Обещано: Кан Тервел стъпи на кон в Брюксел!

Скулптурата е подарък за българското училище в града
12 окт 2018 13:23, Джесика Вълчева
26

3812 гледания   |  Още видео

Преди 1300 години Кан Тервел побеждава владетеля на арабската армия. По повод кръглата годишнина в българското училище в Брюксел беше поставена скулптура на именития български владетел.

Творбата е подарък за децата от учебното заведение за евродепутата Момчил Ненкол, който обеща още в предизборната си кампания, че такава скулптура ще бъде направена.

"Историята е памет. Тя помага да разбираме какво се случва. Разбираме ли какво се случва, можем да начертаем перспектива за бъдещето", сподели евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Момчил Неков сподели, че е избрал Кан Тервел, защото е признат от Източната и от Западната църква като владетел. По неговите думи той е първият международник.

Евродепутатът обясни, че децата са имали възможност да избират от два модела за скулптурата. Единият е да бъде в образа на монах - само глава на Кан Тервел. А другият - величественият вид с меча и коня. Те са избрали вторият.

"Тези деца са надраснали възрастта си. Държат се много разумно. В България също има такива деца. Ние така или иначе не можем да спрем миграцията, но като имаме такива хора извън страната, те ще бъдат най-добрите ни посланици. Не е нужно да си в България, за да представяш добре родината си", коментира евродепутатът.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
5
 
! Отговори
ОтСиднейАвcтралияя преди 8 месеца
Този "Кан" ще да е приятеля на Ханку Брат
Поздрав от дъждовно сидни
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е лошо на така наречените европейци да им се разясни кой всъщност Хан Тервел от какво ги е спасил и ,че докато те са били още по землянките ние сме имали държава.
4
4
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Важното е, че М.Ненков го преева Станишев с феномена 15/15. Дъртите комуняги нали са неграмотни и гласуват на кьораво с 15 :)))))))))))))))))
3
4
 
25
 
! Отговори
zeus преди 8 месеца
Тервел трябва да влезе във всички учебници като човека, спасил Европа от арабите. Какви държавници сме имали, а сега само тикви...
2
3
 
16
 
! Отговори
Софиянец преди 8 месеца
Това добре и поздравления за инициативата.

Все пак ще ме светне ли някой кога "хановете" станаха "канове"?!
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Следващият път може да напишете хан