Сбогом или "Не, не си отивай" – да изхвърлим ли англичаните на студа?

Разводът между ЕС и Великобритания се оказа много сложен
1 фев 2019 18:45, Бойчо Попов
79
Сбогом или "Не, не си отивай" – да изхвърлим ли англичаните на студа?
снимка: Ройтерс

В Русия тези дни думата Brexit придоби нов смисъл: някой казва сбогом, но никога не си отива. Василий Петрович изпива половин бутилка водка, чупи скъпоценния порцелан, обижда домакините и въпреки че отдавна се сбогува, той все още седи на масата и пие. Другите се изкушават да го изхвърлят, да го изкарат на студеното, но това ще означава повече проблеми, отколкото ако той остане вътре.

Тази история отразява сегашната европейска дилема. В продължение на много години Обединеното кралство се ползваше от предимствата на европейската интеграция, без да се опитва да стане конструктивен член на ЕС, да не говорим за развитие на привързаност към общността. Великобритания реши да напусне ЕС преди две години, но все още размишлява дали трябва да мине през вратата, през прозореца или през комина. Страната все още седи около масата като пияния Петрович, което изнервя силно останалата част от ЕС. Изкушаващо е да изпратим англичаните на студа, но това може да се окаже проблематично по различни причини.

Не става дума за дългогодишно приятелство. Държавите имат интереси, а не приятели и ако някога въобще е имало приятелство, то британските политици и голяма част от пресата направиха достатъчно, за да го опетнят. И все пак Европа в момента е силно интегрирана общност. 20 000 общи правила не могат да бъдат просто разгадани и преразгледани без болка и странични ефекти. Би било разбираемо да се каже, че британците трябва да си платят за своето непоносимо поведение. Но слушайки компаниите на континента, те и техните служители също ще почувстват болката. Дори не става дума за милионите европейски граждани, които зависят от Modus vivendi на „коварния Албион"*.

Твърдението, че Brexit е чисто британски проблем, е нечестен и опасен аргумент. Разводът никога не е прост въпрос, както се казва - за тангото винаги са нужни двама. В Брюксел изглежда никой не поема отговорност за загубата на Обединеното кралство: Мишел Барние договори справедливо споразумение с Тереза Мей и ако то не се харесва на британския парламент, това е всичко. Това, с което ЕС трябва да допринесе за този развод, е не само законов план за споразумението за развод. Всъщност ЕС е прав, когато настоява да се регулира защитата на ирландската граница. Да се направи копромис под натиск от страна на Северна Ирландия би значело предателство спрямо Република Ирландия, най-силно засегнатата от Brexit държава членка на ЕС.

Но браковете обикновено се провалят в продължение на дълъг период от време, когато обичта се изпарява и партньорите не могат да изпълнят първоначалните си очаквания - или мечти. Въпросът, който представителите на ЕС трябва да си зададат, е: Защо британците се отказаха?

Продължението вижте в Investor.bg тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НИЩО СЛОЖНО НЯМА!!ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ВЪН ОТ ЕС!!!
35
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полша изнася 85% телешко месо като най-голям купувач е Англия, вижте какво пише в статията за болните крави! Ами просто ще си купи говеждо не от Полша а от Бразилия, да кажем, или от САЩ, или от Нова Зенландиа или Австралия - няма вече *** квоти, Кеф!
34
14
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Великобритания , това е Ричард Лъвското сърце, който тръгна с доблестните рицари в неравна битка с многобройната хилядна мюсюлманска армия и защити честта на християнските народи!!!Велик и всемогъщ е британския имперски ум!Агент Илайджа Стафърд!ЦРУ!!!
33
3
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До бай ганюВеликобритания била локомотив на Европа....Голям смях!По-скоро е па.ра.зит!
32
3
 
1
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Аз съм на бяло вино!!!Агент Родж Патерсън!ЦРУ!!!
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34И ти имаш акъл - ама много! :)))))))))
30
5
 
