Сблъсъци между полиция и "жълти жилетки" в Брюксел

Използвали са водно оръдие, десетки са задържани
30 ное 2018 20:15,
16
Сблъсъци между полиция и "жълти жилетки" в Брюксел
Снимка: Reuters

Полицията в Брюксел използва водно оръдие и сълзотворен газ срещу няколко стотици "жълти жилетки", събрали се в протест срещу бедността.

Местни медии уточняват от мястото на събитието, че протестиращите първи са проявили агресия, като са замервали служителите по сигурността с камъни, пиратки и димки. Досега са задържани около 60 души - заради носенето на забранени предмети, но и на очила за ски.

Засега мащабът на протеста е скромен. Мнозина от поддръжниците на "жълтите жилетки" се въздържаха да пътуват днес до столицата от опасения, че в него може да се намесят анархисти.

Още по темата

Говорител на полицията днес съобщи, че премиерът Шарл Мишел е готов да приеме представители на протестиращите. Час по-късно това бе опровергано от кабинета на премиера.

Репортери съобщават, че протестиращите се движат из центъра на града сякаш безцелно. В предните дни бе изяснено, че първоначално един от организаторите на протестите на "жълтите жилетки" в страната е поискал разрешение от властите за шествие днес. По-късно той оттегли заявката си, а властите отмениха издаденото разрешение. По силата на закона днешният протест в Брюксел е неразрешен.

В различни съобщения в медиите се отбелязва, че протестиращите възразяват не само срещу цената на горивата, както досега, но и срещу ниските доходи, данъчната политика, работата на медиите. "Жълтите жилетки" в последните дни станаха повод за саморазправа с телевизионен екип, за задържането на журналист от полицията, за уволнението на дългогодишен политически наблюдател в най-гледаната френскоезична телевизия в страната.

Протестиращи са на мнение, че медиите поддържат нездравословно близки отношения с политиците и не отразяват професионално протестите. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ще ги бият я! И наште трябва така да бият. Да ги пращат да се учат!
15
0
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 5 години
Жълтите жилетки да не се бъркат с жълтите ***. Това са едни млади хора с ниски доходи коио са гневни поради масовото обедняване (дори в Белгия!) Естествено политиците се правят че проблем няма.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Французите бият френските бедняци редовно. Бой, какъвто няма на друго място. Гумени куршуми, ледена вода, сълзотворен газ, електрошокове, обикновен бой с палки.
13
3
 
5
 
! Отговори
V като Жилетка преди 5 години
Жълтите жилетки са последните флибустиери, скоро либерасоносите-милиционери ще смажат и последните сили на съпротивата ако всички свободни хора не се опълчат на либерасоносите милиционер-глобалисти от ЕНП и техните васали.
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евродебил-протестът продължава.
11
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да сме солидарни с тях няма гаранция че няма да дойде при нас.
10
0
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Виж след втората световна колко долари наляха щатите в Европа(най-вече западната), виж къде тази Европа си държи златото и ще ти стане ясно с какво я държи.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
уважаеми господа желая да подкрепите жълтите жилетки защото всеки един от вас може да бъде последван до такава степен че да му се наложи да попита за едно кафе и да бъде съответно изгонен от работа
8
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Бре..Ти да видиш! Брюксел? " Меката" на ЕС!? -:) И протести??? Ха хааах..Има нещо сбъркано май в този ЕС! Спомням си тогава. Че на бързо се образува -:) И големият страх беше.Колко ли време.Ще просъществува ЕВРОТО! Четейки го в женски род днес ЕВРА ! -:) То май в него.Женският род е важен! Но да не влизам в подробности сега! ( Не знам с какво Америка държи ЕС..Но през годините.Се вземаха "решения" Които убиват ЕС! Не мога и до днес да си отговоря..ЗАЩО? Ще разберем може би някой ден! ДАНО!
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жълтите жилетки = нормални будни хора които все ояе имат акъл в главите и затова протестират срещу новия световен ред и глобализма (новия комунизъм).
6
3
 
5
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
От кога на брадатите им викат жълти жилетки.
5
2
 
19
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Видяхте ли Макрон как го посрещнаха в Буенос Айрес?
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Путин ако ползва водно оръдие срещу Навални, това дали е демократично като във Франция ?
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тези "жълти жилетки"?
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В най-богатите държави протестират най-много срещу бедността, а в най-бедната държава България протестират най-скромно срещу бедността. Абсолютен парадокс.
1
3
 
15
 
! Отговори
V преди 5 години
*** как ве тва е Брюксел .Не мой да е вярно .Нали по Брюксел тиви ни казаха че е много хубу да сме при тия ;)