В Румъния: "Не гласуваш - мъже осиновяват детето ти?!"

Референдум дали бракът е само съюзът между мъж и жена
Обновена: 6 окт 2018 18:13 | 6 окт 2018 13:45, Петя Славова
121
В Румъния: "Не гласуваш - мъже осиновяват детето ти?!"
Снимка: архив, Булфото

"Защити семейството и децата на Румъния! Ако не дойдеш да гласуваш, детето ти ще може да бъде осиновено от двама мъже!" Този надпис "красеше" фасадата на една сграда в Тимишоара. Беше отстранен едва след няколко дни, след като лично кметът на града се застъпи за свалянето му.

Атмосферата в румънското общество е крайно нагорещена - в семействата, сред приятели и по работните места оживено се обсъжда темата за хомосексуалността, еднополовите бракове и осиновяванията на деца от еднополови двойки. Причината: на 6 и 7 октомври румънците гласуват на референдум дали в Конституцията на страната да бъде изрично записано, че брак е само съюзът между мъж и жена. В момента основният закон използва неутралното понятие "съпрузи", пише Дойче веле.

"Заплаха за цялото общество"

От 2015 насам различни консервативни и религиозни групи, обединени в т.нар. "Коалиция за семейството"", събраха 3 милиона подписа, за да накарат политиката да внесе тази промяна в конституционния текст. Парламентът и Сенатът я одобриха с ясно мнозинство, включително и с гласове на опозицията. Само депутатите на Съюза за спасение на Румъния (USR) гласуваха против.

В Гражданския кодекс на Румъния и сега се казва, че бракът е съюз между мъж и жена. Но това не било достатъчно, защото законите в Румъния се променяли твърде лесно. Съвсем друго щяло да бъде, ако въпросният текст бъде записан и в Конституцията, смята румънският музикант и преводач Паул Григориу, поддръжник на "Коалиция за семейството".

Григориу твърди, че нямал нищо против хомосексуалните: "Всеки да прави каквото си иска в личния си живот и в собствената си спалня. Но онова, което държавата признава за брачен съюз, е нещо съвсем различно", казва той и добавя, че легализирането на еднополовите бракове щяло "да застраши цялото общество" и в крайна сметка да даде зелена светлина за осиновяването на деца от еднополови двойки. "Мъжът и жената са равни, но не са идентични, а едно дете се нуждае и от двата вида влияние, за да развие психическо равновесие", смята Григориу. Поради това той е твърдо против осиновяванията на деца от еднополови двойки.

"Вълна от омраза"

Влад Виски, активист на румънската ЛГБТ-общност, е силно притеснен от факта, че в навечерието на референдума в Румъния се надига "вълна от омраза" срещу гейовете и лесбийките. В страната постоянно се говори за някакви хомосексуални хора, които щели да отнемат на румънците собствените им деца.

Виски е директор на букурещката организация "Мозаик", която призовава към бойкот на референдума и агитира под мотото: "Любовта не се поддава на гласуване. Остани си вкъщи на 6 и 7 октомври!". Ако поне 30% от имащите право на глас не се включат в референдума, той ще бъде обявен за невалиден.

От другата страна на барикадите е Румънската православна църква, която призовава верующите да се включат в референдума и да гласуват с "да", за да осуетят легализирането на еднополовите бракове.

"Антизападен манифест"

Мнозина критици на румънската Социалдемократическа партия, ръководена от условно осъдения Ливиу Драгня, смятат, че референдумът е просто маневра за отвличане на вниманието от проблемите в правосъдието и от насилието на органите на реда срещу демонстранти.

Румънският политолог Арманд Гозу вижда дори нещо още по-голямо: "Това си е чиста проба антизападен манифест. Елитът, който управлява Румъния от края на диктатурата през 1989 и чиито корени трябва да се търсят в старата партийна номенклатура, сега се чувства унизен от Брюксел", казва експертът. По неговите думи, към този елит спадат и редица политици, които имат сериозни проблеми с правосъдието. И именно поради това се опиват да го овладеят и да прокарат закони за амнистия. ЕС обаче им пречи, при това в много по-голяма степен от опозицията в самата Румъния.

