Brexit носи със себе си и разпад на Великобритания!?

Ирландци и шотландци се ослушват за независимостта си
3 сеп 2018 08:37, Златко Желев
37
Brexit носи със себе си и разпад на Великобритания!?
Снимка: flickr

Наближаващото излизане на Великобритания от Европейския съюз може да засили подкрепата за независима Шотландия и за обединена Ирландия, сочи анкета, поръчана от проевропейската кампания "Най-доброто за Великобритания" (Best for Britain), цитирана от ДПА.

Резултатите от анкетата, извършена от Делтапол, сочат, че 47 на сто от шотландците биха подкрепили независимост, ако бъде свикан референдум след Brexit, а 43% биха гласували за оставане в Обединеното кралство. В анкетата са участвали 1022 шотландци.

Ако обаче Великобритания остане в ЕС, съотношението би било обратното. Шотландия гласува против независимост с 55 срещу 45 на сто на референдума през 2014 г. Шотландските избиратели се произнесоха за оставане и в Европейския съюз с 62% на референдума във Великобритания през 2016 г.

Анкетата сочи също, че подкрепата за обединена Ирландия ще се увеличи, когато Великобритания напусне ЕС, особено ако бъде наложена "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

От анкетираните 1199 северноирландци 52 на сто са отговорили, че биха гласували за обединена Ирландия, а 39 на сто - за оставане в Обединеното кралство, ако бъде свикан референдум след Brexit.

Ако бъде въведена "твърда граница", 56 на сто биха гласували за обединена Ирландия и 39 процента - за оставане в Обединеното кралство. Но анкетата сочи, че ако Великобритания остане в ЕС, подкрепата за обединена Ирландия би спаднала до 35 на сто.

Избирателите в Северна Ирландия също гласуваха с мнозинство – 56% за оставане в ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г.

(БТА)


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отвориха кутията на Пандора, сега да си сърбат супата. Едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го направиш.
34
1
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
До юбералес
Грешно четеш историята.а и не казваш най важното-Англия и главно САЩ направиха най-голямата грешка,като спасиха смазана Русия от пълен погром.Само си предствете облагите за България ако бяха на страната на Хитлер.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама Брексит като Брексит а не като в България - Клексит!
32
7
 
5
 
! Отговори
Dedo преди 4 месеца
Стига с тези манипулативни анкети. 1000 човека не са показател за 5млн! Или накетирайте над 50% или си заврете шиваните анкети в адналното отверстие.... Нито Шотландия нито Северна Ирландия ще се отделят!
31
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще му се на някой да се разпадне ама по-напред е България и нейните най-мъдри обитатели!
30
9
 
6
 
! Отговори
Пророк бай Михал преди 4 месеца
Аз викам да вървим навънка всичките преди да се е смарангясал ЕС. Великобритания ще се разпадне, когато се разпаднат колониите й. Не и преди това.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да, Чърчил накара англичаните да влязат насила в една война която сами не можеха да спечелят и разчиташе през цялото вреем на СССР и САЩ, на Франция и кого ли не. в крайна сметка Англия се прости с колониите си. Знаете ли че Чърчил е казвал за Мусолини, че е велик човек, а за Ганди, че е един плешив факир.
28
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така или иначе ЕС е обречен. Държат го жив насила и му събират парчетата. На хората им писна от ислямизацията, от идиотските политики на Меркел, от непрестанните опити да елиминират страните, да ги подчинят на само един господар. Затова вече милиони се събудиха. Италия, Унгария, Австрия, Холандия, Франция както и Британия. Искат да си върнат контрола върху страните, да запазят хората си от насилствено ислямизиране и от диктатурата на една откачена лелка! И това са само някой примери!
27
3
 
