Токсични вещества в бебешки пелени във Франция

Сред тях и глифозат, използван в борбата с вредителите в земеделието
23 яну 2019 17:00, Елка Василева
4
Токсични вещества в бебешки пелени във Франция
Снимка: архив, Reuters

Токсични вещества, включително глифозат, са открити в бебешки пелени във Франция. Това сочи изследване, публикувано от френската агенция за околната среда АНСЕС (ANSES), информира Ройтерс.

След проучвания на пелените за еднократна употреба и как те се използват контролиращата служба е установила доказателства за няколко химични вещества с опасно високи равнища на съдържание, посочи агенцията, цитирана от БТА.

Според проучването сред веществата са бутилфенил метилпропионал, използван в козметиката, някои ароматични хидрокарбонати и глифозат, използван в борбата с вредителите в селското стопанство. Всички те представляват потенциална опасност.

Френското правителство посочи, че производителите и търговците трябва да гарантират, че вредните вещества са премахнати от пелените за еднократна употреба.

Призовахме производителите и търговците да вземат мерки през следващите 15 дни за премахване на тези вещества от бебешките пелени за еднократна употреба, се посочва в съобщение на министерствата на здравеопазването, околната среда и финансите.

Глифозатът се очаква да бъде спрян от употреба във Франция до три години, макар че се прави изключение от забраната в случаите, при които няма достатъчно надеждни алтернативи на пестицида в земеделието.


4
Още от ЕС
Г-н и г-жа за Хановер са... химера! Задължително – джендър дума
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ОСТАВКА!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никой ли не е поискал оставката на Фандъкова????
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Глифозатът се очаква да бъде спрян от употреба във Франция до три години..."

е разбира се. Защо да ти продават тотален хербицид който ти струва 2,40лв. за декар, след като могат да ти продадат първо широколистен хербицид, после и такъв за житни плевели за 3-4 пъти повече пари? Няма да са по-безвредни от глифозатът, но за сметка на това печалбите на производителите и търговците ще са далеч по-големи...
1
1
 
8
 
! Отговори
Dendy преди 3 седмици
Марката е памперс