Черна гора по пътя към ЕС: Какво и предстои?

Преговорите между Подгорица и Брюксел са в напреднал етап
11 яну 2019 20:08, Екип на Bloomberg
9
Черна гора по пътя към ЕС: Какво и предстои?
Снимка: Pixabay

Темата Западни Балкани е изключително важна. Инвестицията в стабилността и благосъстоятелността на страните от Западни Балкани е инвестиция в доброто бъдеще на Eвросъюза. Това заяви Меглена Плугчиева, новоназначен посланик на България в Черна гора, бивш вицепремиер и бивш посланик на България в Германия и Швейцария, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Черна гора е интересна страна – всъщност една голяма страна на малка територия, посочи Меглена Плугчиева.

"Разполага с интересна история, култура, природа. В чисто политически план е страна, с която имаме добросъседски отношения. В момента е доста напреднала в преговорния процес с ЕС. През 2017 г. става член на НАТО", отбеляза тя.

"Ние бихме могли да ги подпомогнем в административния капацитет. На първо място Черна гора представлява интерес за нас като възможност за пазар особено на продукти от леката и хранително-вкусова промишленост, защото те имат добре развит туризъм. От друга страна, в следващите 10-15 г. предстоят големи инфраструктурни и транспортни проекти за нашите фирми. На пръв поглед с Черна гора сме конкуренти в сферата на туризма. Но е добре да се търси съвместен маршрут и да се включат туристически продукти на Балканите и да се предложат на азиатския, индийския пазар".

Ако нямаме силна и спокойна Европа, това ще рефлектира на бъдещето на Западните Балкани, заключи Меглена Плугчиева. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 месеца
ДО КОЛКОТО МИ Е ИЗВЕСТНО - ЧЕРНА ГОРА Е СОБСТВЕНОСТ НА РУСНАЦИ ОКОЛО 70 % !!!
4
2
 
2
 
! Отговори
Бързайте преди 2 месеца
да не изтървете последните билети за Титаник
3
0
 
2
 
! Отговори
евроатлантическа преди 2 месеца
черна, бяла, ще я изслекат горичката "интегриращите се".... ..че и почерпка от Страсбург, Брюксел и "Хелзинки" ще получат даже....
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами трябва на първо време опитите на руснаците да ги задържат в кочината на просийското православие/подпомогнати от глупавите сърби/ Черна гора е прекрасна страна . Нисък поклон на храбрия и героичен черногорски народ, опукал многократно турци и германци в историята си. Добре дошли при цивилизованите народи, гдето ви е мястото, братя черногорци!
1
8
 
6
 
! Отговори
Няма значение преди 2 месеца
ама ги чака един дебел....