Юнкер: Без надежда за ЕС – война на Западните Балкани

Присъединяване им обаче може да стане не преди 2025 г.
5 окт 2018 19:03, Елка Василева
56
Юнкер: Без надежда за ЕС – война на Западните Балкани
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи днес предупреждение във Виена за риск от война в района на Западните Балкани, ако ЕС остави да изчезнат надеждите за присъединяване към ЕС на страните от този район, предаде АФП.

Ако отнемем на Западните Балкани перспективата за присъединяване, ние ще видим там това, което вече видяхме през 90-те години, и то несъмнено по-скоро рано, отколкото късно, предупреди Юнкер, намеквайки за кървавите конфликти в района през онзи период.

Той призна, че пътят за евроинтеграция на тези страни все още е дълъг и "недостатъчният" им напредък не позволява да се предвижда присъединяване "преди 2025 г." най-рано.

Но ЕС трябва "да се заеме интензивно" със Западните Балкани и да не позволява да се роди идеята, че "ние не сме сериозни по отношение на перспективите за присъединяване", докато някои страни членки не крият колебанията си, подчерта Юнкер.

"Почвата е все още податлива" за военни стълкновения в този район, посочи Юнкер.

Председателят на ЕК желае ЕС да предложи на страните от тази зона "икономическо пространство, в което те ще могат да се развиват, отчасти по същия начин, както когато ще бъдат членки един ден".

Юнкер подчерта обаче, че "всички гранични конфликти трябва да бъдат решени преди всякакво присъединяване", така че да не се "внася в ЕС нестабилност, идваща от Западните Балкани".

ЕС започна преговори за присъединяване със Сърбия и Черна гора; Албания и Македония на този етап трябва да се задоволят със статут на страни кандидатки, до който се надяват да достигнат Босна и Косово, припомня АФП, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа без ишияз, германски и британски бабунгери, всякакъв търкалящ се плод и зеленчук!
44
0
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ami da sas sigurnost shte razpalite I nova voina na balkanite ...ta nali za tova ste tam....koito ne vi varvi po svirkata I eto hop voina !!! " Bondsteel" zashto e v Albania...nai- goliama OTAN amerikanska baza na balkanite !?!!
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово не трябва да се присъединява към ЕС, защото няколко държави от ЕС не са признали Косово.
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато българското стадо от зомбита не разгони цялата тази партийно-олигархична мафия,ДА СЕ ГОТВИ ЗА КРАЯ СИ,ПЪРВО КАТО ОБЩЕСТВО,А СЛЕД ТОВА И КАТО ИНДИВИДИ!!Бягството навън само ще ускри този процес - веднада ще изчезне обществото,а след това ще бъде асимилиран и индивида,в някаква чужда среда,КЪДЕТО,ДОКАТО Е ЖИВ ЩЕ БЪДЕ ИМЕННО "СРЕДА",т.е,по средата от неговото все по умиращо минало и неговото все по-неопределено бъдеще.А децата му,попаднали,или още повече,родени там,ще бъдат чужди и нераз
41
4
 
38
 
! Отговори
Страшно преди 5 години
Но най-страшното е, че 83% от българите живеят в мизерия.Няма средна класа. От 2000 г. са се вдигнали с повече от 200% цените, което е страшно.Тотална разруха и безнадежност.Нито да живееш, нито да мреш.
40
2
 
22
 
! Отговори
До: Борбата преди 5 години
Минчо Христов и Стела Банкова, вие хубаво го казвате - но те не правят партия, а и кой да приеме закон, ако не живееш 6 месеца в БГ, да нямаш право да гласуваш. Или да нямаш двойно гражданство.Винаги ДПС ще управлява БГ, както го правят и сега - негласно.Много лоши неща предвиждам за БГ, непосилни сметки за парно, ток, води, липса на пенсии, фалити.Другите неща вече ги има: агресия, психично болни, кражби, уморени и състарени лица на обикновените хора, да се молиш да не си болен.Страшно
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойчо излагация ,позор натресе на България с избора преди няколко години на това чу.чу .льо .льо ! Ваш избор ,ваш човек в Брюксел !
38
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борбата за Европа на нациите ще е дълга и продължителна. Първо ще се изгонят тия като Меркел и тоя от властта, а после и назначените националисти като Шкембе войвода и като оня Шумния душещ баби. Най-малко десет години ще е борбата. Читав политик е сготвената Деси Иванчева, Минчо Христов, Стела Банкова, Велизар Енчев ей около такива ще възражда България.
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСърбите са ни нападали два пъти с плащане от Византия, и нето един турски *** по указание на Турция.
36
4
 
26
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Дъртия алкохолизиран пръдльо първо да види перспективата че 200 милиона африканци ще дойдат в близките години. Да видим тогава какъв ЕС ще остане. Хаха. То Европа ще бъде потопена от тия скакалци. И забавното е че от 200 милиона за няколко години ще се родят 1 млрд. Защото тия не си играят и раждат по 5 - 10чавенца. Хак да ни е. Обединена Европа е равнозначно на унищожена такава.
35
0
 
41
 
! Отговори
нанай турски сериали преди 5 години
Защо сирийският народ прегръща руските войничета като освободители? Защото са освободители. Ей така спонтанно и нашият народ ги е посрещал с хляб и сол. Това са имали с това са ги срещали. Толкова са им оставяли справедливите присъстващи османлии. През 1867 година в дома на прапрабаба ми Кана нахлуват турци и я накарали да им сготви, докато тя е готвела на печката един се приближил и също като оня турист швед я изритал с всичка сила в гърба. Жената била обездвижена от кръста надолуотприсъстващия
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Русия ще и помогнат кореняците европейци неджендри и неизвращаващи исляма. Защо нашите мюсюлмани са кротки хора и сме приятели с тях, съседи, а тия повлияни от шпионските диверсии на запада са тероряги? Русия има достатъчно оръжия да се разправи с въоръжения башибозук в Сирия за три месеца.
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До евролъжа и измамаСърбия са българи които нападат другите българи след като Византия или Турция им плаща.
32
6
 
29
 
! Отговори
евролъжа и измама преди 5 години
Нямаме по близки държави до нас от Македония, Черна гора и Сърбия. Корените са ни общи. България е оцеляла благодарение на славяните а сърбите са тоя дял от славините който не е минавал под прабългарска власт. От Черно море до Адриатика има един велик славянски народ. Манталитетът, душата ни е еднаква. В медиите се плаща да се сее омраза към тия народи, а да обичаме кого, кой народ - ТЪРКИ. Хайде холан. Прекурцасте се. То бива наглост, бива неспирно сеене на лъжливи тези ама се пресолява манджат
31
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега на Русия няма кой да и помага - няма да има САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ФРАНЦИЯ. Както през Втората Световна.Русия плаши с воена сила и едновремено иска да и симпатизират. Европеиските държави. Просто е невъзможно..
30
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво бе ишияса едно добро дело от твоя страна. Още 6 години ще си пазарувам от Македония продукти за стотинки и ще си пълня резервоара на 1.60 лв. А пък тарикатчетат в мутроландия ше ла.пат дебелия.
29
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безродниците накръщавали децата си със западнали имена като нансита, джесики, джорджове и тем подобни не са нищо друго освен срам и позор за дедите и бабите си. Същите са и тия преди тях кръщавали децата си Победи, Сталинки, лЕНИНОВЦИ, фЕРДИНАНДОВЦИ. Срам и позор. Безроднициииииии!!!!
28
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зарибявката върви на всички фронтове - гледам в една от веригите пуснали аксесоари за хелуин - някакви супер грозни и некачествени стоки шапка левче - не ви искаме вампирската безвкусица и кич, не ви щеме турските сериали, не ви щеме старите пребоядисани самолети, искаме независимост и европейска християнска цивилизация със запазена идентичност на народите да ни е кеф да се срещаме с културни представители на други народи а не с 50 процентови народи от джендри.
27
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в ДНЕШНА нАГЛИЯ ИМА ИСЛЯМИСТКИ РЕЖИМ - ШЕРИАТСКИТЕ СЪДИЛИЩА СА ПРИЗНАТИ ОТ ДЪРЖАВАТА ТАМ. Ние сме живяли пет века в шериат, при който десет хпистияни не могат да осъдят мюслито че е изнасилило християнско дете. Да се пръждосват от ЕС с брекзита си по-скоро и да си отиват в арабската лига. Там им е мястото.
26
2
 
25
 
! Отговори
... преди 5 години
Дъртия пияница дърпа дявола за опашката, но ако се стигне до там, нещата ще се развият в противоположна на тогавашната посока. Вместо САЩ, Русия ще реши кой е "прав" и кой е "крив". А на Жан Клод е време някой да му сложи малко живак в обувките. Поживем увидем..