32
 
! Отговори
юбералес преди 4 месеца
Днешния ден на 1939г. Чърчил обяви война на Германия и започна ВСВ. След като изяде шамарите на Хитлер в Белгия, Чърчил отиде при Рузвелт за спасение. Там го накараха да се обърне и наведе. Резултатът - разпад на Британската империя (мечтата на Хитлер). На този г.л.у.п.а.к, англичаните му направиха паметник в Лондон.
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
за това че подкрепят Турция да запази територии в европейската си част Англия получава Кипър.
25
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ САМО Е ВРЕДИЛА НА БЪЛГАРИЯ! ТЯ Е ОСНОВНА СТРАНА ГЛАСУВАЛА БЕРЛИНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР И ИСКАЛА ОТ ТУРЦИТЕ ДА НИ ЗАВЛАДЕЯТ ОТНОВО!
24
3
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 4 месеца
До Винаги
Лихтенщайн и Швейцария ги оставиха извън ЕС, защото там са съсредоточени много депозити на фирми и лица от целия свят. Същите си държат парите там, защото приемат тези държави като неутрални. Колко са неутрални от ЕС - това е друг въпрос, но ако искаме 1/3 от световните депозити да са в Европа, то Швейцария и Лихтеншайн е добре да сточт извън ЕС.
23
8
 
8
 
! Отговори
Ей преди 4 месеца
го и тоя дето от махалата не е излизал! Ровил в нета и разбрал, че преди години в Исландия имало криза. Може, ама се справиха без ЕС, и сега са на светлинни години от нас. Не рови, ами я посети (ако можеш да си го позволиш де) и пак пиши глупости за кризи, БВПт-а и митнически съюзи. Аман от лаици дето събират впечатления за чужди държави от интернет!
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нека Лондон загуби и всички бизнеси да се изнесат в Дъблин, Западна Фландрия в Белгия и Северозападна Франция. Тези региони западаха заради близкия Лондон.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А за Испания и напр. Белгия новини нещо няма ли така? Стига с безсмислени новини за САЩ и Англия. Те за нас пишат само лошо по Дейли Мейл. Културен империализъм е това и вие сте лакеите. Вече не слушам и не гледам нищо английско или американско!
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 17:
Днешният БВП на Исландия все още е по-нисък от предкризисния. Т.е. говорим за изгубено десетилетие.
Сега направи сравнение с Ирландия, която през 2008 беше в почти същата ситуация, а днес отново е една от най-богатите държави в Европа с БВП, доста по-висок от преди кризата.
Лихтенщайн нека не ги коментираме. Те, заедно с Люксембург и Швейцария са финансови центрове от векове, което просто ги поставя в друга категория.
19
1
 
12
 
! Отговори
До 9 преди 4 месеца
И Исландия и Норвегия и Швейцария са в общия пазар и митнически съюз. Членове на АЕЕ, на практика са в Европейския съюз, но нямат никакви права в гласуването, приемат емиграция и всички други правила. Абсолютна невежа. Само някой изключително глупав може да ти се върже на тъпотията. От такива *** се затриват държавите!
18
2
 
13
 
! Отговори
Владимиров преди 4 месеца
До 17:
Исландия започна преговори с ЕС през 2009г., но ги замрази през 2013г. след идването на власт на евроскептично правителство, което обаче се уплаши да проведе референдум по темата. Основната опозиционна партия е на обратното мнение и щом вземе властта ще възобнови процеса.
Подредена държава? Да, ако за база се вземе 2008, когато страната на практика фалира, хората обедняха жестоко и се наложи да изостават "финансовата" си икономика, и да се върнат към вековната си традиция - риболовът.
17
9
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 4 месеца
Лихтенщайн и Исландия и те ли са богати на петрол та не им трябва ЕС? Не, просто не искат да си съсипят малките, но изключително подредени държави. Съветвам те да посетиш Исландия. Има да се чудиш. Пък за оня джендър по-долу, НЕ винаги се пише отделно!
16
19
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 4 месеца
Хайде да не се правиш на макроикономист! Искаш ли? Пък Великобритания имаш ли представа кога чак започва да използва евтини работници от Източна Европа? И колко? Да не ми казваш че, източно европейците са тези без които UK нямаше да е това което е? Те ще справят със ситуацията както винаги през вековете. Не ги мисли. Ние обаче като горд член на ЕС от ден на ден затъваме в блатото от бедност, престъпност и корупция!