1,3 млрд. тона храна на боклука и 800 млн. гладуващи – как да го спрем!?

Само в България годишно се изхвърлят 100 кг храна на глава от населението
6 яну 2019 07:30,
40

1 млрд. и 300 млн. тона храни отиват годишно на боклука. Разхищението трябва да се ограничи и ако ви се иска да си кажете: "Но аз не хвърлям толкова много", помислете пак!

Потребителите всъщност изхвърлят най-много храни. Частните домакинства в ЕС са отговорни за половината от храните, които попадат на боклука, предава "Deutsche Welle".

Евродепутатите настояват да се вземат мерки за ограничаване на това разхищение.

Докато европейците хвърлят храната си на боклука, 800 млн. души по света страдат от недохранване.

Всеки от нас може да даде своя принос - като почнем с изрядните списъци за пазар, следенето на срока за годност и една дребна подробност: Да не ходим гладни на пазар!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Кръстьо преди 5 години
До ПетърчоНито една битка не е загубена, докато не те убият или се предадеш !
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това разхищение ще си спре само. Трупайте мазнини, че иде повсеместен глад!
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не изхвърлям храна, купувам толкова, колкото ще изям.
34
0
 
8
 
! Отговори
Сп??нс - мдааа преди 5 години
Тукашните хранителни магазини се включиха в програма за намаляване на изхвърлената храна, като много от тях , дни преди да й изтече срока я пращат на социалната кухна, други пък седмица преди да изтече срока слагат лепенки 50% , включително на плодове и зеленчуци, , вземеш една зелка, махнеш външните листа , които са поувяхнали , а вътре си е перфектна.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги ще има гладни маймуни.Ако ги нахраниш, те ще народят чавета и чаветата пак ще бъдат гладни.
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Против съм да се изхвърля храна.Но съм и против да се изпраща на безконтролно размножаващи се спинозни *** и азиатци.Спомням си навремето имаше предприемчиви хора, които взимаха хранителните отпадъци от столовете ( и в училище, и в казармата, и в студентски град ) и изхранваха с тях прасета. *** работа, смрадлива, ама си докарваха допълнителни доходи хората.
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои европейски богати страни са позабравили що е това глад. Все пак ги разбирам, като видях какви ябълки има в Англия и за прасетата не стават, в Германия и там положението е зле , да имат да взимат че имат по качествени хранителни стоки от нас на Балканите. По-отвратителна и безвкусна храна не бях ял. А бобови култури ядат само от консерви, да се чуди човек как живеят по 80 години. Иначе Мюслитата са мързеливи и там където се намират винаги има разруха и глад .Да видиш нигериец или индиец на къра в Англия или афганистанец и сириец в Германия .
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не ми се е случвало да изхвърля храна на ***,с изключение на някои развалени остатъци,не повече от 1-2 кг на година,в бг главните изхвърлящи са веригите големи магазини,и то само защото отказват да открият отдели за преоценени стоки.Държат стоката до последния ден от срока и на оригиналната цена и на другия ден изхвърлят,вместо да я намалят с 20-30% през последните 2-3 дни от срока.Такава им е политиката-изхвърлят но не намалят
29
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не е длъжен да храни маймуни! Имат земя, да я работят и да ядат! Я вижде евреите - от пустиня изнасят зеленчуци! Ама като тъпите либерали са казали, че хората са равни!? НЕ СА РАВНИ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ! И В БИБЛИЯТА ПИШЕ< ЧЕ ХОРАТА НЕ СА РАВНИ!!!!!
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Храната е възобновяем ресурс. Тези които имат пари да произвеждат и да купуват те имат право и да хвърлят колкото си искат. А и какво ощо имат нормалните хора със гладуващите *** в Африка и разни кочини?Африканците по цял нали лежат на сянка и не правят нищо. Ама видиш ли те били гладни и едва ли не норманите хора са длъжни да ги изхранват.
27
1
 
33
 
! Отговори
1984 преди 5 години
Решението е - контрол над раждаемостта. Не може ***, на 10-12 години, да раждат деца, и до 35-36 годишна възраст вече да са изакали 10-15 неграмотни престъпници. Закона инкриминира секс с малолетна...а в България *** получават, от нашите данъци, помощи, майчински ..... вече и по 2000 лв. за деца-касички, които в повечето случаи са такива само по документи, или са умишлено осъкатени.. Стига, това не е демокрация, това е геноцид над българския народ!!!!!!!!!!!!!!!!!
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕвропеецИ аз съм за приемането на гладуващите мигранти има толкова пустеещи земи в България, ще ги настаним, те ще обработват земята, ще помагат на нашите родители на село, ние ще им помагаме с пари и дрехи, така ще изградим една нова и богата Европейска България Бе ти може да си за много неща, но другите не мислят като теб, особено бежанците никога бе биха дошли и останали в мизерията в България, по скоро ще се приберят в страните си където се води война, умрял е някой за твоя прием.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз за година и половина спестявания от заплата като бууккийпър си купих жилище 78 квадрата с две тераси в Манхатън. А яденето тук е просто без пари, бензина също.
24
2
 
18
 
! Отговори
Wc преди 5 години
НАХРАНЕТЕ ГИ С ПРОТИВОЗАЧАТЬЧНИ.
23
2
 
5
 
! Отговори
TRUMP THE GREAT преди 5 години
До Анонименвече забраниха това за да не се навличат бездомници. храната не се мята там където може някой да я пипне. говориш за неща преди 10-20 години. америка се промени...
22
2
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Напротив тези които купуват повече храна, така стимулират производството и търговията!Ксгато се храниш по-нормално и по-малко, това не означава ,че гладния ще има достъп до храната!Агент Стивън Бобкинс!ЦРУ!!!
21
13
 
9
 
! Отговори
se преди 5 години
Гледах по празниците уж бедните ни сънародници как пазаруваха от големите търговски вериги.Колички пълни все едно идва края на светаТрябва пак да се измисли регламентирана система и да има дневни порциони.Толкова хляб, месо, мляко и т.н и да си ги ползваш.Сега поне има всичко.Другото е харчене на пари и забогатяване на собствениците на големите търговци и производители.Ама пусти стомах все иска да има и за какво след като после всичко от хладилника отива в кофите.Пуста алчност и страх.
20
1
 
14
 
! Отговори
До 5 redordead преди 5 години
Човекът е живеел под наем и си имал постоянна работа в едно издателство, също работел и почасово като счетоводител. За две години със спестените пари си купил собствено жилище 70 кв.м. в Бруклин, Ню Йорк. А за кола да не говорим в САЩ и Англия автомобилите втора употреба са почти без пари. Но там хипермаркетите изхвърлят тонове плодове, зеленчуци и всякакви храни. Той показва хладилника и фризера си пълни с качествени храни от ***...
19
0
 
9
 
! Отговори
До 5 redordead преди 5 години
Човекът е живеел под наем и си имал постоянна работа в едно издателство, също работел и почасово като счетоводител. За две години със спестените пари си купил собствено жилище 70 кв.м. в Бруклин, Ню Йорк. А за кола да не говорим в САЩ и Англия автоНо там хипермаркетите изхвърлят тонове плодове, зеленчуци и всякакви храни. Той показва хладилника и фризера си пълни с качествени храни от ***...
18
2
 
10
 
! Отговори
Ой ой. преди 5 години
Колко африканци и бежанци можеш да нахраниш. Май ние не заслужаваме да живеем. Вълната идва. Готви се. Готви се на печката. Ще бъдеш изяден от африкански канибали. Или от дрогирани с дрогата канибал.