Грешното високомерие: В Европа Западът не разбира Изтока!

При едните си личат раните от комунизма, другите да не гледат отвисоко
13 сеп 2018 21:00, Екип на Dnes.bg
320
Грешното високомерие: В Европа Западът не разбира Изтока!
Снимка: архив, Булфото

Раните от комунизма си личат в цяла Източна Европа. Хората там са недоверчиви към институции и елити. Усещането, че са били лъгани и използвани, е дълбоко вкоренено. А Западът ще направи добре да не ги гледа отвисоко, пише Дойче веле.

Изтокът си остава пълна загадка за Запада. Западна Европа настръхва при мисълта за "нелибералните демокрации" в Полша и Унгария или за шествията на неонацисти из източногерманския Кемниц. Хората в Централна и Източна Европа са доста по-различни в политическо отношение, те са по-консервативни и критични към всичко чуждо, защото комунизмът е обърнал наопаки духовните представи на хората в тези страни, пише Ерик Гуйер в "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ).

Разликите във възприятията на хората от Изтока и Запада, според автора, са си проличали още на 3 октомври 1990 година. „Западногерманците тогава се надяваха, че повторното Обединение на Германия е сложило окончателен край на разделението на нацията, докато източногерманците бяха наясно, че Обединението едва-що започва“, се казва в публикацията. Ето какво четем там още:

Диктатурата на пролетариата обезправи хората и то не само в политическо отношение, а и във всички останали сфери на живота. Местата в детските ясли, в университетите, работните места, та дори и картите за почивка – всичко беше отпускано и разпределяно „отгоре“. Свикнал с това да му налагат чужди решения, социалистическият човек продължи да се чувства като обект, а не като субект на историята даже и след краха на съветското господство.

И до днес много хора в Източна Европа не смятат, че са господари на собствената си съдба, а се виждат като играчка в ръцете на чужди сили - бил той Брюксел, някой западен политик или медиите. Житейският им опит от времето на диктатурата и последвалият крах на този строй ги направи недоверчиви към всякакви институции и елити. Усещането, че са били лъгани и използвани, им е дълбоко вкоренено. Такава е днес ситуацията в източногерманските провинции, същата беше и в Западна Германия след 1945 година. Социологът Хелмут Шелски навремето нарече това явление "скептично поколение". Чак през 1990-те години западногерманците започнаха да приемат безрезервно Федералната република.

Процесът на формиране на гражданско самосъзнание във Федералната република отне половин век. И в бившата ГДР това няма да стане по-бързо. Дотогава медиите ще си останат "лъжлива преса", а хората - лесна плячка за всякакви протестни партии - без значение дали това е Левицата или "Алтернатива за Германия". Осакатяванията, причинени от диктатурата, се предават от поколение на поколение и могат да избият на повърхността дори и след десетилетия. Нападенията срещу мигранти след убийството на един германски гражданин, вината за което носят навярно двама бежанци, са далечен отзвук от бившата ГДР. Там имаше силен расизъм, но темата беше изцяло покрита с мълчание.

Реши ли, че е застрашена неговата идентичност, източният човек реагира много остро – например, когато някой започне да настанява бежанци в общини, които дотогава са били с хомогенно източногерманско население. Защо източноевропейските държави да са длъжни с готовност да приемат бежанци, след като собствените им граждани не виждат друга перспектива, освен да търсят по-добър живот на Запад?

Това високомерие е грешно!

Но не всичко се дължи на посттравматичния синдром. Грешно е всички проблеми да се обясняват само с трудностите преди и непосредствено след 1989 година, защото това би означавало да се циментира фаталната роля на жертви, в която са влезли много от източноевропейците. Това пък, де факто, би означавало те повторно да бъдат обезправени.

Източногерманците забелязват редовните прояви на западно високомерие. Заради изстъпленията в Кемниц цяла Саксония беше обявена за "проблемна провинция". След посегателствата в новогодишната нощ в Кьолн или размириците по време на срещата на Г-7 в Хамбург никъде не беше казано, че Северен Рейн-Вестфалия или Хамбург позорят Германия. Саксония обаче беше сравнена с „екстремистко блато“.

Много е лесно да клеймиш като екстремистко и радикално всичко, което не се вписва в западните шаблони. Който използва тези определения, където трябва и където не трябва, както става често, не е по-различен от онези, които по рефлекс реагират на всяка критика с викове "лъжлива преса!". Източногерманците, повечето от които осъществиха смяната на системата, без много-много да се вайкат, не са заслужили подобно високомерие. Нито пък смелите поляци и унгарци, които се борят срещу посегателствата към гражданското общество в техните страни. Който е готов да се отнася към тези хора без надменност и високомерие, трябва да приеме, че много от нещата, на които ги е научил комунизмът, не се вписват в западните модели на мислене. И навярно никога няма да съвпаднат изцяло с тях.
 


