Готви ли се ЕК да махне наблюдението над България?

Представят докладите за напредъка на София и Букурещ
13 ное 2018 09:30, Елка Василева
15
Готви ли се ЕК да махне наблюдението над България?
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия ще представи днес докладите за напредъка на България и на Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.

Очаква се това да не бъдат последните доклади.

Предвижда се ЕК да изрази готовност за прекратяването на механизма в досегашния му вид в следващите месеци, ако условията за това бъдат изпълнени.

Докладът ще съдържа оценка на изпълнението на препоръките, които комисията отправи през 2017 година. Не се очаква да бъдат направени нови препоръки.

Комисията ще съобщи, че е завършило наблюдението над България по половината показатели. Ще бъде посочено, че нашата страна е изпълнила изискванията за въвеждане на законодателство за независимостта и отчетността на съдебната система; за приемане и прилагане на нов закон за съдебната власт и на нов граждански процесуален кодекс; за прилагане на стратегия за борба с организираната престъпност, насочена към тежките престъпления, прането на пари, както и към постоянното отнемане на имущество от престъпна дейност. По останалите три показателя за нашата страна ще бъде отчетен напредък. Докладът отново ще засегне въпроса с медийната среда.

В обедните часове Европейският парламент ще приеме резолюция, в която ще призове Румъния да не променя законодателството в ущърб на борбата с корупцията. Не се очаква ЕП да призове срещу Букурещ да бъде задействан чл. 7 от договора за ЕС - лишаване от право на глас, пише БТА.

Утре ЕП ще обсъди необходимостта от въвеждането на общоевропейски механизъм за наблюдение на състоянието на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Очаква се евродепутатите да призоват ЕК да изготвя годишни доклади за корупцията в ЕС. ЕП отчита, че комисията вече е предложила занапред отпускането на средства от ЕС да бъде обвързано с върховенството на закона.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Да, ЕК наистина се "готви". С кисело зеле. . .
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да не са луди- така добре са ни хванали и кой му падне ни изнудва и топи пред началниците. И чехите даже ни подритват за ЧЕЗ вече. Кой ще се откаже от такъв инструмент за рекет? Нищо конкретно- само общи приказки и обещания, че щели да махнат механизма. Холандските мошеници са много и по- скоро ще гледат да ушият и орбаните и поляците.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еленце,
На едното място си писала "че го маха", малко по-късно питаш "ще го махнат ли"?
Недей така бе, момиче! Определи се!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То и без това наблюдението е напълно формално. За ЕК е важно нещата да са написани на книга, за неизпълнението си затварят очите.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как ще махате наблюдението? Българските политици са като децата, ако не ги наблюдаваш постоянно какви ги вършат, ще направят някоя голяма беля. Спомнете си 1997 година. Постоянен контрол трябва, за да не си правят каквото си поискат.
8
1
 
7
 
! Отговори
Умрел преди 4 месеца
Е то до сега трябва да са разбра ли че 200% си говорим сами или с облаците. Какво толкова има да разберат, как един българин може да оцелява на предела на бедността. Браво!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И какво като ни "наблюдават"? След като получихме милиарди от ЕС, за тези години какво се направи са тях! Така че да имаме силна и конкурентна икономика, както направиха Унгария, Полша, Чехия, Словакия! Какво стана с образованието, здравеопазването и т.н. И в Берлин едва ли има 110 ламборгинита, но в София,столицата на най-бедната в ЕС държава, има! Прост народ-бедна държава.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И като ги наблюдаваше, какво??? Или трябва ние да ги сложим "под наблюдение" където им е мястото? С какво ги помпат тези политици, че се въздигат като балони - кухи и леки, да се реят в небесата?
5
1
 
8
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 месеца
Пука им на брюкселските евролентяи нали сме "стабилни" и суджука слушка за всичко останало може би с отвращение ще си затворят очите.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Напредъка на България това виц ли е ?
Напредък има само една партия ГЕРБ, напредъка се състои в лъжи, схеми, измами, кражби, корупция, усвояване и източване на еврофондове това е напредъка. ГЕРБ ще паднат, въпроса е какво правим след това, не трябва да се позволява на хора и партии управлавали досега да се допускат във власта.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво наблюдение над България?
На България е наложен финансов борд.
Независима ли е България?
2
2
 
22
 
! Отговори
Свестен преди 4 месеца
Европа, моля те, не спирай наблюдението над нашите политици с тенекиение глави! Ще стане страшно. И не само наблюдавай, а и ги дрънкай по празните кофи!
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
https://facebook/profile.php?id=100002550794064

Ръководството на ГЕРБ разпределило задачите, за да се реагира на протестите
Естествено авангарда за Сутрешните блокове бил поверен на проверените бойци на Партията - Тома Биков Плу жека, Антон Тодоров Шайката и Цветан Цветанов Бездомника.