"Политико" прогнозира: Победа за ГЕРБ на европейските избори 2019-а!

БСП ще добави двама евродепутати, ДПС се свива наполовина
10 окт 2018 12:45, Екип на Dnes.bg
67
"Политико" прогнозира: Победа за ГЕРБ на европейските избори 2019-а!
Снимка: архив, Reuters

Българските депутати от ЕНП в следващия Европарламент ще бъдат 7, твърди в прогнозата си за изборите през май базираният в Брюксел сайт "Политико".

Според медията победата на ГЕРБ във вота е сигурна, като България ще остане единствената държава, в която ЕНП ще има водеща роля в Югоизточна Европа.

В момента в групата на ЕНП има 7 българи - шестима от ГЕРБ и един от ДСБ.

"Политико" смята, че следващата българска делегация ще запази бройката, но ще вкара още един депутат от ГЕРБ за сметка на ДСБ.

По-големи размествания се очакват за останалите политически групи, като "Политико" пресмята, че БСП има сили да увеличи представителството си в групата на социалистите до 6 евродепутати при 4-ма в момента.

За ДПС пък се предрича, че ще загуби половината от 4-мата си представители в групата на либералите. Медията смята, че българските партриоти и националисти ще запазят двамата си евродепутати, които сега членуват при европейските консерватори.

Подобни са и очакванията на политическата фондация на ЕНП "Конрад Аденауер". В проучване на общественото мнение, публикувано във вторник, се казва, че управлението в България ще остане част от политическото семейство на ЕНП. Според изследването партиите от ЕНП се ползват от силна обществена подкрепа от над 30 на сто в България, Унгария, Австрия, Хърватия, Словения, Португалия, Гърция, Ирландия, Люксембург, Малта, Полша и Кипър, докато социалистите имат превес в Румъния, Испания, Португалия, Латвия, Дания и Финландия.

Двете най-големи политически партии в Европа ЕНП и ПЕС ще изберат своите кандидати за бъдещ шеф на Европейската комисия, които ще бъдат лицата им за предизборната кампания в следващите два месеца.

В ЕНП състезанието е между германския евродепутат Манфред Вебер и финландския политик Александър Стуб.

Социалистите пък ще избират между словашкия еврокомисар Марош Шефчович и първия заместник на Юнкер, холандеца Франс Тимерманс.

Според прогнозата на "Политико", макар че ще загубят част от тежестта си, ЕНП и ПЕС ще останат най-големите групи в Европарламента и след следващите избори. Обединените им сили обаче няма да са достатъчни, за да направят проевропейско мнозинство, както досега.

"Зелените", както и крайно десните и комунистите, както и националистите и популистите ще засилят позициите си, а либералите и консерваторите ще се свият още.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
26
 
! Отговори
Отговор на 15 преди 5 години
ГЕРБ не ми харесват защото всички са бивши членове на БКП , нека да се направи една лустрация и шефовете на ГЕРБ си отиват ,а тя се разпада , не може хората които градят демокрацията да са пребоядисани.. забравих да кажа и долу БСП.. Долу и за онези от патриотите дето са съпричастни с ком . режим или са били партиици ...
16
8
 
33
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ПОБЕДА НА ГЕРБ АМА ДРУГ ПЪТ.....ГЕРБ НЕ СА ПЕЧЕЛИЛИ ИЗБОРИ , ПЕЧЕЛИХА КОСТИНБРОДСКИТЕ БЮЛЕТИНИ
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новият транспортен министър е единственият съден за аферата Костинброд и печатницата с бюлетини от 2013та....на избори като на избори!!
14
15
 
4
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До Анонимен 3 Що бе? Кво ти пречи ГЕРБ?
13
0
 
16
 
! Отговори
ko преди 5 години
ко коня ми падна от смях
12
5
 
25
 
! Отговори
Да.ама не преди 5 години
Ни съ знай, на тях мнооого им се иска, но на народа вече не му стиска...Взеха и най-върлите им фенове да се разочароват, то не беше крадене, то не беше разсипия,но с последните им простотии-вдигане на всичко, просто насила искат да избягат от политиката...
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Нинова и компания ли става въпрос?
10
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко подвеждащо заглавие. Всъщност ГЕРБ ще увеличи депутатите си от 6 на 7, а БСП при сегашни 4 ще имат 6. Герб забавят темпото, БСП набира скорост.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изборната активност на европейските избори в България,ще бъде не повече от 20 процента и резултатите,ще бъдат може би такива!80 процента от българите няма да бъдат представени в европарламента!!
8
9
 
25
 
! Отговори
анонимус преди 5 години
Аз мислех да не гласувам на тези смешни избори, но ще гласувам само да си проличи пълния провал на ГЕРБ!
7
3
 
16
 
! Отговори
:):) преди 5 години
хаха струва ли си дори ехидна усмивка за тази изцепка
6
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е много ясно крадльовците от БСП ли да спечелят?
5
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зивиси колко бързо действат от ОЛАФ. В тази медия усложливо бе пропусната новината, че Брюксел е сезирал ОЛАФ за съмнения при усвояването на евросредствата от българските власти.
4
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ББ да кандидатира Цецка за евродепутатка, пък тогава да видим ...
3
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога повече ГЕРБ !
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще победят та цвъки ги знае как стават тези работи касичките иначе за какво са им.
1
6
 
44
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Аз пък ви гарантирам, че ако Цветанов пак брои разпечатаните в Костинброд бюлетини, ГЕРБ ще спечелят дори изборите в САЩ ;)