Германската армия търси хора от ЕС, България притеснена

Заради по-високите заплати е възможно изтичане на кадри
Обновена: 27 дек 2018 17:12 | 27 дек 2018 16:00, Елка Василева
157
Германската армия търси хора от ЕС, България притеснена
Снимка: архив, Reuters

Германската армия ще търси кадри в страните от ЕС. Бундесверът има нужда от медицински персонал и специалисти по информационни технологии. София е реагирала въздържано на поканата, съобщи "24 часа".

България, както и повечето страни-членки от Източна Европа са обезпокоени от намерението на Бундесвера да вербува кадри сред техните граждани.

Само Чехия и Дания са реагирали положително, Франция не е отхвърлила идеята, но не е обещала и подкрепа.

Главният инспектор на германската армия Еберхард Цорн обяви, че Бундесверът има спешна нужда от медицински персонал и IT специалисти.

"Търсим ги и гледаме във всички посоки, включително и към други страни от ЕС", каза той.

Германия вече се е консултирала със страните-членки от ЕС, но повечето са реагирали въздържано. България е показала притеснението си, че заради по-високите заплати в Бундесвера е възможно да има изтичане на кадри, от която самата страна има нужда. Подобни опасения е изразила и Румъния.

В Германия живеят около 530 000 граждани на други страни-членки на възраст между 18 и 30 години, които представляват потенциал за Бундесвера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
27
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Че то ние сме в тоя съюз само и единствено да попълваме липсващи кадри за големите икономики, те за това единственото което се изравни в България спрямо ЕС е стандарта на живот. Освен това пропагандата, че единствения изход е терминал 1, се оказва в синхрон с търсенето и предлагането на запад.Но какво ли знам аз, ние тука останахме да "търпим" само глупаците....
14
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вие какво предлагате?Да сложим изходни визи и бодлива тел по границата ли? Хайде забранете на лекарите да ходят в чужбина!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държави членки се пише без тире бе, алооооуу!
12
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е ЕС - изсмукване на кадри от периферията на Европа в посока Германия. IT специалисти, иженери, лекари, войници, жени, каквото си пожелаят.
11
5
 
52
 
! Отговори
Историк преди 5 години
И каква германска армия ще бъде това? Наемници! Както Рим е наемал варвари в армията защото е имало недостиг на хора и после е паднал. Въобще, кой взима още насериозно тази псевдодържавичка с изтекъл срок на годност - Германия? После защо Русия, Китай или Турция си правят каквото искат, ами те нямат никакво уважение към вас и не ви взимат насериозно, бе! В Германия за наследничка на Меркел гласят нова лелка.. не останаха ли мъже в швабско? Либерализма уврежда мозъци! Хо, хо, хо..
10
2
 
23
 
! Отговори
**** преди 5 години
Ами нали си имат мигранти които те самите поканиха,нека те им попълнят недостатъка,иначе за чий *** са им,само да ги хрантутят ли?
9
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шкембе войвода кого ще командва!
8
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди повече от 20 години аз и още 10 човека дойдохме в Германия и започнахме работа като IT до момента в който баба Меркел наводни германия с инженери доктори и тесни специалисти. След като видяхме колко много специалисти дойдоха от афганистана пакистан ирак и африка вдигнахме си багажа и се изнесохме в Австрия. Тук политиката на правителството е без специалисти от азия и африка. Които се излъжат да отидат в германия много ще съжаляват. Германия не е онази която беше. Германия умря тотално.
7
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Главният инспектор на германската армия Еберхард Цорн обяви, че Бундесверът има спешна нужда от медицински персонал и IT специалисти."Меркел ви даде 1 милион хирурзи, IT специалисти и инженери. Защо се оглеждате в нашия двор?
6
4
 
44
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Всеки е длъжен да защити дома, в който живее. Живееш в Германия - защитаваш Германия, колкото и да звучи неприятно си е логично. Така се проверява лоялността на чужденците живеещи от години на съответната територия. Само, че те турците там са повече от германците, а от тях лоялност към страната, в която живеят чакай на куково лято.
5
8
 
29
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Тя Турция има 1 милион редовна войска, повече от целия ЕС! Да не говорим че има 10-12 милиона пръснати турци из Европа, предимно млади.
4
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, останахме без микроармия. Каракачанов става министър без портфейл.
3
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички кадърни хора да се махат от мутристан. Мутрите сами да си бачкат тук и да си купуват самолети на двойни цени.
2
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия много *** станаха, руснаците ако ги нападнат без бой ще дадат не само Берлин, ами и всичко останало. Може би само турците ще им окажат съпротива.
1
27
 
25
 
! Отговори
Расия преди 5 години
Скоро Германците ще получат Рускии танкове, време е да се превземе този континент, ако искаме бяла християнска Европа, а не Европистан, е време да се обедим в Руската Федерация! Стоп на ислямицацията и псевдо-либерализма!