Лесен и охолен живот... Български банди точили помощи от Германия

Социалните измами източили ?50 млн. от социалната система
2 ное 2018 19:00, Елка Василева
60
Лесен и охолен живот... Български банди точили помощи от Германия
Снимка: архив, Reuters

Фиктивни работодатели и фалшиви удостоверения за деца: с помощта на подобни методи през 2017 криминални банди, много от които от Източна Европа, са източили около 50 милиона евро от германските социални каси.

През 2017 година германската Агенция по труда е регистрирала общо 119 541 случая на измами със социални помощи. Около 4400 от тях по всяка вероятност са дело на организирани банди, които привличат граждани от други членки на ЕС към Германия. В Агенцията по труда от тяхно име те подават документи за социални помощи, известни под името "Харц-4", Молбите им обаче съдържат фалшиви данни за броя на децата, за жилищната ситуация и трудовата заетост, пише Дойче веле.

С обещания за охолен живот

Най-голямата част от организираните социални измами е концентрирана в големите и гъсто населени германски градове. Федералната агенция по труда признава в свой отговор до парламента, че в много случаи нейните поделения по места не разполагат с достатъчно персонал, за да проверяват задълбочено подадените молби за помощи. А измамниците очевидно разчитат именно на това.

Криминални банди от доста време насам привличат хора от Източна Европа към Германия. Още през месец март Агенцията по труда изрази загриженост поради нарастващия брой на злоупотребите със социални помощи. Наглите методи на престъпниците са познати - с измамни обещания за лесен и охолен живот те привличат бедни хора, предимно от България и Румъния.

После бандите подават от тяхно име молби за социална помощ, вписвайки фиктивни работодатели и представяйки фалшиви удостоверения за деца. По този начин се източват и детски надбавки за деца, които често пъти изобщо не съществуват. След отпускането на социалните облаги организираните банди обикновено задържат по-голямата част от парите.

През 2017 година организираните банди са източили около 50 милиона евро от социалните каси. Но с това щетите не се изчерпват. В данните на Германската агенция по труда се изказва предположението, че индивидуалните измами и организираната престъпност навярно нанасят щети от около 100 милиона евро годишно, отбелязва вестник "Райнише Пост".

Как ще сложат край на злоупотребите?

Злоупотребите, в които участват българи и румънци, може да бъдат спрени, ако се хармонизират социалните системи в Европа и се въведе общоевропейско обезщетение за безработни, каквото предлага германският министър на финансите Олаф Шолц. Това би отнело привлекателността за онези български граждани, които тръгват към Германия, за да получават по-високи социални облаги, прогнозира "Зюддойче Цайтунг".

Засега това предложение среща съпротива от страна на германските консерватори, но европейски дипломати са убедени, че още до края на 2018 година в Европа ще бъде постигнато споразумение по този въпрос.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова този етнос навсякъде в Европа трябва да е с еднакви лични карти а не да ги прикачват към българи,румънци,унгарци или към които и да е европейски народ.Брюкселските зелки да не дремят а да ги въведат.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ай сиктир , бре!Цифрите са точни.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, все реват- точели сме им социалната система.А когато 8 милиона(!) немци получават по 1200 ? Харц 4, отделно им плащат наема, тока и водата, не реват, нали.А когато плащат на 2(!) милиона "бежанци", по 1000? месечно, плюс безплатно жилище, храна и други битови разходи, пак не реват.А когато ми удържат близо 1200? данъци, за да съществува скапаната им социална система, пак мълчание.Но не дай Боже, да ми се наложи да отида в Арбайтсамт за месец, вече се надига вой- българите ще ни сринат
38
1
 
3
 
! Отговори
Lom преди 5 години
Svurshihme s grijite za nashata durjava i zapochnahme da se pritesnqvame za nemcite.Nashiqt Narod samo tova pravi:gleda za seir i za kliukarene.A tova che s vsqka izminala godina zatuvame ne e nash problem.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сетила се Мара,да се побара да ги бутат у пандиза бандититепаразити заради такива като тях истински нуждаещи се от социални помощи се оказват в неловка ситуация,у нас е същият филм плюс тези които получават помощи от няколко европейски държави едновременно.Създаване на общ европейски онлайн социален регистър и подобряване на комуникацията и кординацията междусоциалните служби в ЕС
36
1
 
17
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
""Злоупотребите, в които участват българи и румънци""Обосновано предположение ,че са българи ,по-скоро ,това са представители на един етнос прочут с любовта си към труда,истината ,дисциплината,честността,семейното планиране
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимно 32турците
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да ги интегрират като не искат да ги точат! Най добре е да ги дезинтегрират според мен...
33
2
 
16
 
! Отговори
Рада Глибоката преди 5 години
На кака Бойка хелектората...
32
1
 
24
 
! Отговори
Чист ариец преди 5 години
Те тия или берат, или точат, друго не знаят.
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе четеш ли,че не българите,а банди ги източват,без хората да подозират,че точат от тяхно име.
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля се само докато съм жив да дочакам една добра новина или поне нормална свързана с това племе в чужбина...
29
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато българите цоцат социал в Германия, *** им събратя в България правят същото. Това племе просто не може друго.
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам нищо лошо в точенето.Точило се е ,точи се в момента,ще се точи и в бъдеще.Важно е да има какво да се точи.Аз си преточвам само кисалото зеле зимата,защото ме нема в целата тази схема.
27
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радвам се че са точили.Ако не точат те други ще точат.Трябва да точиш,иначе теб ще точат.Просто такава е системата.
26
15
 
18
 
! Отговори
Срама нямате ей преди 5 години
Ей за това никой не ви обича и като чуе българин плюе в пазвата и на петите и бяга...
25
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ-тата за крадене и лъжи най-добри в света и са на светлинни години пред всички останали.Къде са драскачите за Северин да се изкажат по етническите въпроси ?Скрити като плъхове ...
24
5
 
12
 
! Отговори
Име преди 5 години
така, така, види се кой избира дост и дпс! кой може да точи! даже да не е хидроенджелер и все пак малце академик... хахахаа
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15Ми ндей пазарува уа от ипермаркетити.