Нежеланите мигранти: Дания ги праща на... необитаем остров

"Датчаните са гостоприемни, но правителството заяви ясно и силно, че не ни иска"
27 дек 2018 22:00, Елка Василева
103
Нежеланите мигранти: Дания ги праща на... необитаем остров
Снимка: архив, Reuters

За Дания чашата е преляла: тази скандинавска страна, преценявайки, че не може да приема повече мигранти, без да застраши социалния си модел, умножава пречките за влизане и постоянно пребиваване на чужденци.

Последната новост: задържането на "нежелани" мигранти на необитаем остров.
Откакто мигрантската вълна през 2015 г. я накара да възстанови контрола по сухопътните си граници, Дания, управлявана от десноцентристко коалиционно правителство, подкрепяно от дясната популистка антиимиграционна Датска народна партия, може да се похвали, че е приела близо 100 законодателни поправки, ограничаващи правата на чужденците, пише Франс прес.

"Датчаните са по-скоро гостоприемни, но системата е съвсем друго нещо: правителството заяви ясно и силно, че не ни иска", негодува Дьожене, 30-годишен етиопец, кандидат за убежище, с когото се запознаваме в една асоциация за подпомагане на новопристигнали мигранти, наречена "Къщата трамплин".

Минали са почти четири години, откакто той е пристигнал в тази малка държава с 5,8 милиона жители, от които 8,5 процента са от "незападен" произход, според националния статистически институт.

Целта за управляващото мнозинство през изборната 2019 г. е ясна: да накара бежанците да разберат, че могат да останат само временно. То предложи на парламента ограничаване на събирането на семейства и намаляване на социалните помощи. Всеки месец несемейните лица ще губят по 150 от 1600-те евро, които получават, а двойките - 270 от 2200 евро. Сумите, които изглеждат щедри на хартия, рядко са достатъчни в тази страна, която е една от най-скъпите в Европа.

"Те трябва да се върнат в родните си страни и да помогнат за възстановяването им възможно най-бързо", оправдава решението Мартин Хенриксен, говорител по миграционните въпроси на Народната партия.

За Мортен Гол, който ръководи "Къщата трамплин", това е порочен кръг. "Новопристигналите губят желание да станат датчани", негодува той.

Разубеждаване на "нежеланите"

Поради приемането на все по-строги изисквания от 2015 до 2017 г. броят на молбите за убежище е спаднал драстично - със 75 процента.

Според изследователя Деметри Пападеметриу, основател на Европейския институт за миграциите, датската миграционна политика е "случай, уникален по своята твърдост и нетолерантност" за Европа и за света, където вече преобладава по-благосклонен към мигрантите климат.

През последните три години Дания не се поколеба в избора на средства, за да разубеди кандидатите за убежище: съобщения в ливанската преса, които предупреждават кандидат-емигрантите за затягането на условията за настаняване на нейна територия; конфискация на ценните вещи на мигрантите при граничната проверка. И от края на 2017 г. квотата на бежанците по програмата на ООН е оставена на преценката на министерството на имиграцията и интеграцията, което тази година отказа да я приеме.

Тези ограничения се дължат преди всичко на Датската народна партия, изтъква Пападеметриу.

"В Европа никоя друга партия, противник на имиграцията, не е успявала да формира толкова дълбоко и толкова продължително националната политика към мигрантите", твърди той.

Последният успех на антиимигрантската партия: да концентрира на необитаем остров отхвърлените кандидати за убежище и тези, които имат криминално досие, докато чакат да бъдат депортирани, както и онези, които не може да бъдат върнати в страната им.

Настанен в бивш изследователски център за животински заразни болести на остров Линдхолм, този център за задържане до 2021 г. ще приеме до 125 души, някои от които бързо ще напуснат страната, но други ще бъдат принудени да останат за неопределено време.

Предложеният от Народната партия проект бе приет без възражения от правителството. На 21 декември депутатите одобриха финансиране на плана в размер на 759 милиона крони (116 милиона долари). Парламентът също така одобри с 55 срещу 23 гласа и 30 "въздържали се" закон, който изисква всеки, който иска да стане датски гражданин, да се ръкува на церемонията по натурализирането. Смята се, че стъпката е насочена към някои мюсюлмани, които по религиозни причини отказват да докосват лица от другия пол.

"Щом са нежелани за датското общество, не трябва да притесняват обикновените датчани", оправда решението във Facebook Ингер Стьойбер, популярната, но и спорна министърка на имиграцията и интеграцията.

Няколко хиляди датчани излязоха на улицата, за да протестират срещу този проект и новия удар за имиграцията.

"Датчаните рядко демонстрират толкова масово, но те усещат, че политическата класа е отишла твърде далеч", обяснява генералният секретар на "Амнести интернешънъл" за Дания Трине Кристенсен.

Датчаните? Не всички. Според последните сондажи Народната партия може да остане втората политическа сила в страната. Няколко месеца преди изборите тя получава 18 процента от гласовете - наравно с Либералната партия (Венстре), която е начело на сегашното правителство.

