На дъното сме в ЕС по ползване на нет – банкиране, имейли и игри не ни влекат

Гледането на телевизия онлайн в ЕС вече е достигнало до 36% от населението
24 яну 2019 14:47,
109
На дъното сме в ЕС по ползване на нет – банкиране, имейли и игри не ни влекат
Снимка: архив, Reuters

България изпадна до последното 28 място в ЕС по използване на интернет, съобщи европейската статистическа агенция Евростат днес.

През последните 3 месеца едва 65 на сто от българите са влизали в световната мрежа срещу 85% средно за ЕС.

Евростат съобщава, че употребата на интернет сред активното население на Съюза на възраст между 16 и 74 г., нараства стремително през последните години, като през 2007 г. от него са се ползвали 57% от европейците, през 2012 г. - всеки трети, а сега само 15 на сто са изключени от мрежата.

Българите се отличават от европейския модел и по начина, по който използват възможностите на интернет. За разлика от средния европеец, който намира предимства в мрежата, за да води кореспонденция, българинът предпочита други методи за комуникация. При 73% от европейците, използващи електронната поща, за да получават и изпращат имейли, само 40 на сто от българите го правят. В Дания 94% от писмата се разменят чрез електронна поща.

Слушането на музика онлайн е също сред интернет услугите, които не са популярни сред българите. Само един от трима потребители на интернет в България слуша музика, докато в ЕС това е навик на половината потребители.
Търсенето на здравна информация е най-слабо развито в България. То се практикува от един от четирима българи, докато в ЕС такива справки правят половината европейци, а в Холандия - две трети от населението.

Изненадващо малко българи играят електронни игри - само 14 на сто от потребителите на интернет, докато средното за ЕС е 30%, а в Холандия - 44 на сто.

Най-слабо обаче у нас е разпространено интернет банкирането. Докато 54% от европейците се възползват от електронните услуги на банките, у нас те се практикуват едва от 7 на сто от потребителите на интернет. В другия край на класацията са Холандия, Дания и Финландия, където 89 на сто от банковите операции с клиенти се осъществяват електронно.

Статистическата агенция на ЕС отчита, че най-популярните дейности, за които европейските граждани използват интернет, са електронната поща (73%), информиране за стоки и услуги (70%), видео стрийминг (57%), социални мрежи (56%), банкиране (54%), търсене на здравна информация (52%), слушане на музика (48%).

Гледането на телевизия онлайн в ЕС вече е достигнало до 36% от населението, а във Финландия - две трети от хората получават телевизионния сигнал през интернет. Почти един от петима европейци си записва час за лекар или зъболекар през уеб страниците им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: ЕСинтернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-после и една добра новина!Ползването на интернет си е жива вреда, т.к. в 90% от случаите човек в него просто си губи времето, чете безсмислици, играе *** игрички и не общува нормално с хората. Ако си говорим пък за платформи като ФБ, Инстаграм и подобни, то нещата клонят към 100.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така? Ами Фейсо. Всичко живо маже и бибитка.
59
2
 
9
 
! Отговори
Йорданов преди 5 години
Това означава, че все още не сме овча нация и наистина имаме шанс да оцелеем като народ. Толкова ли е важна темата с интернет сърфирането??? Не е ли по-важно защо същата тази "либерална" Европа дава пари за интеграция на какви ли не особи, а нашите майки, бащи, баби и дядовци тънат в мизерия след 30-40 годишен трудов стаж за България, а хора без един ден такъв взимат 3-4 пъти по-големи пари под формата на помощи? Защо след 30-години "демоНкрация" продължаваме да сме на опашката на Европа? Защо??
58
3
 
