Борим болести, предотвратими чрез ваксинация

Нужно е редуциране на недоверието към ваксините у нас
Обновена: 8 дек 2018 16:23 | 8 дек 2018 16:08,
42
Борим болести, предотвратими чрез ваксинация
pixabay

Министрите на здравеопазването на държавите-членки на ЕС приеха Препоръка на Съвета за засилване на сътрудничеството в борбата срещу болести, предотвратими чрез ваксинация, и проведоха дискусия за справяне с погрешните разбирания срещу ваксините на европейско и национално ниво, съобщиха от здравното министерство.

"Темата за колебанията при ваксинирането е изключително важна. За адресирането на този проблем е необходим анализ на конкретните причини за недоверието сред населението, както на национално, така и на европейско ниво. За справяне с тези проблеми са необходими мерки по всички звена във веригата: отговорно отношение на производителите, отчитащо обществената чувствителност; силни регулаторни органи, прилагащи стриктно регулаторната рамка; ангажирани медицински специалисти; добре информирани пациенти". Тази позиция изрази министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Република България подкрепя препоръката за укрепване на сътрудничеството между държавите-членки чрез обмен на данни с цел намаляване недоверието на обществото относно безопасността на ваксините.

В изказването си министърът подчерта, че България е страна, която поставя на първо място предоставянето на достоверна информация на достъпен за обществото език, и която инвестира в обучение на медицинските специалисти.

Ключова роля имат личните лекари и педиатри, доверието в чиито препоръки е от водещо значение за преобладаващата част от родителите. Силният ангажимент на педиатрите за проследяване на задължителния имунизационен календар, компетентните съвети, изграждането на отношения на доверие с родителите са ценна практика, която следва да се подкрепя и насърчава.

Министър Ананиев беше категоричен, че акцент следва да бъде поставен и върху разяснителните кампании, предоставящи обективна информация на разбираем език, като е важно информацията да почива на медицински факти и доказателства за ефикасността на ваксините.

Проучванията както на европейско, така и на национално ниво ясно демонстрират, че са налице опасения относно безопасността и ефикасността на ваксините. Подобни опасения – особено в случаите на ваксините от задължителния имунизационен календар, могат да имат опасни последици.

Кирил Ананиев посочи още: "Важна роля за възстановяване на доверието имат и регулаторните органи – агенциите по лекарствата на национално и европейско ниво, които могат да предоставят незабавно информация на обществото по повод на конкретни продукти и да не допускат безпочвено засилване на страховете на населението".

Стриктната нормативна уредба в областта на лекарствената регулация е едно от достиженията на ЕС, гарантиращо доверие на европейските пациенти в безопасността, ефикасността и качеството на всеки лекарствен продукт, който се предлага на пазара на ЕС, вкл. ваксини. Точното прилагане на тези изисквания спрямо ваксините е пряко свързано с доверието на пациентите.

В тази посока беше и проведената по време на Неформалния съвет на здравните министри във Виена дискусия относно ускорената процедура за предоставяне на разрешения за употреба за лекарствени продукти.

Здравните министри обсъдиха и текущото състояние на здравеопазването на територията на Европейския съюз. Според България добавената стойност от инициативата се състои във възможността за обзор на водещите тенденции в здравеопазването, значимите проблеми, общи за държавите-членки, и открояването на области, в които ЕС може реално да добави стойност.

"Позволявам си да отправя апел докладите да отразяват достоверно ситуацията и тенденциите по ДЧ. Това предполага интензивна комуникация с националните компетентни органи, достатъчно време за реакция и отчитане на направените коментари в тяхната цялост", обърна се Ананиев към колегите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Абсолютно е твое право да се бориш както прецениш, но го прави без да ползваш моите пари, ползвайки общите здравна система и фонд.Който родител отказва да сложи ваксина на детето си, с подписа си се отказва и от услугите на обществото за лечение на тази болест. Да си лекува детето "на частно" като е голям гявол.
15
5
 
