Все още различни светове: Германският Изток и Запад след 28 години

И днес много източногерманци се чувстват като граждани втора класа
3 окт 2018 22:00, Елка Василева
70
Все още различни светове: Германският Изток и Запад след 28 години
Снимка: архив, Reuters

Германия така и не успя да се справи: 28 години след Обединението /станало на 3 октомври 1990 г./ Изтокът е все така изостанал от Запада. И днес много източногерманци се чувстват като граждани втора класа. Дойче веле публикува коментар на Марсел Фюрстенау.

Бихме могли да твърдим, че Ангела Меркел - имайки предвид нейната уникална кариера - е спечелила най-много от Обединението на Германия. Християндемократката, която е родена в Хамбург, но израснала в ГДР, управлява страната вече от 13 години - напоследък обаче по-скоро зле, отколкото добре. А това означава, че дори и източногерманците вече не могат да се гордеят с канцлерката си, която е една от тях. Включително и заради това в източните германски провинции чувството за отчуждение между управляващи и управлявани е по-силно, отколкото в западните провинции.

В очите на източногерманците днес Ангела Меркел е най-видната представителка на една политика, която не защитава техните интереси, въпреки че те и тя споделят общо минало. Докато след падането на Берлинската стена пътят на Меркел тръгна стремително нагоре, милиони източногерманци се спускаха стръмно надолу. Особено горчивият им опит с безработицата, за която самите те нямат никаква вина, остави дълбоки рани у тях.

Тези неправди се помнят цял живот

Животът на източногерманците се преобърна за една нощ. За да се справят с това огромно предизвикателство, те трябваше да демонстрират изключителна гъвкавост, мобилност и емоционална устойчивост. На западногерманците никога не им се е налагало да се справят в такава ситуация и в такива мащаби, защото в бившата Западна Германия дълбоките икономически и политически промени никога не са се случвали от днес за утре.

Източногерманците станаха свидетели на тоталната ерозия на обществения строй, при който живяха. Вярно, повечето от тях не го харесваха, но пък се бяха приспособили към него. След Обединението много от източногерманците така и не успяха да осребрят оправданата си гордост от това, че са предизвикали мирната революция от 1989/90 година. Днес повечето от тях вече са преодолели това състояние, но - чисто статистически - са твърде далеч от икономическото ниво в западните райони на страната.

Доказателство за всичко това се съдържа и в актуалния доклад за състоянието на германското единство: 28 години след официалния край на разделението на страната заплатите в източните провинции представляват едва 82% от заплатите в западната част на Германия. И този, който се опитва да продаде това като успех, си затваря очите пред фактите. Защото по-малко пари за същия труд означава по-малко признание и уважение.

Затова и в ушите на източногерманците изтърканите приказки за постигнатите успехи звучат неправдоподобно. По-лошото заплащане, непризнаването на целия трудов стаж за пенсия и други неправди се помнят цял живот. За днешните 50-годишни източногерманци, както и за поколенията преди тях, двукласовото общество е незаличим факт. И това е скандално.

Кога ще спрем със сравненията?

Но това, което тежи още повече от материалното неравенство, е неоспоримата доминираща позиция на западногерманските елити в почти всички обществени сфери. Без Ангела Меркел и родената в ГДР Франциска Гифай, която е министърка по въпросите на семействата, пенсионерите и младежта, шестнайсетте ресора в германския кабинет щяха да бъдат изцяло западногерманска зона. Може да сметнем това за случайност. Но можем и да го наречем с истинското му име: симптом за състоянието на германското единство.

След Обединението в страната израсна цяло ново поколение, но западногерманците все така продължават да доминират в почти всички сфери на живота. По горните управленски етажи на германските фирми, в университетите или в медиите - включително в Дойче веле, източногерманците са твърде малко. Едва когато това се промени, изнервящото, но все още необходимо постоянно сравняване на Изтока със Запада ще спре. И чак когато за Деня на германското единство няма поводи за подобни коментари, Обединението ще е завършено дело.


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Западна Германия преди 8 месеца
Източно германците са мързеливи некадърни нацита с големи усти.Западняците с право ги обичат и не уважават тоя ден 3ти октомври.Големи претенции без покритие.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А бе нищо не разбрах от всичко това. Значи да сравняваш София с Видин и да пишеш че в Видин нещо заплатата не е като софийската ама Видин и София били в България даже Видин е по-назапад към ЕС демек по към Германия и защо във Видин заплатата не е по-голяма от софийската, абе леле мале какви странни въпроси ги вълнуват хората, живи да ги оплачеш.
50
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ХА-ХА-ХА !
Глупости на търкалета.
Промитите мозъци бяха на изток.
Хора - затворници. Повечето никога ненапускали собствената си държава.
Представата им за Света беше изградена от пропагандата на вестник "Работническо дело" и подобни.
Дъртите от преди 30 години знаеха единствено български диалект и чат-пат руски.
Виж се тебе си. На какво основание твърдиш, че си високообразован?
49
5
 
8
 
! Отговори
Glasberg преди 8 месеца
До Берлин
*** ти слагат значи!

