Спор между Ватикана и Рим за... жълти стотинки

?1,5 млн. се вадят всяка година от фонтана "Ди Треви"
14 яну 2019 20:12, Нели Христова
15
Спор между Ватикана и Рим за... жълти стотинки
Снимки: Reuters

Какво прави всеки турист, когато отиде в Рим? Опитва се да зърне папата, а след това е почти задължително да вземе монета и да я хвърли във фонтана "Ди Треви", пожелавайки си нещо хубаво.

Въпросното "съкровище" на дъното на прочутия фонтан всяка година се дарява на католическата църква за благотворителност. А то наистина е голямо – от "Ди Треви" годишно се вадят близо 1,5 милиона евро и сега е на път да скара католическата общност и кмета на града.

Вирджиния Раги иска да похарчи монетите, събрани през 2018 година, за да подобри инфраструктурата на Рим, пренебрегвайки традицията – парите да бъдат дарявани на католическата църква. Но духовниците не са съгласни.

Според тях, това решение ще се отрази на бедните, които всяка година чакат тази благотворителност.

Медиите в Италия също са на страната на църквата, като някои от тях излязоха със заглавия на първа страница: "Пари, взети от бедните".

Към тях се присъединяват и потребителите на социалните мрежи, които също молят градския съвет да отхвърли предложението на Раги и парите да не отидат за закърпването на разпадащите се пътища.

Но това далеч не отговаря на желанията, които жителите на Рим имаха през октомври. Тогава те излязоха на протест, недоволни от факта, че Вирджиния Раги не успява да изпълни обещанията си, които е дала като кмет и Вечният град тъне в мръсотия, а улиците са осеяни с дупки.

Фонтанът "Ди Треви" е на около 300 години. Хвърлянето на монети в него става традиция, след като Франк Синатра участва във филма "Три монети във фонтана" през 1954 г. и, разбира се, хвърля пенита в "Ди Треви".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата не пуска лесно кокала. Иска да цука от фонтанчето и да "дарява" на бедните бухаха
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да забравя братовчеда като метна една монета *** беше малко далече като я хвърли и цапна един за главата и оня щеше да падне във фонтана !
11
0
 
1
 
! Отговори
Фашистки-внук.... преди 5 години
Болни- хора, на- власт,..Не- е, по- ново, от- колело ....
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във фонтана се намира статуята на бог Нептун това е древен езически обичай да се поднасят дарове на боговете. Обичаят е привнесен от немски и итариански фашисти окултисти, които търсели подкрепата на боговете. По-късно киното само го е популяризиралоЛ Тук е вече въпрос на морал защо Ватикана прибира фашистки окървавени пари от езичници.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евроатлантическите драми продължават!
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според тях, това решение ще се отрази на бедните, които всяка година чакат тази благотворителност."Хитреци са от Ватикана- правят дарения с чужди пари.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не давайте парите на Ватикана, ще ги пръснат за секс оргии с непълнолетни момченца.
6
1
 
12
 
! Отговори
Една българка преди 5 години
Какво е звемала църквата преди 1954 годинаЦърквата може да задели пари от други свои дейности или спонсори. Кмета има право,т.к. монетите са от туристите, а с тях ще подобрят именно туристическите обекти. Като началее ингереса ще намалеят и парите във фонтана Как се поддържа толкова голям град и то РИМ. Още повече -не се говори за прекъсване мантрата на църквата. През този период за бедните църквата ци могла да се споразуме да им намери работа по подръжката на града . ...
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хвърляйте във фонтана биткойни и криптовалути.
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадливата кметица е свила парите за ремонти и сега иска да вземе и залъка от устата на сиромасите.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според Вирджиния Раги, която е кмет на Рим градът и тъне в мръсотия и е осеян с дупки монетите от фонтана ще решат проблемите на Рим.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепям църквата,те действително развиват социална дейност,особено Каритас,но могат да заделят 1% и за града разбира се!Града също печели от туристите на Рим и папата - хотели,ресторанти,транпорт,дискотеки,магазини и т.н.
1
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог ще ги накаже ако вземат и последните стотинки от ръката на бедните.