130 жертви, 400 ранени... Майка дала пари за кървавия терор в Париж?

Нова следа в разследването на атаките сочи към белгийка
Обновена: 10 окт 2018 20:59 | 10 окт 2018 20:45, Екип на Dnes.bg
18
130 жертви, 400 ранени... Майка дала пари за кървавия терор в Париж?
Снимка: архив, Reuters

Пари, изпращани от майка на сина й, терорист в Сирия, може да стоят зад атентатите в Париж, в които бяха убити 130 и ранени над 400 души през 2015 г.

По тази нова следа върви следствието на атентатите, съобщава белгийската обществена телевизия.

Вероник Луте, майка на убития в Сирия ислямист Сами Джеду, е била разпитвана за връзките, които е поддържала със сина си, след като информатор е насочил следствието към нея.

Според разследването именно Джеду е подбрал терористите, които стреляха с автомати по улиците на френската столица и в концертната зала “Батаклан” през ноември 2015 г.

Луте е превела общо около 65 000 евро на сина си, като транзакциите са били осъществявани през Турция. Според някои оценки подготовката на атентатите в Париж е струвала около 100 000 евро.

Предполага се, че Джеду, високопоставена фигура в “Ислямска държава”, е бил убит в Сирия, при насочена стрелба с дрон от американски части, година атаките срещу Париж. Но без смъртен акт Джеду продължава да се води жив и белгийските власти сега го обвиниха за съучастник в терористичното нападение.

Информация за ролята на Джеду и майка му следствието е получило от джихадист, върнал се от Сирия, чиято самоличност се пази в тайна. Според него Сами Джеду е подбирал в Рака бойците, изпращани в Европа като камикадзета.

Джеду е белгиец, живял е в брюкселския квартал “Лаакен” и е дружал с друг участник в подготовката на нападенията срещу Париж и Брюксел Осама Атар, който продължава да се издирва.

Следствието смята, че Джеду е имал ключова роля в двете атаки, а името, което е взел в Сирия, се споменава от камикадзетата, взривили се на летището и в метрото на Брюксел през март 2016 г.

По време на престоя на Джеду в Сирия между 2013 и 2016 г. майка му Вероник Лету многократно му е изпращала пари през Турция. Следователите смятат, че общо парите са около 65 000 евро, което позволява да й се повдигнат обвинения за финансиране на терористични действия.

“Никога не съм имала лоши намерения или желание да давам пари на друг освен на моя син. Това е неговият дял от наследството, което получих от моите родители”, обяснява Лету в интервю за белгийската обществена телевизия.
Тя отрича да е знаела какво е правил сина й в Сирия и твърди, че е научила, че той е бил на висока позиция в “Ислямска държава” едва след смъртта му през декември 2016 г.

Според журналистическото разследване последният паричен превод е бил направен на 25 март, а майка и син са контактували до 16 август, 3 месеца преди атентатите.

Лету е заплашена да бъде привлечена към отговорност, ако се окаже, че майчинската й помощ е била използвана директно за финансирането на терористичните атаки в Париж. Тя е разпитвана по новата информация в началото на септември, но досега не й е повдигнато обвинение, съобщава белгийската обществена телевизия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Таню преди 5 години
шейсеипетиляди ойро бюджет клати цела франча... Верно като у филма "Four lions"...
7
0
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
прости европейци... друг коментар нямам
6
7
 
10
 
! Отговори
Шмеркел преди 5 години
Едно от условията за намесата на САЩ и Сирия и последвалата война и бежански поток беше подкрепата на ЕС. За каквото се бори, на това се напори.
5
10
 
7
 
! Отговори
коза мостра преди 5 години
ммммм доста спорна теза....не би ли следвало 1 да се докаже че майката е знаела за какво се използват парите и след това да бъде съдена. не че ако държавната машина се напъне не може да докаже че бикът е родил теле де ама.... виждаме го ката ден в бг та како ли остава за една франция
4
11
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До Анонимен 8Ето това е истината. Европа разби техните държави и те идват озлобени, затова чупят,трошат и изнасилват европейките. Ние ги наричаме варвари, но как ли бихме реагирали на тяхно място!? А западняците си мислеха, че ще дойдат тихи и кротки евтиноработници...
3
6
 
5
 
! Отговори
men преди 5 години
като не обвиниха северин и те пак хубу...
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДа. Не ни пука за тях. Да си стоят в къщи, а не да идват тук
1
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белгийка като нашите българи от махалата ! каква европа само имаме?