В Румъния най-значителни /подобно на България/ са разходите за храна - 28 на сто, за дома се харчат около 22 процента от доходите на домакинствата, а трето най-голямо перо са разходите за транспорт - 12 процента.

През 2017 г. Дания е била най-скъпата държава-членка в перото за "ресторанти и хотели" - 51 процента над средното за ЕС., за "храна" - също 50 процента над средното за ЕС, за "отдих и култура" - 48 на сто над средното за ЕС.

Ирландия пък е била най-скъпата държава-членка за алкохолни напитки и тютюневи изделия - 74 на сто над средното за ЕС.

Люксембург е бил най-скъпата страна в ЕС за жилища, вода, електричество и газ - 63 процента над средното за ЕС.

Гърция е била лидер по скъпотия за комуникациите - 54 на сто над средното за ЕС , а Швеция е била най-скъпа за "дрехи и обувки" - 34 процента над средното за ЕС, отчита още анализът на Евростат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За жилището?Да бе да!?Масово се хвърлят пари за алкохол, цигари, парцали от моловете, телефони, скъпи коли(макар и втора ръка).За жилището пишман гъзарите не отделят кой знае какво.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тенденциите в структурата на разходите в България от 2010 година досега?Намалява този потребителски разход от 85,8% през 2010 на 82% за 2017 и съответно се увеличават разходите за социални осигуровки от 4,4% на 6,9% и данъци от 3,7% на 5,6%.В потребителските разходи най-голямо изменение има при разходите за храна - от 37,2% през 2010 на 30,1% през 2017. Останалите разходи са с малки промени.
32
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пръскат пари *** за цигари и алкохол, а реват, че били бедни.
31
3
 
10
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 5 години
За суджук харчи най- много.
30
3
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Абе преди пет години бяха 50%за храна ...така ,че благодарение на НЕГО, да му се свети маста дано, сега сте по найедени.....
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз мисля!Прав си!Но народа е изкукал и като чуе за село започва да плюе!
28
3
 
31
 
! Отговори
Аз мисля! преди 5 години
Вижте проблема с храната, ще се задълбочава все повече и с водата и с въздуха. Докато все още има българско село нещата ще са на кантар. Когато изчезне и край. Ставаме зависими. Сигурно след време като питат децата къде растат доматите или картофите и те ще казват Била, Лидъл и др. Ами ако изведнъж спрат доставките на продукти от Полша, Турция, Гърция. какво ще ядете хора? Дали месото расте увито в тарелки? Най-добрият начин е да се погрижим за храната си тук в България. Тогава няма да е скъпа.
27
0
 
32
 
! Отговори
Гледам и не вярвам преди 5 години
От години ставам свидетел на това как ни хвърлят прах в очите. Схемата на отстъпките по магазините. Постоянно. 25% за това, 100 лева от онова.Истината е проста. Нещо струва 50 лева с печалба и какво ли още не. Слага се на етикета цена от 100 лева и след това отстъпка от 50%. Хората са доволни и купуват, а отстъпка всъщност няма, защото от самото начало са искали да ни продадат нещо на тази цена. Няма защита на потребителите. Има ограбване и заробване на потребителите. От там е всичко това.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам защо на 23 му слагате минуси- прав е , далаверата с некачествените храни тук е в пълна сила , но "бизнесмените" от този бранш са покровителствани на високо ниво -ясно е , отчитат се където трябва , тази измислена храна влошава здравето и веригата тръгва , на народа се пробутва легендата за за лошия Запад , който ни пробутва лоши храни - ами кой ги внася ? ами сирени и колбаси , кисело мляко къде се произвеждат?Управляващите си гледат авоарите и няма да тръгнат да оправят проблема
25
1
 
18
 
! Отговори
Самоковец преди 5 години
Живея в Самоков. На едно място са три големи вериги. На 300 метра от тях е зеленчуковия пазар. Огромна разлика в цените на плодовете и зеленчуците. Разбира се и качеството е различно в полза на пазара. Къде мислите че пазаруват софянци? Във веригите. Вярно тези които идват са или туристи или собственици на вили и за тях не е проблем да плащат високите цени. Истината е че е пълно с прекупвачи. Ако едно нещо струва 1 лв. като мине през няколко човека и ето ти го на 2-3 лв.Честито скъпи потребители
24
1
 
10
 
! Отговори
до някой по-долу преди 5 години
Прав си , в Испания е същото , ако искаш да имаш два кинта повече, за да мръднеш някъде края на седмицата изходът е като пуснат месото на оферта по 3,50? да взема килограм месо и още два ми го правят на кайма и слагам в камерата, като видя че бирата от 0,25 е намалена на 0,20?- купя 2 стека.
23
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ниски заплати, цени в магазина равни и по-високи от западните. Е така се формират 30% , но аз мисля, че този процент е занижен. По моя преценка 40% е реалността.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой българин?
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като изнесоха тези фрапиращи резултати,управляващите ще направят всичко възможно разходите за храна на народа да паднат драстично!
20
3
 
31
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Бг-то харчи най много за отровна храна , некачествени лекарства, лошо лечение и красиво погребение , както искате ги свържете тези неща
19
10
 
10
 
! Отговори
доволен преди 5 години
у грешка сте драги най ного се арчи за ракия вино и бира
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този 13 е невероятно глупав. Направо за Гинес.Лондонският ***.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хранътъ прай борбътъ.
16
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ РАЗХОДИТЕ ЗА ХРАНА:БЪЛГАРИЯ - 30 %ЕВРОПА 15 %Те не ядат по-малко, а храната там е по-евтина.А при нас храната е хем долнокачествена, хем скъпа.
15
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не плащам данъците на Бойко и сметките за ток на Гинка. Няма защо да се плащат данъци на такава загубена власт.