9
 
! Отговори
До 59 преди 5 години
България, а не Бълхаристан. Ти ако живееш сред бълхи под мостовете в Холандия, ние в България не живее, така.
57
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости, това е официална статистика.. черната статистика е друга. Игри се играят, ама се свалят от торенти, музика също, кой ще плаща за спотифай като има от къде да сваля. Същото и с нетфликса. България е още в тъмната зона на интернета и скоро няма да излезе.Онтосно банкирането, eInvoice или Direc Debit кой ползва? Кой изобщо е чул за тях. Още сме на нивото на маймуните, само апашите са на гребена на вълната.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Антибългарската пропаганда БЪЛВА ли БЪЛВА от платените западни диспенсери за "информация"
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Джедай МастърНяма закон, който да те задължи, но де факто си длъжен, защото почти няма държавни институции, които да приемат такси и данъци кеш,...ако щат!преводи над 10 000 лева трябва да минават по банков път.--ще разбия на части...
54
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Холандия дори парното и топлата вода не можеш да си пуснеш ,или да си извърлиш *** без регистрация и специален граждански номер , който естествено се дава, само когато си си платил всички данъци. Всички данъци, такси, осигуровки , здравен и соц статус става през нета. За разлика от бавноразвиващите се канцеларски мишки в Бълхаристан , където ако не им бутнеш уиски и бонбони , няма дори да ти кажат добър ден и още тракат на комютри правец 8 или на уиндоус 95
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бързо дайте и ние да започнем да имитираме 'европейците' щото тая статия ни предостави истината!
52
3
 
0
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
До Анонимен 54Няма закон, който да те задължи, но де факто си длъжен, защото почти няма държавни институции, които да приемат такси и данъци кеш, а в допълнение всички преводи над 10 000 лева трябва да минават по банков път.
51
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме на дъното в ЕС, а сме си в Евразия.Нали от Кремъл са обявили всичко що произлиза от Америка за изчадие Дяволо !Гледайте си съветска телевизия и лъскайте съветските паметници !
50
2
 
5
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
За България има една особеност - цената, когато става дума за интернет през смартфона. Цените на този интернет станаха относително поносими за българите едва през последните 1-2 години. Хората, които познавам ползват всичките интернет, като децата го ползват почти само за игри, а възрастните го ползват за много неща - за интернет банкиране, за новини, за online пазаруване, за имейли, за разговори с други хора, вкл. и хора извън България и т.н. Коментиращите тук, за какво ползват интернет?
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До банкиране онлайн 51--Има ли закон, който да те задължава, да ползваш услугите на една частна фирма?пише ли го в конституцията ? няма как и да го пише! в момента в който на кой му хрумне да го запише - ЗАКРИВАЙ ***!
48
8
 
1
 
! Отговори
Да преди 5 години
Не е вярно, аз имам телефон за 2 бона!
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 343/4 от населението нямат пари за елементарни нужди, как да се възползват от модерните услуги ?!?--ако нещо е "модерно", въобще не значи, че е по-добро, даже често е обратното. Да, понякога излежда примамливо "удобно" и "лесно", но затова "удобство" плащаш висока цена - светиш като крушка, отделно, че без да се усетиш все повече и повече затъпяваш, щом търсиш в ии-гугъл - "как се сваля температура" и "какво да взема, ако ми дращи гърлото" ! ((
46
2
 
2
 
! Отговори
банкиране онлайн преди 5 години
... не е за всеки таз работа, нито е за всяка банка. Освен че пари по сметка много хора нямат, също и банкова сметка много хора нямат. Защо ли... Затова сме там в тази класация.
45
1
 
3
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Samo tova da beshe.....
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами,веднъж да кажа,"браво на българите"!Разбрали са ,че влизането в Интернет,е все едно човек да рови в бунище,за да намери евентуално,попаднало в него злато!Нищо повече!Нещо,като работата на златотърсачи,които преобръщат десетки тонове инертни материали,за да намерят един грам злато?!Останалото е клюки,безсмислени публикувания на имейли с затъпяващо съдържание и...МИЛИОНИ ОБЕЗМОЗЪЧАВАЩИ РЕКЛАМИ!!!Огромна боклукчийска дезинформираща информационна яма!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 45Игри и музика си тегля през торентите.--сваляй директно от тубата, с торентите може да получиш някоя "изненада" в добавка ... дето може да те заключи тотално...и отиде целия диск...
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нищо ново ако осъзнаете че е фундаментално (понякога полезно качество на българина да е ултра консервативен. Последен адаптира не само технологии но и всичко и трудно се отказва от предишния си начин на живот. После последен се отказва от новите неща.. zoom out-нете малко. В случая е по-скоро полезно но пък шанса да се направят много $$$ докато интернета е гореща технология се изпуска. Едното за другото. Ако имате работа извън интернет и печелите добре не сте зле в момента, тва е.