Брюксел обяви Ципрас и Заев за герои

НАТО обяви, че очаква Македония да се присъедини
Обновена: 25 яну 2019 17:58 | 25 яну 2019 16:52,
116
Брюксел обяви Ципрас и Заев за герои
Снимка: Архив, Reuters

"Те имаха въображение, поеха риск и бяха готови да пожертват собствените си интереси за по-велико добро", написа в Туитър председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, след като гръцкият парламент ратифицира днес следобед Преспанското споразумение.
 
С него Бившата югославска република Македония се преименува в Република Северна Македония, а Гърция сваля блокадата срещу започването на преговори на Скопие за влизане в ЕС и в НАТО.
 
"Една невъзможна мисия е приключила", възхищава се Туск.

Още по темата

Новината за ратификацията предизвика възторг в Брюксел като лидерът на либералите Ги Верховщат обяви днешния ден за “исторически момент” и заяви, че парафирането на договора е "важна стъпка към помирението на Балканите". 

В обща декларация шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, първият дипломат на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан поздравяват премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев с победата. Те посочват, че двамата са показали "политически кураж, лидерство и отговорност, за да разрешат един от най-проточилите се спорове в региона".

"И двете страни уловиха тази уникална възможност, която е пример за помирението на Европа и дава тласък на европейската перспектива на региона".
 
Еврокомисията оценява приключилият процес на ратификация от парламентите на Македония и Гърция като "нова страница от нашето общо бъдеще в ЕС".

Поздравления изпрати и шефът на НАТО Йенс Столтенберг. Той определя ратификацията на Преспанския договор като "важен принос към стабилността и просперитета на целия регион". 

"Очаквам в бъдеще Република Северна Македония да се присъедини към НАТО", добавя той. Скопие разчита да получи формалната покана в близките седмици.

Докато споразумението влезе формално в сила Брюксел ще продължи да нарича Македония БРЮМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
11
 
7
 
! Отговори
Евалла преди 5 години
Сега Путин и компания, ше пикаят газ.
54
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тия защо имат българсти имена и са толкова прос,ти като нас , да не би да сме един народ......
53
4
 
12
 
! Отговори
до всички преди 5 години
Ако другите са герои , къде остана ЛИДЕРЪТ НА БАЛКАНИТЕ....ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГО ХВАЛИ,ГАЛИ ПО ГЛАВАТА,, ПИПА ЗА МУСКУЛА - ОСВЕН НАШИТЕ ЧЕСТНИ , НЕПОДКУПНИ И ГОТОВИ ДА СЕ ЖЕРТВАТ ЗА ИСТИНАТА И ХОРАТА- ЖУРНАЛИСТИ!
52
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Брюксел обяви Ципрас и Заев за герои ... ""..................и всичко благодарение на Бойко ... и напук на въшлю-*** !Бойко е лидер, който ВСИЧКИ уважават !
51
5
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Гербаджийчета,Ципрас удари кьоравото с тоя договор,а вашият патрон какво спечели за България?Едно голямо НИЩО,ако не броим потупването по рамото!
50
5
 
17
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Все си мисля,че е по-важно да си герой за собствената си нация,ама нейсе....Впрочем,Ципрас спечели доста нещо за Гърция,за разлика от Заев,който предаде Македония на шиптърите.
49
20
 
8
 
! Отговори
7 преди 5 години
ГОЛЯМА, ОГРОМНА ПОБЕДА И ЗА БЪЛГАРИЯ!
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КолевТака е ! От Симитли се почна!
47
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А юнак Бойко защо не е споменат, това е несправедливо. Бойко Балканския помирител, геният на балканите, укротителя на балканските зайци, по лукав и от самите гърци.Бойко които за добруването на гръцко-македоно - сръбските интереси продаде българските!Бойко не си даде сметка че човек които продава интересите на собствената си държава и народ ще бъде през Иран както от свои така и от чужди.
46
13
 
8
 
! Отговори
Колев преди 5 години
Да, така е, герои са и наистина постъпиха много смело, НО... ГЛАВНИЯ ГЕРОЙ СЕ КАЗВА БОЙКО БОРИСОВ, БЕЗ КОЙТО ТОВА НЯМАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ! бОРИСОВ БЕШЕ ЧОВЕКА, КОЙТО ДАДЕ НАЧАЛОТО НА ВСИЧКО ТОВА! ... МИНУСИТЕ СА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ!
45
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кремълските клакьори газ пика.ят !Сега на ред е Мадуро на Путин да бъде изхвърлен на бунището на Историята !
44
8
 
13
 
! Отговори
бунтар преди 5 години
И ЦИПРАС И ЗАЕВ СА ПРЕДАТЕЛИ НА СВОЯ НАРОД ЕС ГУБИ ВЛИЯНИЕ И ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ ЩЕ СИ ПОЛУ4АТ ..НАГРАДАТА НАШИТЕ --СЪЩО
43
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това `по-велико добро` е да вкарат Македония в НАТО. За което на Гърция беше добре платено.Само ние губим, но Борисов си получи потупването по гърба.
42
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!
41
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците си изиграха добре картите, Македония ще дърпа от ЕС, Турция разширява влияние и територии, Румъния привлича инвеститори, Сърбия суче от две свещенни крави, а България.... СМУЧЕ Пишшккии. Евала на такова управление
40
5
 
9
 
! Отговори
2 поговорки преди 5 години
"Прекаран грък ня-***." "Три макета-четъ с предател"
39
4
 
19
 
! Отговори
провал на ГЕРБ преди 5 години
Северна Македония засега е неуспех на ГЕРБ, защото Албания се разширява с Косово от Сърбия и получава и албански език в Македония. България е вярна на НАТО но не можа да си върне Западните покрайнини и български език в Македония. Косово и Македония даже никога не са били в Албания.
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Ципри!! Смени им името на тия *** както искаше. И по на североизток ще ти клекнат.
37
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ципрас и Заев са глобалистки герои на Брюксел.
36
4
 
21
 
! Отговори
Пресиян преди 5 години
А не обявиха ли Боко Борисов за най- некадърния политик на Европа за последните столетия? Проигра всичко, от което можеше България да спечели в международен план. За вътрешния си е ясно