Българският дом – пренаселен. 8 души в двустаен от 60 квадрата!

Евростат: Две трети от младежите нямат собствена стая!
Обновена: 13 дек 2018 09:57 | 13 дек 2018 08:45,
79
Българският дом – пренаселен. 8 души в двустаен от 60 квадрата!
Снимка: Flickr

41% от българите живеят в пренаселени жилища, обявиха от Евростат. Това означава, че за съпрузите и за всеки пълнолетен член на домакинството няма самостоятелна стая в жилището.

Само Румъния ни води в класацията с 47%, докато хората в Малта (2,6%) и Кипър (2,8%) живеят в най-просторни жилища. Холандия (4,1%), Белгия (5%) и Финландия (6,1%) също имат нисък дял на пренаселените жилища.

Делът на младежите между 15 и 29 години в Европейския съюз (ЕС), които живеят в пренаселени домакинства, достига 26,7%. У нас те са около 62%.

Единствено в Румъния младежите, които нямат собствена стая в жилището са повече, отколкото у нас – 65%.

Страните, в които голям процент от младежите делят стаята си с брат, сестра или друг член от семейството, са Италия (42,3%), Словакия (51%), Латвия (52,7%), Полша(53,8%), Хърватия (54,9%) и Унгария (57,4%).

Освен това по данни на НСИ, у нас около 1 милион домакинства живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство, тоест в едно жилище съжителстват няколко поколения.

В големите градски центрове приблизително 6-8 човека живеят в двустаен апартамент от 60 квадрата.

Най-засегнати от нивата на пренаселеност са били домакинствата, които живеят в риск от бедност - 50 на сто от българите с ниски доходи са страдали и от липса на нормални жилищни условия. Децата и тийнейджърите в подобни домакинства са били още по-потърпевши откъм нормални жилищни условия - 80 на сто от подрастващите в условия на риск от бедност са страдали и от липса на нормални жилищни условия.

На този фон съществува и друга диспропорция - у нас има около 3,9 милиона жилища, но домакинствата у нас, които са около 3 милиона - обитават 2,7 милиона жилища, тоест съществува огромен жилищен излишък от близо 1,2 милиона жилища.

В градските райони има незаети около 650 хиляди жилища - 25%от жилищния фонд в градовете, а в селските райони - около 580 хиляди или 43 на сто от жилищата в селата, пише БТА.

Тази статистика включва както вилни имоти, които не се ползват целогодишно, така и необитаеми с години имоти, които обаче имат собственици.

Само в столицата и областта незаетите жилища са около 200 хиляди, в Бургас - около 120 хиляди, във Варна - 80 хиляди и т.н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
21
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Доста хора познавам които вече са над 40 но още са при мама и татко. До преди 10-тина години обясняваха че дохода им не е устойчив, обикаляха като гламави Етиопия, Гватемала и Казахстан... сега обясняват че родителите им били вече немощни и как да ги оставят...но истината е че ги тресе инфантилност и поведението им е на 18 годишни, но уви вече са над 40така....
28
2
 
9
 
! Отговори
до 22 преди 5 години
Аман от вашите бкп-простотии!А-а-а,байгън!
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кипър живеят в най-просторни жилища. ???? ?ХАХХАХААХАE**ти статистиката. Направихте ми забавно : D
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами така е при 10годишната Тиквена хунта на Тиквата-***!От ден на ден все по бедни!
25
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютна измислица е тази стаитстика. То не остнаха смейства с 4 човека те говорят за 8. Само при братчедите е така.
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен20И кой е виновен, че сте неграмотни? Образованието май е задължително до 16 години. Ако вместо да се жените на 13 ходите на училище, няма да сте толкова неграмотни, ще можете да си намерите по-нормална работа, въпреки че както знаем хич не си падате по това и съответно ще има пари и за наем. Ама е по-лесно да лежим на социала и да се жалваме, че "държавата дава малко".
23
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Традицията да живееш при мама и тате до късна младост, дори и със семейство, води до подобна картинка. На Запад, веднага след завършване (на средно образование), младежите излизат от дома и се самоиздържат.
22
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще си дойде БКП НА ВЛАСТ.Те крадеха но оставяха и за народа.Сега народа вълци го яли.
21
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Това не е истина живея в София Младост=1 в нашият вход в 10% от апартаментите са празни още толкова са с по един пенсионер сам сам, в един живечт семейство с 2деца и баба да ги гледа и те са квартиранти от провинцията.Военни жилища са до нас най малко 30% жилищата са празни или под наем.
20
5
 
3
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Na tezi koptori ...zilishta li im vikate v Bulgaria.Izmisleni kvadrati...a da ne govorim za kachestvoto na zgradite....tragedy...kurnici..
19
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз живея в Пазарджик.Градът е намалял поне с 30-40 процента като население от 1989г досега,а се строят и нови жилища,а цените растат нагоре.Надува се един огромен балон.Рано или късно ще се спука.
18
2
 
4
 
! Отговори
скука преди 5 години
поне е забавно
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В малките градове (смятай 15-20 хилядни) къщите са празни или живеят по един двама в тях, защото всичко е в столицата.
16
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен........Не разбирам как при толкова много незаети жилища...БГ е на едно от челните места по притежавани недвижими имоти на глава от населението - около 90% собственици. Често семейства имат по два-три имота, които стискат и не продават, но се гъчкат в един за по-евтино и пищят, че мизеруват. Манталитет. А се строят нови, защото огромна част от сградния фонд (панелките) в следващите 20г. ще е за събаряне и бившите "собственици", щат-не щат, плаааавно ще бъдат превърнати в наематели.
15
9
 
15
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Национализация на тия,които имат по 6 апартамента и раздаване на нуждаещите се !!!
14
1
 
15
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Не бойте се още няколко години и за всеки ще им по едно жилище
13
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам как при толкова много незаети жилища, заетите са пренаселени (изключвам шведите), непрекъснато се строят нови, а цените на недвижимите имоти растат при огромна емиграция и смъртност. С една дума, жилища бол, хора няма, цени високи! Пазарната логика се губи нещо.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до АмиВече много хора пътуват, но не всички живеем в София, за да използваме метрото, което ни е на една крачка. В така нар. провинция автобусните превози са трагедия.
11
0
 
19
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Нищо вярно няма в това твърдение,НИЩО!!!Нека всички ''СОФИЯНЦИ'',нашите ''ВАРНЕНЦИ'' също,да си се върнат по родните места и всичко ще си дойде на мястото......
10
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е на соц-а, и недомислените им архитектурни решения, като се нанесохме в чисто новия "Кайсиева градина", най-разпространен бе преходна гарсионера и двустаен с хол , ами в 96кв ако имаш 2 деца или спиш в хола или делят стая, В Испания 76кв.м. са 3 спални хол и кухня- малки са стайте но има за всички