Редки и скъпи малцови уискита се оказаха... фалшиви!

Шотландски учени скандализираха ценителите на напитката
Обновена: 20 дек 2018 23:00 | 20 дек 2018 22:52,
42
Редки и скъпи малцови уискита се оказаха... фалшиви!
Снимка: Reuters

Повече от 1/3 от изключително класни и редки малцови шотландски уискита, проверени в специализирана лаборатория, са се оказали фалшиви, съобщи БНР.

Още по темата

При проверката в лабораторията на Центъра за проучване на околната среда към шотландските университети в Ийст Килбрайд се оказало, че уискито в 21 от общо 55 бутилки е или фалшиво, или не отговаря на годините, посочени на етикетите. Бутилките са били подбрани на случаен принцип от аукциони, частни колекции и търговци на дребно.

Миналата година също бе установено, че закупено от швейцарски хотел уиски за 7 600 паунда е било фалшиво.

Сред така наречените на жаргон "ментета" тази година е и такова класно и рядко малцово уиски като "Ардбек 1885". Уискито в 10 от редките малцови марки с година 1900 или по-рано не отговаря на посочените години.

Експертите изчисляват, че ако уискито във фалшивите 21 бутилки е истинско, тяхната обща стойност на пазара би била 635 000 паунда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Аф преди 5 години
Ех, а по татово време в детската градина какво уиски сервираха. Седиш си, слушаш Зайченцето бяло, и си отпиваше от уискито. Какви времена бяха.
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво уиски бе waffen, ти си на хапчета за кръвно и гинко билоба.
28
3
 
1
 
! Отговори
На Екс перт преди 5 години
Плодовата ракия е поне сне идеи по- добра от всичкото им уиски!
27
0
 
12
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
мен, като един обикновен гражданин, повече ме интересува качеството на уискитата продавани в супермаркетите...
26
2
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
ДО "За пореден път доказа че си духовно и финансово мизерен. С тия уискита дето ги пиеш хората си промиват бъчвите." Никога не съм твърдял, като много посредственици подвизаващи се в нета,че съм богат,просто съм среден гражданин.А колкото до духовността, по-добре си вижте какво плазмодийно -парвенюшко същество сте, а като допълнителна екстра с объркана,направо сгрешена сексуална ориентация.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоЗвучи логично, но в статията става дума за далеч по-скъпи уискита. И не става дума за произведени и продавани в БГ, а извън. Уиски за 30 лв и да е фалшиво е едно, но за 30000 паунда (както намеква статията), е съвсем друга работа. ("Експертите изчисляват, че ако уискито във фалшивите 21 бутилки е истинско, тяхната обща стойност на пазара би била 635 000 паунда." т.е. средно по 30000 паунда на бутилка).
24
5
 
21
 
! Отговори
Не българина преди 5 години
*** наистина ли си мислите че някои ще остави 3,5,12,18 години продукта му да отлежава без да му носи една атотинка печалба.Ей туй българина много просто животно.Купува 18 годишно за 15 евро и си мисли че ?б? дяеола във въздуха.От поточната линия направо в щандовете на магазина.Колкото години искаш толкова ще ти напишат на етикета.*** народ
23
1
 
0
 
! Отговори
Веско преди 5 години
До НаблюдателНе са се събудили още останалите 40%!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24. Вече се работи и в апартаментите. Повече се използва нощната енергия.
21
3
 
21
 
! Отговори
Жо преди 5 години
НЯМА КАК уиски или друг дестилат да бъде 12 годишен и да струва 30 лв в магазина.Ако сте производител, бихте ли съхранявали продукцията си да отлежава цели 12 години и после да я продадете за 5 паунада на едро?Тези напитки се прозвучават с ултразвук, за да придобият вкуса на отлежали.
20
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западът ни излъга, че сьомгата и уискито са по-хубави от ракията и пъстървата.
19
6
 
15
 
! Отговори
Абе... преди 5 години
...всички знаем, че в гаражите по палатките се варят уискита и всякакви спиртове, после им се слага само скъп етикет и бутилка! Така е и с храните, така е и с питейната вода, въздуха и прочие. Истината е, така е България е било винаги, дори и когато храната е била истинска, а не смляни изрезки. Проблемът не е в това. Проблемът в България е в НЕСПРАВЕЕЛИВАТА съдебна система!!! Защото ако четири милиона бедни, болни и мачкани българи от време онова заведат колективно дело в Страсбург ...
18
2
 
44
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Харесвам малцово уиски като Cardhu и Monkey Shoulder,но не винаги мога да си ги позволя и чакам дъщеря ни да ми подари за някакъв празник.Много е приятно да си седна кротко във фотьойла,да си пусна Клайдерман или Пинк флойд и с хубава книга да си чета,но най-вече да не ми се кара съпругата ми.Да си отпивам от питието,предпочитам го без лед и при стайна температура,по-богат му е аромата и тогава като с машина на времето се връщам в хубавите детски години ,далеч от съвременното грозно ежедневие
17
0
 
2
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
До Барманщото си в сВерата, затуй
16
3
 
43
 
! Отговори
Мариела преди 5 години
За това да си пием истинската домашна, българска ракия въпреки стремежа на Агенция митници и други да заличат националното ни питие. Да не забравяме и снобарията сред днешната младеж, която пие само уиски и водка, че иначе било селско и срамно, а те всички идват от село.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пия само от ракията на баце Симо 73 градуса, вкръпва на момента.
14
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ШОТЛАНДСКО УИСКИ ПРОИЗВЕДЕНО В БЪЛГАРИЯ!!! ТОВА ОТ ГОДИНИ СЕ ЗНАЕ. А САМО ЦЕНАТА Е ЗАПАДНО ЕВРЕПЕЙСКА.
13
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До РеалистКато гледам оценките на изказването ти излиза в Бг поне 40% са глупави комплексари.
12
15
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
през 1885 платен ли е акциза? Защото ако не е значи е контрабанда на нелегален алкохол и трябва да се конфискува от икономическа полиция и да се унищожипоздрави от cиднейАв$тpалияя
11
3
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Прекалено скъпите стоки не са прекалено хубави понеже са вкусни или прекалено качествени - защото не са - а защото глупави или богати комплексари се хвалят с тях.