В пратка с картофи французи откриха... граната

Взривното устройство било от Първата световна война
3 фев 2019 11:35, Нели Христова
25
В пратка с картофи французи откриха... граната
Снимка: Flickr

Необичайна добавка откриха француизи в пратка, внесена от Хонконг. В пакета те открили германска ръчна граната от Първата световна война с липсваш щифт, предаде Франс прес.

Взривното устройство е открито вчера в завода "Калби снакс" и е обезвредено без проблеми.
"Гранатата беше в нестабилно състояние, защото е била с изваден щифт, но не е била избухнала", заяви комисар Уилфред Уон Хо-хон.

Полицията публикува видеозапис как сапьори поставят гранатата в канализация преди да я взривят.

Взривното устройство е било широко осем сантиметра и е тежало един килограм.

Полицията не съобщи точния географски произход на пратката картофи.

Според историци гранатата е била изоставена в окоп през Първата световна война, който впоследствие е станал част от картофена нива, и е била събрана заедно с картофите.

Това не е първи случай, в който в бившата британска колония се откриват стари боеприпаси, но обикновено става дума за американски бомби, пуснати върху превзетата от японците територия през Втората световна война. Хонконг е превзет от Япония през декември 1941 г. и е освободен през лятото на 1945 г.

Територията е била обсипана с бомби от САЩ в началото на Тихоокеанската военна кампания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде имат земя за картофи? Там земята е златна. Измама е това!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14 тамтой е гендар затова обича джендарска англия
13
1
 
1
 
! Отговори
там преди 5 години
До Факт! 12: Ти пък, като чуеш нещо за Германия и подскачаш от злоба... Нещо германци са те "обиждали" ли, или по-вероятно не ти се е отворил парашута у Дойчланд и сега мразиш всичко живо...айде бегай с твойте комплекси!
12
0
 
7
 
! Отговори
Философ преди 5 години
Това не се яде.
11
3
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Мк означава Mark или версия първа версия втора версия и тн.А че първата модерна граната е британска е факт.Само не разбирам т.пите немци къде ги намесихте самият факт че днес нито една граната не е тип бухалка показва цялата неадекватност с която проектират недодяланите си оръжия.
10
0
 
1
 
! Отговори
V преди 5 години
Ти грешиш . Мк - означава Улям Милс - Миилс боомб .Британски инженер .1915 г От него виждат французите и правят ф1 която няма дръжка за задържане на взрива като МК
9
2
 
2
 
! Отговори
Да си го кажем! преди 5 години
Бърз поглед където трябва и става ясно че модерните гранати са измидлени от англичаните още преди ПСВ.Тоя Конрад не фигурира никъде.
8
4
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
Когато започва ПСВ само германците имат производство на гранати .Но това да били гюлета с фитил имало е и дискови .Понеже са били по големи са били неудобни за хвърляне .Затова по късно правят бухалката която ползват и през ВСВ .А лимонки не са правили и през двете световни войни .Лимонката е измислена от англичаните във хода на войната . Иначе за баща на гранатата се смята Конрад Кайзер фон Айхщат който прави първата граната с чугунен корпус през 1405 г
7
2
 
4
 
! Отговори
Да си го кажем! преди 5 години
Френска е те въвеждат гранатите тип лимонка руснаците от тях ги копират.Немските са с дълга дръжка използват подобни и ВСВ.А че през ПСВ е имало гранати е повече от сигурно.
6
0
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Бухалка е граната с дървена ръкохватка - тази е отбранителна,тип,,ананас''.Бухалката може да е отбранителна или нападателна...
5
1
 
0
 
! Отговори
V преди 5 години
Армейците не са спокойни защото това е част от историята на Европа . Ако това не знае Нелитоо КАК ЩЕ Я НАПРАВИМ ЕВРОПЕЙКА ??? :))))))))
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това френска ръчичка ли е?
3
2
 
10
 
! Отговори
Пореден преди 5 години
Споки армейци! Гранатата на снимката, не е тази от историята и повече от сигирно е, че не е останала в оригинален производствен вид след толкова време. Добре че няма пострадали.Уж който сее ветрове жъне бури но се оказва че и който сее картофи жъне гранати 🤔😁. Лек ден на всички ни.
2
14
 
0
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
не е възможно да е била от първата световна война тогава все още не е имало гранати
1
4
 
16
 
! Отговори
V преди 5 години
Германците и през двете световни войни използват гранати бухалки ,а не лимонки .Бухалката може да я метнеш много по на далеко .А тая на снимката няма запалка ,а не щифт .