Ако Тереза Мей падне, Brexit се отлага! А после?

Тя ще се бори с всички сили срещу вота на недоверие
12 дек 2018 12:37,
17
Ако Тереза Мей падне, Brexit се отлага! А после?
Снимка: Reuters

Великобритания ще трябва да отложи излизането си от Европейския съюз, ако министър-председателката Тереза Мей загуби днешния вот на доверие към нея като партиен лидер, заяви министърът на правосъдието Дейвид Гок, цитиран от Ройтерс.

"Относно преговорите за каквато и да било договореност с Европейския съюз, смятам, че ако тя изгуби вота довечера, неизбежно ще се наложи отлагане на Член 50", каза Гок в интервю за радио Би Би Си. "Не мисля, че бихме напуснали Европейския съюз на 29 март", добави той.

В гласуването довечера могат да участват всички парламентаристи консерватори - 315 души. За да спечели, Мей ще се нуждае от обикновено мнозинство от всички регистрирани гласуващи. При участие на всички законодатели, това ще означава 158 гласа.

Още по темата

Ако Мей спечели, тя остава на поста си и това положение не може да се оспорва през следващите 12 месеца. Ако загуби, тя трябва да подаде оставка и няма право да се кандидатира на следващите избори за партиен лидер. Съществен вътрешнопартийна съпротива обаче може да направи лидерството й несъстоятелно.

Какво би станало, ако Мей загуби? Ще има избори за неин приемник. Този приемник ще стане министър-председател, но това не означава автоматично свикване на общи избори.

Ако за поста претендират няколко кандидати, парламентаристите консерватори ограничават броя им с тайно гласуване на няколко етапа - кандидатът с най-малко гласове отпада и законодателите гласуват отново. Тази процедура се повтаря, докато останат само двама кандидати. След това за двамата гласува по пощата цялата консервативна членска маса. Право да гласуват имат хората, които членуват в партията поне от три месеца.
Възможно е също изборът между двамата кандидати с най-много гласове да бъде направен от депутатите, а не от членовете на партията.

Опозиционните лейбъристи пък заявиха, че слабостта на британския премиер Тереза Мей блокира правителството в критично важен момент.

"Недообмисленото споразумение за Brexit на министър-председателката няма подкрепата на кабинета й, на партията й, на парламента или на страната. Вътрешните разделения в Консервативната партия застрашават работните места и жизнения стандарт на хората", заяви председателят на опозиционната Лейбъристка партия Иън Лейвъри.

Самата Мей в свое изявление предупреди, че смяната на националния лидер ще отложи или спре излизането на Великобритания от ЕС. Тя също така заяви, че ще се бори с всички сили срещу вота на недоверие.

В изявление пред "Даунинг стрийт 10" Мей каза, че е твърдо решена да завърши работата по излизането на Великобритания от ЕС, подкрепено на референдум от мнозинството британци преди две години.

Депутатите консерватори ще гласуват довечера по въпроса за доверие към Тереза Мей като лидер на Консервативната партия.

Великобритания би трябвало да излезе от ЕС на 29 март догодина.

Заради вота за недоверие Мей отложи визитата си в Ирландия, планирана за днес.

Министърът на търговията Лиъм Фокс и първият министър в кабинета на Мей - Дейвид Лидингтън, заявиха, че ще подкрепят премиерката в гласуването днес, предаде Ройтерс. Според тях сега е напълно неподходящо време за оспорване на нейното лидерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
После преди 5 години
Ми нз. Англичаните да кажат. Кралицата ко да каже? Нищо. Тя не я интересува какво става в правителството на Англия. Аз ко да кажа аз не съм англичанин. Тази държава не е моя родина. Аз съм извънземен аутсайдер за Англия. Ко се прай. После ко ще стане? Еми дано Англия не си срине икономиката. Видяхме как се беше сринал паунда. Може би това ще стане ако стане брегзит? Нз. Оф абе направо излизайте от ЕС. Ко толкова го мислите.
12
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
До Анонимен 13Не крякай от Зиганистан че иде *** партия да ти сеца акъла. Не се тревожи за Англия, Германия и Франция. Те и още 10 милиона чужденци да приемат пак ще са по добре от кустилчаните българи!
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англия , Франция и Германия трябва да си основат нов съюз "Северна Африка"
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още една мацка от Микроновите елисейски оргии е пътник
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щяло било да се наложи да се отложи Брексита. Тея точно за какви се мислят, така и неможах да разбера. Обирайте си партакешите март месец и марш. Пък хартиите като искате не ги подписвайте, още по-добре. Бакиите на вмиросаният ви остров не ни интересуват.
8
0
 
2
 
! Отговори
татул преди 5 години
Че са политици-да.Неочаквах, че щеизвадят този слънчасал номер от боди-ла на таралежа.Разбира се ,че не е удобна за следобедния чай на Бети-2.Но какво общо има тинята ,с полет-Врекзит?
7
0
 
4
 
! Отговори
Много шум... преди 5 години
....... За нищо...!
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпреки, че "сега е напълно неподходящо време за оспорване на нейното лидерство" и Тереза има планирана за днес визита в Ирландия, вота за недоверие е назначен за днес. Имам въпрос, на който нямам отговор, а само предположения и версии. Кой е този всесилен, по-голям и по-главен от лидера на наглосаксия, който има влиянието и властта да назначи вот за недоверие лично срещу Тереза в това напълно неподходящо време? Лиза Бета ли?
5
1
 
21
 
! Отговори
... преди 5 години
Бе то е ясно! Британците искат да не плащат на евро съюза нищо, но да използват пазарите му! Искат да има визи за всички влизащи на острова, но техните граждани да нямат визи за цяла европа! Искат да могат да си правят каквото на тях им е изгодно, но сметката да плаща някой друг! Това беше така докато бяхте империя драги ми смехурковци! Сега вън на улицата и да ви е честит новия Brexit!
4
3
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Да пада!
3
1
 
20
 
! Отговори
Хипстър Многознайков преди 5 години
Циркът вече е пълен във Великобританистан.От Чърчил и Тачър минаха на Тони Блеър,убиец на хиляди жени и деца в Ирак и Тереза Мей,която ритуално си жертва кариерата,само и само да подмени най-големия демократичен вот в модерната европейска история.Безпрецедентен политически колапс и ще става по-зле отвъд Ламанша.Ако исторически не ни бяха правили винаги мръсно,можех и да им съчувствам.
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да им приберат кинтите на англичаните и да си плащат за участието в Общия пазар пък ако искат да излизат от ЕС. Не може да ползват безплатно, без мита и такси Общия пазар и да правят кинти на наш гръб и да не си плащат за субсидиите за Източна Европа.
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще излязат през март 2019 г. но без да плащат на ЕС. Ще сложат мита и визи за всички пришълци от ЕС и Шенген.