"Брюксел не спира да припомня, че румънското правителство все повече се отдалечава от принципите на правовата държава. Но след този референдум Румъния може и да се отдалечи от ЕС и да се преориентира на Изток - по-близо до византийско-православната линия, а с това и по-близо до Путинова Русия", казва румънският експерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
10
 
! Отговори
80% преди 5 години
от нормалните хора мъже и жени живеят без сключване на брак а хомосексуалните РЕВНАЛИ ДА СЕ БРАКУВАТ.ЕЕЕЕ много искат!Нахалството им няма граници!като си различен ще живееш по различен начин!Всъщност Те искат да имат законни права над обектите на издевателствата Им.Горките осиновени деца!
42
3
 
3
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
До доктринаЕЙ КАКВО ОБЩО ИМА ТОЯ ЕВРЕЙН ПАВЕЛ С 12-ТЕ АПОСТОЛА!!!!!ТИ И СЕКТАНТСКАТА ТИ БИБЛИЯ ВЪРВЕ-ТЕ ПРИ ЛУЦИФЕР КЪДЕТО МИ Е МЯСТОТО!----------ИМА САМО ЕДНА БИБЛИЯ ОТ 330-ТА ГОДИНА СЛЕД ХРИСТА И ТЯ Е САМО СЪСТАВЕНА ОТ ПИСАНИЯТА НА АПОСТОЛИТЕ НА ХРИСТОС! БЕЗ ЛЪЖЕПРОРОЦИ И ЕВРЕЙСКИ ИЗМАМИ!
41
2
 
4
 
! Отговори
Джендеропедерозавър преди 5 години
Регулирането на раждаемостта се експериментира първо в източна Европа с подкрепата от разните НПО .
40
0
 
3
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Ако поне 30% от имащите право на глас не се включат в референдума, той ще бъде обявен за невалиден."При македонците не стана така.
39
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путинарите сеят само злоба, освен *** нищо друго не могат да родят азиатските им глави. Хвърля се огромна обществена енергия за глупости с единствената цел да се руши обществото и да се превърне в общество на напълно лишени от разум путински ***.
38
1
 
9
 
! Отговори
на гей двойките преди 5 години
да се забрани да осиновяват деца! За да няма сексуално насилие над осиновените деца от ГЕЙ двойките те трябва да си създадат ДЕЦА от сурогатни майки както е Елтън Джон.
37
3
 
2
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
До НаблюдателНАБУТАЙ СИ СТАРИЯ ЗАВЕТ КЪДЕТО ИСКАШ!!!АЗ УВАЖАВАМ САМО ПЪРВАТА БИБЛИЯ ОТ 330-ТА ГОДИНА СЛЕД ХРИСТА ИЗРАБОТЕНА ОТ МОНАСИ В ГЪРЦИЯ!И СТАРИЯ И НОВИЯ ЗАВЕТ СА СЕКТАНТСКИ ПЪЛНИ С ГЛУПОСТИ НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С ХРИСТА!!!КОЙ РАЗРЕШИ ДА СЕ ВКАРВАТ В БИБЛИЯТА СЪБИТИЯ ОТ 3000 ГОДИНИ ПРЕДИ ХРИСТА КАТО СОДОМ И ГОМОР! И НИКЪДЕ ТЕЗИ СЪБИТИЯ НЕ СА ЦИТИРАНИ ОТ УЧЕНИЦИТЕ НА ХРИСТОС! ТЕ ПРОСТО СА ВПИСАНИ ОТ НЯКОЙ ПАПА СЪСТАВИЛ И СТАРИЯ И НОВИЯ ЗАВЕТ ИЛИ НЯКОЙ СИ СЪСТАВИЛ ПРАВОСЛАВНАТА БИБЛИЯ!
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знам един селю дето даже иска да се ожени за аудито си.
35
2
 
7
 
! Отговори
Джендеразин преди 5 години
Що се дърпате бе. Виж даже чичко арнолд го бяха забременели в един филм. Явно науката в САЩ и Европа работи по въпроса. В нашата съседка опитите продължават.
34
4
 
8
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
СУРОГАТСТВОТО ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕГАЛИЗИРА ТОВА Е ДОБРЕ И ЗА ХЕТЕРО И ЗА ХОМО БРАКОВЕТЕ :DЖЕНСКИ ЯЙЦЕКЛЕТКИ ОТ ДОНОР А МЪЖКИ ОТ ДВАТА ГЕЯ И КОЙТО СЕ ПРЕБОРИ ПРЕБОРИ ! ВЪПРЕКИ, ЧЕ АКО СА ИСТИНСКИ ГЕЙОВЕ ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА СЕ СЪВОКУПЛЯВАТ ЕДИН С ДРУГ И НЯМА ДА СЕ ДОБЛИЖАВАТ ДО ТОВА ИЗВРАЩЕНИЕ ЖЕНСКАТА ЯЙЦЕКЛЕТКА :D
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е ли време да легализираме брака между човек и робот; човек и животно; човек и растение, човек и вещ и т.н.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На амбри.жите пак някой друг им е виновен не разбраха ли, че когато непрекъснато парадират, че били различни накрая се стига и до тук. Това пък с Путинова Русия направо ме разсмя излиза, че когато си нормален, а не различен непременно си привърженик на Путин ха-ха наистина сте извратени.
31
8
 