9
 
! Отговори
панчо преди 5 години
До Анонимен 30това че има толкова много интегрирани изповядващи друга религия не ти ли говори колко успешни са британците със свояталиберална система на интегриране?цял свят се изсипа там и следва техните закони играе по техните правила и живеят в синхрон и мир ау нас с една шепа р.о.ми не можем да се справим успешно да ги интегрираме,може би едва само заради това би трябвало да им се отдаде уважение на британците с доста по развити мозъчни гънки от нашите как да се справят с проблеми?
29
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сталин 27"ЕС е много мощна икономическа сила , смешно е да се сравнява с този остров, малко по-голм от БГ"Сега ще стане още по-силно икономически след като загуби 352 милиарда евро годишен пазар от Англия. Англия има кинти и ще си купи от където си поиска! Само ще гледате и чешате псориазис от бедност, болест и смърт - Български Държавен Стандарт за последните 30 години!
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както англичаните имат колонии. Така и , Италия, Испания, Белгия, Португалия, Холандия, Францшя имат.
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ли ще е Bulexit ? Но в България референдуми няма.
26
12
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
причините за развода при британците са много трудно е да се изброят но основно много европейски страни носят вина за създалото се настроениетова е като един локомотив (англия)да дърпа винаги бързо и силно другите които не искат да вървят със същата скорост но да използват на аванта този локомотив впрягащ сили да дърпаи на нас не би ни се харесало от по бедни страни да идват хора у нас да се възползват от системата без да се интегрирват нещо такова се получава в англия,е тогава що да ги виним?
25
12
 
6
 
! Отговори
Просташкия стил преди 5 години
на този жалък пропаганден пасквил ме накара да помисля че чета поредното матерялче от ДВ, оказа се че роден гении е торлявил тук ...аланколу,Англия няма никаква полза от този жалък юдо-масонки кибук наречен ЕСединствено еврейските банки и еврейските корпорации имат полза от ЕС !!!!за Англия и за 99.9% от Англичаните ЕС донесе само и единствено бедност, безработица и "бежанци"
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Седнали за Англия да мислят, те ще се оправят както винаги, ама ние кога?
23
5
 
12
 
! Отговори
Сталин преди 5 години
До ВасилевАз само да те попитам, ти вярваш ли си ? чувствал ли си се смешен някога или ти е генетично проблема? :))) Коя колония е ползвана от ЕС и какво е дала Англия на ЕС??? Сигурно береш якоди там и ти се иска да става по-хубаво , ама ще има много дебела Ху...ка..:))) ЕС е много мощна икономическа сила , смешно е да се сравнява с този остров, малко по-голм от БГ
22
5
 
5
 
! Отговори
баш майстора преди 5 години
До SSа на англичаните мислиш ли че много им дреме за теб?ще хранят по малко гладни източноевропейски гърла
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите в България - енергийно НАЙ-БЕДНИТЕ в ЕВРПА! И така ще е КЛЕКСИТ до ВЕК! "Поздрав" от истинските български "родолюбци" в България!Англия - ИСТИНСКА ДЪРЖАВА! Няма да ги стигнете англичаните още 100 години!
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тереза Мей видя, че ЕС се управлява от умствено недоразвити магарета и си играе на нерви, Юнкер скоро ще му изпушат бушоните.
19
4
 
25
 
! Отговори
Край преди 5 години
Англия е малко по-голяма от България - народа и завладя половината свят. Не се притеснявайте за тях. Този народ не греши - той се ползва от грешките на другите.Не ги обичам и те не ни обичат.
18
12
 
1
 
! Отговори
Фашистки-внук.... преди 5 години
островната държава която помогна на целият свят даде много жертви тази жертва за да има християнството тя си е жертва за европейския съюз това което казвам може да не се запише правилно защото компютърната система не е направена както трябва колкото и ясно да се говори компютърната система изглежда ненормална който живеем след 29-ти март 2019 година в Англия ще живее по-добре от всички само при едно условие Запомнете това име Кристиан Диор жадор
17
0
 
1
 
! Отговори
Питър преди 5 години
До ВасилевТака, както употребяваш скалпела, ще си помисли някой, че не знаеш значението на думата. Дори да е майтап :)