Данните: 66% от туристите у нас – чужденци

България е 19-а по популярност сред пътуващите в ЕС
24 яну 2019 18:35,
12
Данните: 66% от туристите у нас – чужденци
Снимка: архив, Булфото

66 на сто от нощувките в българските хотели през 2018 г. са били платени от чужденци, съобщава Евростат.

Техният брой е нараснал с почти 4 на сто в сравнение с предходната година, докато ръстът на български туристи се е увеличил наполовина.

Като включва както командировките, така и ваканционните почивки, статистическата агенция на ЕС подрежда на 19-о място България според запълването на хотелската база, след запазващите лидерските си позиции Испания, Франция и Италия.

26,9 милиона нощувки в хотели и хостели в България се отчитат от Евростат през миналата година. 17, 8 млн. от тях са осъществени от чужди граждани, а 9,1 млн от българи.

За сравнение нощувките в Испания са 467 милиона, във Франция - 443,5 млн. и в Италия - 428,7 млн., като последните две догонват лидера, който отчита спад от 0,9% през 2018 г.

В съседна Гърция са реализирани 111,9 млн. хотелски нощувки, а в Румъния - 28,4 млн.

Останалите балкански държави са далече след Гърция и България, като в най-добре представящата се от тях - Сърбия, са регистрирани 9,3 млн. нощувки, като чужденците в тях са по-малко от сърбите.

Статистическата агенция отбелязва, че в хотелите във Великобритания, Швеция, Финландия, Словакия, Румъния, Полша, Холандия, Унгария, Литва, Франция, Германия, Дания, Чехия отсядат значително повече местни жители отколкото чужденци.

През годината Латвия, Литва и Малта са успели да привлекат най-много туристи спрямо предходната. Те са следвани от Полша, Румъния и Белгия, докато Люксембург, Ирландия и Испания са на минус, посочва Евростат.
Румъния води в ЕС и по брой на румънци, отсядали в хотелите в страната - 81% от всички нощувки, следвана от Полша (80%) и Германия (79%).

В Малта, Кипър и Хърватия пък чужденците почти изцяло запълват хотелската база. Те са платили съответно 96, 95 и 93 на сто от нощувките в трите туристически държави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: хотелитуристиЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари