Разликите Запад - Изток – предизвикателство пред ЕС

Президентът Радев: Пример за това е т.нар. пакт за стабилност
23 яну 2019 17:45, Елка Василева
21
Разликите Запад - Изток – предизвикателство пред ЕС
Снимка: Президентството

Задълбочаващите се различия между Северна и Южна и Западна и Източна Европа са най-голямото предизвикателство, пред което е изправен днес Европейският съюз. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии на държавите-членки на ЕС и на Европейското икономическо пространство в България, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

По думите на президента пример за това е и т.нар. пакт за мобилност, който разделя европейските държави в ущърб на конкурентоспособността на превозвачите от Източна Европа, докато продължава да има съществена разлика в заплащането на труда на служителите, работещи за едни и същи европейски компании, в зависимост от европейския регион, в който са разположени техните филиали.
 
Подписаният договор за приятелство между Франция и Германия беше определен от президента като важна стъпка за задълбочаване на процеса на европейска интеграция и засилване на ролята на обединена Европа.

Президентът посочи обаче, че сътрудничеството в сферата на сигурността следва  да бъде открито и за останалите държави-членки на ЕС, които да бъдат част от изграждащата се "обща стратегическа култура и обща отбранителна промишленост".

Румен Радев отбеляза и новите инициативи за задълбочаване на партньорството в сферата на отбраната като „Европейската инициатива за интервенция“ и призова да не се допуска изолацията на Източна Европа от споделянето на идеи, обмена на разузнавателна информация и разработване на доктрини, което би засилило фрагментацията на Европа.

Икономическото и социално сближаване на държавите от Европейския съюз е инвестиция в бъдещето на обединена Европа и това следва да бъде заложено в Многогодишната финансова рамка на ЕС и общите политики, заяви Радев.
 
Държавният глава призова единството и солидарността да останат водещи принципи за справяне с общите предизвикателства като постигане на по-висок икономически растеж, изграждането на сигурна и социално ангажирана Европа, справянето с миграцията и борбата с тероризма.
 
По време на срещата бяха обсъдени редица въпроси, свързани с дебата за бъдещето на обединена Европа, Западните Балкани, Източното партньорство, енергийната диверсификация и други актуални теми от дневния ред на Европейския съюз.
 


21
Още от ЕС
Новият план на Мей за Brexit се оказа... старият
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
раша наша преди 3 седмици
на ес му трябват втори и трети сорт люди да им работят и да им вършат черната работа. славяните са трети сорт хора и тека ще си е от хитлерска германия започна до ден днешен.а славяните очакват светло бъдище от ес простете славяни вие сте от белите роби в европа
7
0
 
2
 
! Отговори
бай Иван преди 3 седмици
Клишета.Е,все трябва да се каже нещо си.
6
0
 
7
 
! Отговори
V преди 3 седмици
Много кухи лейки има у Брюксел ;) Това не е добре за ЕС .За да има общ пазар трябва да има някой общи правила . Например единен данък върху бизнеса .Единна минимална работна заплата и единни трудови права и норми . Без тия работи не е възможен общ пазар ;) Ако аз бях на мястото на тия хора щях да направя следното.Да разпусна ЕС и да изготвя друг съюз между държавите от еврозоната .А после който иска да влезе в съюза първо да покрие гореспоменатите три важни общи правила,а и без никакви субсидии
5
14
 
5
 
! Отговори
Решетников преди 3 седмици
Не забравяйте, че Грипен Радев ни беше избран за президент след документирана консултация на К.Нинова с руския ген. Решетников и неговото одобрение.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То това беше смисъла на ЕС - неформални нови колонии живеещи с надежда за светлото бъдеще. Няколко комсомолски секретари на добри заплати и радост за колониалните социалисти.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разликите между Запад - Изток изобщо не са никакво предизвикателство за ЕС, българите са смешни с такива изказвания, за какви се мислят. ЕС изобщо не се интересува от разликите Запад - Изток, източно европейците и в частност българите и славяните изобщо не ги интересува, за ЕС българите са слугите от задния двор, кой господар се интересува от разликите със слугите си...
2
17
 
8
 
! Отговори
Слаб Радев преди 3 седмици
Румен Радев пак много приказвал и нищо не казал! Толкова си може човека .......
1
12
 
7
 
! Отговори
ХОХОХО преди 3 седмици
Виждам полугрозни,полулошо облечени и полуумно изглеждащи двуполови/може би/ субекти...