Хихи! Поне са честни и откровени източно-германците. Западно-германецът те мрази много много повече от източно-германецът, Берлин-чо. Западно-германецът никога няма да си говори с тебе, нито ще си изпие бирата с теб. Ти за него си животно и затова даже няма да си направи труда и *** да ти сложи пред вас.
48
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Западногерманските концерни изкупиха на безценица предприятията и трудовия ресурс в бившето ГДР, вместо да ги развият и разработят за хората там. По подобен начин се развиха нещата и у нас. На практика западняците запазиха просперитета си на базата на елиминиране на конкуренцията, а източногерманците, които са отишли да работят в другата половина, си сложиха етикети на западногерманци и Меркел е очеизбождащ пример.
47
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прочиташ Дойче веле и спираш.
46
1
 
25
 
! Отговори
Jas преди 8 месеца
82% не е чак толкова зле, сса. на нивото на Чехия и Унгария...въпреки по-големите инвестиции за последните 25 г. Тъй че няма за какво да ги оплаквате. От друга страна източногерманците, които си останаха по родните места и не се преселиха в западните провинции, поне не са толкова дегенерирали и апатични като западните им сънародници относно политиката на елитите и все още умеят да излязат организирано на улицата!
45
0
 
5
 
! Отговори
Щази преди 8 месеца
Те са по зле от нас
А ние на колко процента сме
44
15
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 8 месеца
Не хора бе, социализмът произвеждаше високоразвити социалисти, партийни членове и всестранно развити личности.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
82% от стандарта на западна Германия е много зле.
42
19
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 месеца
Именно, защото социализмът произвеждаше качествени, мислещи, високообразовани хора с богата обща култура, затова беше свален като система.
Самите хора го свалиха и поискаха промяна !
Промитите мозъци в капиталистическото общество са неспособни да свалят и променят Системата, защото не виждат реално нейните язви и престъпления.
Невежи са, а образованието им е умишлено направено лошо.
Затова беше нужен и така наречения Преход. За да ни опрастачат и нас !
Да ни промиват мозъците ....
41
16
 
39
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 месеца
Стига с тия коли бе !
Аз обяснявам, че, докато Западът произвеждаше качествени коли Изтокът произвеждаше качествени хора. Факт !
Примери мога да дам много.
Образованието и общата култура на източноевропееца бяха в пъти по-високи от тези на западняка.
Трябва да кажа, че примерно качествения, бял и образован български народ от преди 30 години не го давам за днешния боkлук, който представляваме.
Същото е и в Германия.
Западногерманците са тежко промити мозъци за разлика от хората от ГДР.
40
20
 
22
 
! Отговори
kkk преди 8 месеца
Къде е минал руснак,трева не никне!ГДР не може да стигне ФРГ,а какво остава за България?!
39
3
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 8 месеца
Не БМВ ами Фолксваген са произвеждали коли с техническите данни на вартбург и трабант някъде в началото на 60те. За дизайн да не говорим. Трабито не мърда от ниво 55та. А за да свалят цените ще е било необходимо да свалят заплатите на служителите си на нивото на получаваното от източно германците и да замразят всякаква развойна дейност и в рамките на 30 години да произвеждат на практика едно и също. Какро всъщност се случва с трабанта и вартбурга.
38
4
 
12
 
! Отговори
До 37 преди 8 месеца
Ама верно ли са имали ПОЧТИ еднакъв стандарт. Това по какви данни го съдиш. Сигурно всяко изт. семейство е имало автомобил(трабант), пък успелите професоналисти дори такъв шедьовър като вартбурга. Сигурно са могли да ходят на екскурзия в Испания То ако беше така нямаше да се наложи да се строи стената. Всъщност дълго време след края на войната от двете страни хората си поддържаха добри контакти.Дори се пътуваше сравнително свободно Добре знаеха колко им е "еднакъв"стандарта със запада
37
12
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 месеца
Хората в Източна Германия се надигнаха срещу приемането на бежанци, докато промитите мозъци, джендъри и меки п.ишки в Западна Германия си траят.
Какво излиза тогава ?
Излиза, че навремето социализмът е създавал по-нормални хора от капитализма.
Факт !
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато БМВ произведе кола с техническите данни на някогашните Вартбург или Трабант на същата цена ела ми се обади.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Сравнение

Трабант и Вартбург отдавна не се произвеждат за да настигат БМВ, пък и никога не са били замиляни като БМВ, а ако си прочел статията щеше да знаеш, че ГДР и ФРГ от 30 години вече са една държава, а не отделни държави и БМВ и Мерцедес и Фолксваген имат много филиали и произвеждат в източната част, но при това източно германците са бедни и са задния двор на Германия.
34
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дойче Веле ги лъжеше, че ще живеят като на Запад. Те лъжеха целия Източен блок, че социализмът пречел да живеят като на Запад. След като ги излъгаха, Запада стана още по-богат, когато започна да продава стоките си в Източна Европа и Русия. За Източна Европа остават малко трохи като подизпълнители на големите от Запада. Така ще бъде винаги.
33
11
 
22
 
! Отговори
еди кой си преди 8 месеца
До Анонимен

На 27-мо място в света сме били в болните ти фантазии.Ако стандарта ни е смятан по официиалния курс на долара през социализма 0.80 лв. за долар евентуално може да сме били , само ми обясни защо се ходеше да се работи в държави с от арабския свят уж с по-нисък стандарт от нас за да си оправиш живота , при условие , че държавата прибираше 2/3 от заплатата , която даваха арабите и пак си позволяваш неща които работещите в България въпреки високия си стандарт не можеха да си посволят.