/БТА/ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: островДаниямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
10
 
! Отговори
мор преди 5 години
нашите емигранти да ги пратиме на острова на боко,може и в северна македония
68
1
 
11
 
! Отговори
Извод преди 5 години
Датчаните ще успеят в запазването на страната си от тия скакалци! Те не са като немските, шведските и норвежките хленчещи мъжки госпожици!
67
7
 
2
 
! Отговори
Евроатланик преди 5 години
Това не хуманно,веднага да бъде наказана като бъде задължена да приеме 1мил бежанци от Афганистан,Сомалия и Пакистан.
66
1
 
10
 
! Отговори
DanmarkSuomi преди 5 години
Скоро речниците от шведски и норвежки към датски и фински ще станат страшно търсени, щото Швецистан и Норвежка Арабия ще бъдат наводнени с макаци. За Германия да не говорим, швабите масово ще бягат към Русия, Полша, Унгария, Чехия, Словакия и България.
65
1
 
11
 
! Отговори
Стар набор преди 5 години
Ей голямо нещо е патриотичното възпитание ( не това за победата на социализма, никога не съм вярвал в нея). Но 2 години казарма през 1973/75 не мога да изкореня от моето гледище на нещата - и сега съм готов да защитя семейството си и Родината както са ме учили. Наборите са добре осведомени по въпроса.
64
1
 
10
 
! Отговори
остров Белене преди 5 години
Абе и ние си имаме един сравнително голям остров на Дунав. Там има място за всички "гости" от София и Харманли.
63
0
 
8
 
! Отговори
АfD Германия преди 5 години
Де АзГ да беше толкова силна в Бундестага, колкото Датската Народна Партия. Благодарение на последната Дания може би да се запази като Европейска държава. Ще доживеем , ще видим , но не трябва пасивно да чакаме в Германия, докато стане късно.За съжаление българи, гърци, италианци, поляци и някои други европейци много по-силно се противопоставят на настъпващата ислямизация в Германия, отколкото био-германците. По понятни причини на тях им е внедрено в чипа че са виновни за веки веков.
62
2
 
26
 
! Отговори
Slavic Patriota преди 5 години
Датчаните за пореден път показаха, че са достойни потомци на викингите. Те не са като скандиДЖЕНДЪРСКИТЕ толерасти, които се бият в гърдите и изтъкват какви големи атеисти са и "модерно" мислещи. Талибаните като ги нагъзят, швеЦите и норвеГите ще приемат исляма и по 100 пъти на ден ще вият от джамиите надупени. Дания НЕ Е Гермянистан, Франсирия, Британските емирати и Шведска Арабия - все толерастки, *** *** кочини!
61
0
 
27
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
един добър пример от Дания.
60
0
 
16
 
! Отговори
расист за правда преди 5 години
До Един от Северозападабе нямаме си остров но може да се спретне едно изоставено селце някъде към Трънско в планината.Да се оборудва с малко телена мрежа ,да се поразчистят стотина -двеста декара земя за картофи-и бачкане.Иначе за какво са дошли тия-да се полдят и насаждат исляма?Ами малко ли са ни минините та да хрантутим и тях.Д а се трудят и пеят докато се оправят родините им.
59
0
 
9
 
! Отговори
Няма лошо преди 5 години
да се помага и да се дават помощи,няма лошо и да се включват в образователни програми.Ама за определен срок,да кажим 2 години.След това батмана-жена,Джьонде или на работа или учи нещо.Ако не -Джьонде, батман и мауглитата обратно-кой от къде и да приемат следващите.
58
3
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
"Не те ли мразят това не говори добре за теб. България защо всички я тупат по рамото? Защото е послушна и изпълнителна, верен слуга. Америка защо я мразят, Русия защо я мразят?"...Правилно!Още е пред очите ми обединителя на Западните Балкани, който никой вече не го бръсне за слива, даже на Балканите, а се гъбаркат с него по всякакви поводи, даже и македонците, да не говорим за сърбите, които след война и разрушения ни надминаха по доходи, даже и без да са в ЕС...
57
0
 
35
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Браво, мислех че западняците са тотално изперкали и с промити мозъци, на тема мигранти, но явно тези са запазили още здрам разсъдък!!! Там явно по-малко слушат Меркел и американците.А ние им дадохме документи и ги пуснахме в центъра на столицата ни, да подсвиркват по жените и дъщерите ни...Така е, като си нямаме необитаем остров...
56
0
 
43
 
! Отговори
Бръм преди 5 години
Браво.... нормално е да им писне. Имам приятел, който работи в Дания, та тези "гости" всеки месец събират помощите дето им се отпуска и ги пращат на свой роднини и те да дойдат и те на помощи и се върти един неспираем кръг.
55
0
 
34
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Браво на датчаните! Чудесни решения! Именно така трябва да се постъпва с неканени "го сти",които определено идват да ползват социалните помощи !Да се връщат в държавите си а не да ни насаждат убеждениятра си,религията си и начина си на живот !!!
54
0
 
24
 
! Отговори
много интересно преди 5 години
Нас ни съсипват с критика за нашите "аристократи" че не ги интегрираме,а за Австралия нищо,все едно че няма такава държава!Преди алахакбаровците се тикаха там,след това нещо се случи,и сега я отбягват!
53
1
 
17
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Пак роним крокодилски сълзи.
52
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дания не е открила топлата вода, в Австралия е същата схема от години - на остров, ама без пари. Само храна и водичка.Има надежда за Европа.
51
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми Белене какво е?А света Анастасия?И още 3-4?
50
4
 
13
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Жалко, що си нямаме едно поне малко безлюдно островче....