Най-честият проблем: Пестицидите тровят храната на българина!

Салмонела от пилешко и живак в риба меч мъчат европееца
25 сеп 2018 18:00, Екип на Dnes.bg
22
Най-честият проблем: Пестицидите тровят храната на българина!
Снимка: pixabay.com

Следи от пестициди са най-честият проблем в менюто на българина. За това съобщава Европейската комисия в годишен доклад за работата на системата й за ранно предупреждение за безопасност на храните и фуражите.

Според доклада българските власти са осведомили Брюксел за 109 случая на опасни храни. 77 пъти е ставало дума за следи от пестициди, 15 за микотоксини и в 10 случая за опасни добавки и оцветители.

Пестицидите изглеждат основно български проблем с най-високо съотношение в целия ЕС. След нас е само Италия, където пестицидите саа трети по важност риск при храните. Като резултат плодовете и зеленчуците са най-често сигнализирания вид храна от българските власти към европейските партньори през миналата година.

По брой задействания на системата за предупреждение за плодове и зеленчуци България е инициатор на най-много предупреждения в целия ЕС - 84. Следват 14 сигнала, задействани за опасни ядки и семена. В 55 случая на пестициди, нотифицирани от България, става дума за внос на сладки чушки от Турция.

Като цяло ЕС страда най-вече от салмонела от пилешко (най-често прясно) и от високите нива на живака при рибата меч. Следват афлатоксините, откривани в ядките и фипронилът в яйцата - най-големият единичен скандал през миналата година.
Завишени нива на фипронил в яйцата, произлизащ от почистване на птицеферми със забранени вещества в Белгия и Холандия, обхвана цяла Европа, включително и България, където бе открит заразен внос на яйчен прах.

Салмонелата е най-често докладваният патоген в храната в ЕС (207 случая и 473 от внос). Месото и месните продукти, както и яйцата, преобладават като повод за тревога. Листерията, откривана основно в пушени риби и сирене, eшерихия коли - в морски продукти и нововирус в стридите, са също често срещани болестотворни бактерии в храните.

Тежките метали са намирани основно в риба от Испания. Италия е нотифицирала най-много случаи с високо съдържание на живак в риба меч, съобщава докладът. Други тежки метали, които се намират в рибните продукти са живак и кадмий.
Алергените, най-често са съобщавани в мляко, глутен, соя и ядки, откривани предимно в зърнени и тестени продукти.

За първа година рисковете от вносни храни са по-големи от тези от европейските. Бразилия, Турция и Китай са страните, от които са внесени най-голяма част от продуктите, които след това са сигнализирани като опасни. Следват ги Индия и САЩ.

От 3832 случая, докладвани през системата за ранно предупреждение на ЕС, 942 са представлявали сериозен здравен риск за хората, 1588 са внос, спрян на границата като опасен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
От много пестене пестицидите ни изядоха прехраната...
20
7
 
6
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
До noFreemanПестициди имаше и по времето, когато ни управляваха от Съветския съюз. Просто не ни казваха за тях. Тогава био нямаше. Авокадо нямаше, а бананите ги даваха само преди Нова година срещу висене на унизителни опашки.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле не знаех че вече на политиците им викат пестициди
18
3
 
3
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
хаха та нали вие бърли-ви евро-ге-ьов-е натровихте нашата земя с пестициди, чрез заразените си семена... дано се разпаднете и ваши-те майки и деца да ядат това което ние!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не е риба меч, а риба тон, но тя по дефиниция си е като индикация за живак в океаните, т.е. в нея най-много има от всички морски обитатели
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колите дет карате ни тровят най много при тоз удобен градски тр. е престъпление а без храна не можеме има био храни които не иска да се трови да си купува от тях
15
3
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Извод: яжте риба-меч! В нея има живак, а според самозванците Тодор Кантарджиев, Мира Кожухарова и Ангел Кунчев /всички с купени дипломи/, живакът е изключително полезен за вашите организми.
14
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Няма кой да работи на полето и използването на хербициди е задължително. Крайно време е хората да го разберат и да си дадат сметка, че те самите ако не копаят и не им се копае, всички останали са също като тях и няма как да получиш чиста продукция без да положиш физически труд. Неипозлването на пестициди и некопането на ръка се нарича само по един начин - пълно компрометиране на реколтата. С една пръскачка се изчистват за един ден плевелите, които ще изкопаят 100 човека за 1 седмица.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновената сода за хляб има уникални дезинфекционни свойства.Измийте зеленчуците в топлавода с еднасупена лъжица сода: алкалната среда унищожава пестицидите в зеленчуците.След това трябва да измиете зеленчуците под течаща вода. Това го правех преди сам да започна да си отглеждам плодове и зеленчуци. Повечето от заболяванията ви са в резултат на натрупването в организма на пестициди в продължение на години. Някои ще кажат Абе рано или късно ще се мре. Аз ще им кажа че това мрене ще е рано.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До емигрантНе е проблем,че използват пестициди,а какви и какво количество използват.В България също използваха понякога в миналото,но в много минимални количества.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И не пушете че е вредно !
10
2
 
30
 
! Отговори
емигрант преди 5 години
докато няма затвор за тия с пестицидите, нещата няма да се оправят! Докога държавата ще прави само констатации и ще води статистика?!
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези май въртят десет статии и само сменят датата и заглавията
8
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чернобил е най-големият проблем за здравето. Уврежданията, които тогава сме получили са просто без аналог.
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора,не е майтап работата,това е сериозен проблем,особено за деца и младежи,трябва да подбирате домашно произведена храна,за да не се увреждат и боледуват по-късно.
6
6
 
2
 
! Отговори
Деян Куцев преди 5 години
Тва са глупости пестицидите. В Рудоземско си ги раним картофите с гьобрьо. Растат ли значи Сайбията помага.Буам му гагалки и изкуствена и растат та се лъжат ,а на есен ги продам на балканите шопи.
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де какво ни грее нас тази констатация ? Като гледам почти всичко от това което ядем е внос и не малка част е от ЕС нали всичко внесено от там уж е проверено щото видите ли там не злоупотребявали, а отделно пък е и двойния аршин за уж качествените продукти на една и съща фирма .
4
0
 
16
 
! Отговори
х преди 5 години
....Оттам по-висока печалба. Разбира се дори и най-"избараните" напитки произведени по тази технология навяват само далечен спомен (на този който го пази) за кулинарните достойнства на оригинала."
3
2
 
13
 
! Отговори
х преди 5 години
Защо трябва да си произвеждате домашно?Ето как сега се произвежда алкохол например "всички известни брандове, включително скъпите, са заменени от техни сурогати произведени от зърнен спирт аромати и оцветители. Никой винпром вече не се занимава с изваряване на виноматериали. Причините са няколко- по-уточнена технология (повтаряемост на вкуса), по-малко вредни вещества, но на първо място изключително ниската цена на зърненият спирти по-евтината (с по-малки енергозагуби) технология. Отта
2
1
 
29
 
! Отговори
ЩО ЗА ЗАГЛАВИЕ? преди 5 години
ПЕСТИЦИДИТЕ НА ТРОВЯТ ХРАНАТА НА БЪЛГАРИНА.ПЕСТИЦИДИТЕ ТРОВЯТ САМИЯ БЪЛГАРИН.