Заев отново нажежи отношенията София - Скопие

Иска македонският да стане официален език в ЕС
Обновена: 23 авг 2018 09:20 | 23 авг 2018 08:40, Петя Славова
50

9515 гледания   |  Още видео

Поредна порция напрежение по оста София–Скопие. Изказване на македонския премиер Зоран Заев предизвика остра реакция на една от управляващите партии у нас. Претенциите за признаване на македонския език като официален, от ВМРО определиха като безумни.

Още по темата

Поводът за възникналото напрежение е публикация на македонският премиер Зоран Заев, според която македонският език ще стане официален в Европейския съюз. А всички официални връзки между страната и останалите членки ще бъдат водени и превеждани на него.

Написаното от Заев идва в навечерието на информационната кампания и референдума за споразумението с Гърция и членството в НАТО и ЕС.

А междувременно съпредседателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров предлага анекс към договора за добросъседство между България и Македония. Лидерът на "Атака" ще внесе проекторешението в парламента.

Според анализатори, цитирани от Bulgaria ON AIR, на подобни изявления не трябва да се обръща прекалено сериозно внимание, тъй като става дума за вътрешнополитически кампании.

Спорът за новото име на Македония предстои да бъде решен на референдум, който ще се поведе в края на септември. На него ще се реши дали страната да направи компромис, за да получи членство в НАТО и Европейския съюз.

 


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
Черния преди 1 месец
След Тошката само простотия, мутреене и далавера, няма редовна мисъл и всичките ни съседи са ни длъжни.... Бойко го каза " матеряла е кофти"
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо да няма македонски ? Разбира се че има е и какво ?
41
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе нали първи признахме Македония като държава, нали и договор подписахме, нали им помагаме за НАТО. Сега - олеле мале, щяло да им превеждат на македонски. Ами на какъв да им превеждат? И в признаванети, и в договора си поше - на официалните езици . Та така . Да бяха мислили преди...
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македония се състои от 25% античко-македонски югокомунисти, 20% славокомунисти, 33% антични илиро-албански полукомунисти, 10% ромообразни "незнамкойсъм" и 11% сръбски Титокомунисти. Това е реалността. А, има и 1% българе. И при нас не е много по-различно.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хитър Българин е Заев, това изявление означава, че с влизането в си ЕС, Македония ще бие шута на албанския език, който сега се счита за втори официален... По-късно може да се направят езикови реформи чрез които т. н. македонски език да се доближи до Българския език до пълно сливане...
38
1
 
3
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 1 месец
Преди македонския да стене официален в ЕС ще приемат трънския, помашкия и т.н. та до заракийския.
37
0
 
5
 
! Отговори
Позор преди 1 месец
Що така бе Боко?Нали Заев беше вашия човек.Гонехте президента им,организирахте и подкрепихте преврата срещу Груевски,договори,целувки ,прегръдки и вечна дружба.
Ако наистина считате макетата за българи то тогава сте национални предатели.С действията си ГЕРБ и подлогите от ПФ направиха официален език в Македония- албансикия!Да там е заровено кучето.Днес да си македонец/българин/ там е като да си българин през 18 век.Тамошното ВМРО с подкрепа от Сърбия и Гърция държеше ислямската ***,но вече край
36
0
 
3
 
! Отговори
Що бе преди 1 месец
Лошо няма, тъкмо ще се отвори работа за преводаческото съсловие.

Само че така, както я карат, макетата скоро ЕС няма да видят, най-много да ги вземат в НАТО.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ного патреоте ного ***.
34
4
 
16
 
! Отговори
ХАХАХАХХААА преди 1 месец
заичето изпапка тиквичката....
33
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно какво пише в османските архиви преди 115 г. !? Македонско въстание ли са потушавали или патагонско! Има една гръцка карикатура от тогава - гръцки андарт яхнал и впил зъби в шията на четник с пояснение - ,,Вулгарофагос" , т.е. - който яде българи! Не пише ,,македонофагос"!
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Make
Защо не го напишеш това на македонски език с македонската азбука? Когато успееш тогсва аз ще призная македондкия език
31
3
 
20
 
! Отговори
27 преди 1 месец
Не, бе! Не трябва да бъдем враждебни за ЕС, но трябва категорично да казваме какво считаме за историческа правда! А като мълчим, те наистина ще си повярват, че са праисторически северомакедонци и Илинденци!
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди дни същият Думбазки каза по повод реакцията на Нинова на думите на Заев, че Илинденското въстание е македонско, да не рушим историческото подобряване на отношенията. Или рекламата си я пази за себе си, че евродепутат е келепир бизнес!
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докога няма да се обръща внимание?

Време е да извадим ножа и да ги блокираме във всички направления, да видят тогава кон боб яде ли.
28
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато Заев говори и тиквите мълчат!
27
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заев говори както му е изгодно! Нашите официално признават македонска нация и език и го отчитат като пореден исторически успех на Боко, а сетне Заев защо казал така!?? Ами, така!
26
1
 
26
 
! Отговори
Предатели преди 1 месец
Сега видяхте ли какво ще се случи......................... Боко я да видим ще сложите ли вето на приемането на Македония в НАТО.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Железаров и Карасвиняров да си бръкнат от зад.
24
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на Заев ! Само така ще си върнете окупираните земи от така провъзгласили се българи които и те не знаят какви са.