Данните: 66% от туристите у нас – чужденци

България е 19-а по популярност сред пътуващите в ЕС
24 яну 2019 18:35, Йовка Димитрова
12
Данните: 66% от туристите у нас – чужденци
Снимка: архив, Булфото

66 на сто от нощувките в българските хотели през 2018 г. са били платени от чужденци, съобщава Евростат.

Техният брой е нараснал с почти 4 на сто в сравнение с предходната година, докато ръстът на български туристи се е увеличил наполовина.

Като включва както командировките, така и ваканционните почивки, статистическата агенция на ЕС подрежда на 19-о място България според запълването на хотелската база, след запазващите лидерските си позиции Испания, Франция и Италия.

26,9 милиона нощувки в хотели и хостели в България се отчитат от Евростат през миналата година. 17, 8 млн. от тях са осъществени от чужди граждани, а 9,1 млн от българи.

За сравнение нощувките в Испания са 467 милиона, във Франция - 443,5 млн. и в Италия - 428,7 млн., като последните две догонват лидера, който отчита спад от 0,9% през 2018 г.

В съседна Гърция са реализирани 111,9 млн. хотелски нощувки, а в Румъния - 28,4 млн.

Останалите балкански държави са далече след Гърция и България, като в най-добре представящата се от тях - Сърбия, са регистрирани 9,3 млн. нощувки, като чужденците в тях са по-малко от сърбите.

Статистическата агенция отбелязва, че в хотелите във Великобритания, Швеция, Финландия, Словакия, Румъния, Полша, Холандия, Унгария, Литва, Франция, Германия, Дания, Чехия отсядат значително повече местни жители отколкото чужденци.

През годината Латвия, Литва и Малта са успели да привлекат най-много туристи спрямо предходната. Те са следвани от Полша, Румъния и Белгия, докато Люксембург, Ирландия и Испания са на минус, посочва Евростат.
Румъния води в ЕС и по брой на румънци, отсядали в хотелите в страната - 81% от всички нощувки, следвана от Полша (80%) и Германия (79%).

В Малта, Кипър и Хърватия пък чужденците почти изцяло запълват хотелската база. Те са платили съответно 96, 95 и 93 на сто от нощувките в трите туристически държави.
 


12
Още по темата: хотелитуристиЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8
Интересно защо Българите не искат в Тиквения Рай.

Интересно защо чужденците всяка година стават повече като е толкова лошо?
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно защо Българите не искат в Тиквения Рай.
6
2
 
4
 
! Отговори
Бегай преди 1 месец
Че то у нас какъв туризъм остана? Плажовете ги орат като ниви и застрояват като Люлин. В планините картите за лифтовете, по-скъпи от хотелите. Бегай, бегай надалече
5
1
 
3
 
! Отговори
Братчеда преди 1 месец
Е, каква беше ползата от Председателството - нали трябваше да покажем България на чужденците да видят колко е прекрасна и все тук да ваканцуват. Нищо, Лиле, нищо
4
1
 
4
 
! Отговори
Еврофон преди 1 месец
И това при положение, че половината година бяхме председатели на ЕС и ката ден имаше всевъзможни делегации, настанени в хотелите на приятелски бизнесмени. А без тях?
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е добре! Лошо ще стане,когато при трудещите се получат същите проценти!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
50% от коментарите липсват, що така бе драскачи. Не ви харесва истината или ...
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ СЪМ СТЪПВАЛ НА БЪЛГАРСКО МОРЕ ОТ 2005 И ОТ ТОГАВА ПОЧИВАМ ДОБРЕ.