3
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
В ОРИГИНАЛНАТА БИБЛИЯ ОТ 330-ТА ГОДИНА СЛЕД ХРИСТА КЪДЕТО СА САМО ПИСАНИЯТА НА УЧЕНИЦИТЕ НА ХРИСТОС НЯМА И ЕДНА ОБИДА СРЕЩУ ГЕЙОВЕТЕ!!!ТЕЗИ БИБЛИЙ НА КАТОЛИЦИТЕ И ПРАВОСЛАВНИТЕ СА СЕКТАНТСКИ , ЗАЩОТО В ТЯХ СЕ ВКАРВАТ НЕЩА КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ХРИСТА КАТО СОДОМ И ГОМОР СЪБИТИЕ СЪСТОЯЛО СЕ 3000 ГОДИНИ ПРЕДИ ХРИСТА! ПЪЛНИ СА С ЛЪЖИ!ЕВАНГЕЛИЕТО НА МАТЕЙ (19:12) ОРИГИНАЛЕН АПОСТОЛ НА ХРИСТОС ЦИТИРА ХРИСТОС КОЙТО КАЗВА, ЧЕ БОГ ТАКА СИ Е СЪЗДАЛ И НИТО ВЕДНЪЖ НЕ ГИ ОБИЖДА!
30
1
 
5
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 5 години
Казвам това, защото по-долу ме питат каква е връзката между сурогатното майчинство и гей браковете, а аз обяснявам кой финансира НПО-тата, които лобират за тези работи.
29
4
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
социалдемократи .... повече кво да му мислиме. хората излизат 10 пъти на улицата против корупция и некадърно управление, а yшанките намерили корена на проблема, както винаги. то и по времето на рейгън беше така...до едно време, а после съюзът си отиде.
28
5
 
6
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
До ХомосексуалистНЕ МИ ПУКА ЗА САЩ ТЯ Е ДАЛЕЧ ЗАД ОКЕАНА АКО ЩЕ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ ДА СА ПРИЕТИ АКО ЩЕ ДА НЕ СА! В САЩ Е СВОБОДИЯ ЕДНАТА ГОДИНА МОЖЕ ДА Е ЕДНО КАТО ДОЙДЕ ДРУГ МОЖЕ ДА Е ДРУГО!ЕС СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ГЕРМАНИЯ ПОДКРЕПЕНА ОТ СКАНДИНАВСКИТЕ ДЪРЖАВИ ТАКА Е БИЛО И ТАКА ЩЕ БЪДЕ ! МАЛКО Е СЪМНИТЕЛНО КОМУНИСТИТЕ И НАЦИОНАЛИСТИТЕ ДА СА МНОЗИНСТВО В ТЕЗИ ДЪРЖАВИ НО АКО ТАКАВА Е ВОЛЯТА НА НАСЕЛЕНИЯТА ЗНАЧИ ТАКА ЩЕ БЪДЕ!!И АЗ ИСКАМ КРАЯ НА МЕРКЕЛ НО ТОВА НАДАЛИ ЩЕ СТАНЕ :D
27
0
 
19
 
! Отговори
Башбачкатор преди 5 години
Сега ще обвинят румънците в отричане на европейските "ценности " , и ще им наложат строгите санкции.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЪЖЕТЕ ИЗБИРАТЕЛИ НА ГЕРБ ИСКАЛИ ДА ПРИЛИЧАТ НА НИКОЛЕТА ЛОЗАНОВА, ТОВА ИМ БИЛА ДЕТСКАТА МЕЧТА И ЗАТОВА ГЛАСУВАЛИ ЗА ГЕРБ, ЩОТО ИМ ОБЕЩАЛИ ДА ПРИЕМАТ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ.
25
0
 
13
 
! Отговори
СВЕТЪТ преди 5 години
ЗАГИВА.
24
1
 
22
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 5 години
До 22Основната причина за легализация на сурогатното майчинство е да могат гей двойките да имат деца. Кой мислиш, че издържа тукашните НПО-та? Богатите гейове в САЩ и ЕС, както и тяхното лоби по администрациите на западните държави, като това става с държавни пари.