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ИСКАМЕ СИ БЕРЛИНСКАТА СТЕНА,ЗАЩОТО ЖИВОТА И ДЪРЖАВИТЕ НИ БЯХА ТОГАВА ИСТИНСКИ РАЙ И ИМАШЕ РЕАЛНА СВОБОДА!
ТЕЗИ ОТ ЗАПАД СЕ ОКАЗАХА РАФИНИРАНИ ФАШИСТИ!
253
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Истината е,че преди да падне Берлинската стена,на изток от нея беше истинския рай и свобода,факт!
В момента никоя държава няма свобода и самоуправление,дори и най-силната - САЩ,факт.
Забележете,че униформите при встъпването на техния президент в длъжност го придружаваха хора с английски униформи,а не с американски,те май още са колония,но по друг начин и без да го знаят.
252
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Който е живял през соца знае,че истината е една - бяхме много по-развита страна във всяко едно отношение и това беше перфектния строй,който на запад никога няма да достигнат.
251
0
 
5
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 7 месеца
До до 90 То и сега има петилетки в Китай най богата страна във света .Само че да те светна малко по въпроса петилетки има там където някой отрасъл изостава от другите .А за салама от теб научавам че и той се е купувал свръзки ,при положение че имахме развито животновъдство и нямаше криза за месо .За телевизорите няма какво да ти отговарям на тъпите мантри .И накрая ходи в друга медия да лъжеш хората . Тук декиш няма да хванеш .
250
2
 
1
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 7 месеца
До Членска карта №7 Национализираха земята на чорбаджийте ,а бедните селяни влязоха самички в ТКЗС то защото имаха нивички с по 5-10 декара земя .
249
0
 
3
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 7 месеца
До Европейският съюз Да прав си и бъдещето е в Евразийският съюз и в БРИКС .
248
1
 
0
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 7 месеца
До Анонимен В интерс наистината и у нас жените не са имали право на глас през 30-те години на миналият век .Чети книгата на Крум Григоров Сред Народът и ще видиш че това е вярно което ти казвам . А и в уйкипедия има статии по този въпрос .
247
0
 
0
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 7 месеца
До Зозо Да ама има пияни от ишиас Юнкерци ,има още джендъри ,травестити ,содомити ,зоофилиистци ,наркомани ,пияници и третополови същества.
246
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 7 месеца
Ами ако се окаже, че подозрителността на източноевропейците е основателна ?
Че на запад от Берлинската стена също обществото се манипулира, но много по-изтънчено?
Че демокрацията е станала параван за олигархия на крупния капитал?
Че "мултикултурализмът" е нова трактовка на изпитания имперски принцип "Разделяй и владей" ?
и т.н.
245
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 245

Който гроб копае другиму, сам пада в него. Или най-скъпото му. Така че гледай ти да не паднеш от балкона.
244
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дойче веле - гнусно говорило на същества ограничени, отритнати от обществото заради злобата си, намерили поприще в ругането на "комунизма", Нищо че комунизъм не е имало. Но имаше същества, които поради хулиганията си, безмерната си самомнителност и нищо неструване, болестно перчене и неистов кариеризъм, прерастващ в грубост, обиди към другите, тъnа но грозна ирония... просто бяха отритвани от обществото и ... бягаха в подобни структури.
243
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Източноевропейските страни трябваше да захранят Запада с евтина работна ръка, а това предполагаше те да се държат бедни, за да не секне притока на хора. Този процес се подпомагаше от местни политици. Това е причината за недоверието на Източна Европа.
242
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен

При лошия соц....
Ми скачай от балкона и право при бай Тошо в соца ще идеш!
241
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При лошия соц тука нямаше безработица, наркомании, престъпност, имаше висока култура, просвета, истинска медицина а не комерсиално-търгашеско-неграмотна. На олимпиадите бяхме в топ 10 на спортните народи. Въпреки санкциите и диверсиите на същия тоя добронамерен запад.
240
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега евроатлантиците внушавате че не ни лъжат и използват ли? Боже, ела си прибери вересиите.
239
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като сравниш комунистическите цели и заплати и днешните, ще се види че в много отношения тогава бяхме по-богати от днес. И не ми ги хвалете на запад колко са богати, щото в щатите с доход от 10000 долара 6000 са ти за наема на къщата, освен ако не живееш в барака или в къща в полето.
238
1
 
4
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 7 месеца
При другите пък си личат раните от фашизма, развратността, наркоманията, грозотиите от браковете по сметка, бездушието, алчността, аутизма, плюскането на гмо, бройлерска храна и наглостта.
237
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И ние не разбираме запада. Грозните западняци идват и ни крадат момите, като се хвалят с пари, а в техните държави тия пари им стигат колкото да не са просяци и да си платят храната и наема. След това се раждат от смесени бракове ей такива чудеса, като например внуката на Жулиета Шишманова, великата ни гимнастичка, като я видях треньорка пна италианските гимнастички и щех да припадна какво се получава като прекрасния български ген се омеша с евроатлантическия. Нема такава неземна годзилкрасота.
236
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така нареченият запад са едни пари, ама много пари и това дава илюзията за спокойствие, демокрация, либерализъм. Стане ли нещо със стандарта и парите нещата може и да излезнат от контрол и това ще бъде най- лошото и за източноевропейците.
235
0
 
12
 
! Отговори
един преди 7 месеца
Проблемът на Запада не е постсоциалистическото мислене на хората. Проблемът е консерватизмът, който реално предпазва нацията и не позволява на Запада да навлезе в живота на хората, както вече го е сторил в западноевропейските страни. А страните от Централна Европа знаят какво означава да отстояваш свободата си пред големите империи ;)