8
 
! Отговори
Калитко преди 5 години
Всичко задължително го плащаме на минимум петорни цени. Плюс да не съм ***, че да ме ваксинират, на прасетата забраниха ваксините пък нас що.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Борим болести, предотвратими чрез ваксинации"Че то си е мое право да боря болестите както преценя.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нужно е редуциране на недоверието към ваксините у нас"...---...За да има мултиплициране на продажбите на фармацевтъичния бизнес (у нас). :)Айде, море...гьостерица за вас!
12
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЯзеВсички ваксини са имуностимулатори. Стимулират имунната система да разпознава и бори с определени патогени.На тези, които не слагат ваксини на децата си ще цитирам Библията "Децата ще плащат за греховете на родителите си".
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
моята ваксина е "гроздомицин - 50%"! хората от векове се имунизират с нея и няма проблеми!
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЯзеПродължавам предния пост че дочетох статията.Определено е за профилактика на инфекции на горните дихателни пътища. Предписва се и за лечение но по-скоро за хронифицирани инфекции. Представлява изсушени чрез замразяване бактерии с разкъсани клетъчни обвивки. Тези части от бактерии стимулират имунната система и я правят по-ефективна в разпознаване и неутрализиране болестите. На практика е ваксина, но предпазва от бактерии, не от вируси. Ако си с грип ще помогне срещу усложнения
9
7
 
22
 
! Отговори
Кина преди 5 години
Да ваксините са мноого полезни за редуциране на човешката популация - само най-силните имат шанс да оцелеят след като се надрусат с аспартам, живачни съединения и куп друга канцерогенна химия. А и фарма-бизнеса ще продължи да постига все по-големи финансови успехи.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЯзеНе съм го чувал това лекарство и не знам за какво ти е изписвано, но Чичо *** и US National Library of Medicine казват че определено има добър ефект при профилактика на инфекции на дихателния тракт. Ако ти е предписано за лечение (примерно на грип) не съм сигурен че ще има ефект. Постни подробности ако искаш ще проверим.
7
12
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Другарят Бананиев умишлено въвежда в логическа неистина почтеното ни общество, като пропуска да спомене, че ваксините съдържат живак, алуминий, формалдехид и пр. Освен това е на заплата към Новартис и ГлаксоСмитКлайн.
6
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като дете съм прекарал сума ти щамове на грипа и това при положение че редовно минавах през ваксинация. От 15 години не съм си бил ваксина, не съм боледувал от грип повече. От разните страшни щамове с които редовно ни облъчват хващам само симптоми като на леки настинки, които изчезват в рамките на 2-3 дни.
5
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нужно е редуциране на недоверието към ваксините у нас"След турските живачни ваксини на д-р Менгеле, окончателно ме загубихте за каузата си. А след като постфактум разбрах, че и детето ми е получило такава, сложих точка по въпроса.
4
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Борим болести, предотвратими чрез ваксинация"Ами нали затова тялото разполага с имунна система. Имунната система трябва да свиква да се справя с причинителите на болестта, а не ваксина да й дава всичко наготово.
3
4
 
8
 
! Отговори
Дедо Мади преди 5 години
С васкини - лошо, без ваксини - пак лошо. А сега де..
2
6
 
26
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Във САЩ имат фонд в който се събират пари от всички "продадени" ваксини, за изплащане на глоби наложени от съда за нанесени повреди от ваксини. За миналата година са изплатили на различни семейства над 1 милиард долара, което доказва, че там съдилищата редовно доказват, че има вреди причинени от ваксините. Въпреки всичко там също така със закон е забранено да се завеждат искове директно към производителите, за това държавата плаща доказаните им вреди.Няма друг продукт с такава привилегия.....
1
4
 
20
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Нужно е май редуциране не на недоверието ,а редуциране на населението !Че много почнаха да се бунтуват масите и правителствата не могат да ги удържат и това го знаят много добре ,милиарди бедни и гладни срещу една шепа "богоизбрани"!Искат да ни разкарат просто!