Разпада ли се пред очите ни идеята за Европа?

30 водещи интелектуалци предупреждават за опасностите
4 фев 2019 07:00,
170
Разпада ли се пред очите ни идеята за Европа?
Снимка: pixabay

Заплашена е самата идея на Европа, предупредиха водещи световни интелектуалци в отворено писмо под заглавието "Манифест на европейските патриоти", цитирано от в. "Гардиън".

Сред тях са писателите Светлана Алексиевич, Марио Варгас Льоса, Елфриде Йелинек и Орхан Памук, носители на Нобелова награда за литература, френският философ Бернар-Анри Леви и писателите Милан Кундера и Салман Рушди.

От всички страни се сипят критики, обиди и поддръжници изоставят каузата. "Стига строене на Европа!", е викът. Нека вместо това да се свържем отново с нашата "национална душа"! Нека преоткрием "изгубената си идентичност"! Това е дневният ред, споделян от популистките сили, заливащи континента. Няма значение, че абстрактни понятия като "душа" и "идентичност" често съществуват само във въображението на демагозите, пишат авторите на писмото.

Европа е нападната от фалшиви пророци, които се опиват от недоволството и вярват, че техният час е настъпил. Тя беше изоставена от два големи съюзника, които през последния век на два пъти я спасиха от самоунищожение – единия отвъд Ламанша, другия отвъд Атлантическия океан. Континентът е уязвим към все по-малко прикритите маневри на обитателя на Кремъл. Европа като идея се разпада пред очите ни, подчертават те.

Това е отровната атмосфера, в която през месец май ще се състоят изборите за европейски парламент. Ако нещо не се промени, ако нещо не се случи, за да върне назад надигащата се високопарна, настоятелна вълна, ако не се прояви нов съпротивителен дух, тези избори обещават да бъдат едни от най-пагубните, които сме виждали.

Те ще дадат победата на тези, които печелят от катастрофите. За тези, които все още вярват в наследството на Еразъм, Данте, Гьоте и Коменски, остава само срамното поражение, пренебрежение към интелигенцията и културата. Ще има масови прояви на ксенофобия и антисемитизъм. Всички ще бъдем сполетяни от катастрофа.

"Ние, долуподписаните, сме сред тези, които отказват да се примирят с тази надвиснала катастрофа", заявяват тридесетте интелектуалци, цитирани от в. "Труд".

Ние се причисляваме към европейските патриоти (група, която е по-многобройна, отколкото често се смята, но е често прекалено мълчалива и примирена), които разбират какво е заложено на карта. Три четвърти от един век след победата над фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена се води нова битка за цивилизацията.

Нашата вяра е в голямата идея, която сме наследили, която според нас беше единствената сила, достатъчно могъща да издигне народите на Европа над самите тях и изпълненото им с войни минало. Вярваме, че и днес тя остава единствената сила, която е достатъчно благородна, за да отблъсне новите признаци на тоталитаризъм, които водят след себе си отдавнашните нещастия на тъмните времена.

Това, което е заложено на карта, ни забранява да се откажем. Затова и отправяме тази покана да се присъедините към новата обществена мобилизация, призовават те.

Затова приканваме към действия в навечерието на избори, като отказваме да се предадем пред гробокопачите на европейската идея. Затова призоваваме да се вдигне още веднъж факелът на една Европа, която въпреки грешките, пропуските и проявяваната понякога колебливост, остава пътеводна светлина за всички свободни мъже и жени на планетата.

Нашето поколение подходи погрешно. Като последователите на Гарибалди през 19 век, които повтаряха като мантра "Италия ще се справи сама", ние вярвахме, че континентът ще се запази от само себе си, без да има нужда ние да се борим за това или да работим за него. Това, казахме си ние, е "посоката на историята". Трябва да изоставим незабавно това старо убеждение. Нямаме избор. Трябва да се борим за идеята на Европа или да я видим да загива под напора на популизма.

В отговор на яростната националистическа и идентичностна атака трябва да преоткрием духа на активизма или да приемем, че недоволството и омразата ще ни заобиколят и потопят. Трябва спешно да бием тревога за тези подпалвачи на душата и духа – от Париж до Рим, със спирки в Барселона, Будапеща, Дрезден, Виена и Варшава – които искат да запалят огън с нашите свободи.

В това странно поражение на Европа, което се задава на хоризонта, тази нова криза на европейското съзнание, която се готви да унищожи всичко, което направи нашите общества велики, уважаеми и проспериращи, се крие към либералната демокрация и нейните ценности, по-голямо откогато и да било след 30-те години на миналия век, заключават интелектуалците, подписали писмото, публикувано също във в. "Либерасион".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
12
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 5 години
Създателите на идеите никога не са замисляли създаването на единна структура -риба се лови в мътна вода.И направиха-създадоха обща парична единица и си придвижиха парите където искат без дънък.Присвоиха нови пари с измислени каузи и продължават.Придвижиха работна ръка без осигуровки и условия.Придвижиха стоки в други страни без никакъв данък като си вземат чиста печалба.Разбиха съществуващи икономики и поставиха консуматорите под зависимост.Взеха си парите и властта в частни ръце.хората са роби.
52
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разпада се тяхната Европа. Това е добре, ако се случи. Но няма да се случи, късно е за Западна Европа. Източна Европа все още може да остане европейска.
51
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа да, ЕС - не !ЕС е сбирщина от масончета и от бюрократи, които си праят квото искат. Тях ли защитавате с тая статия ?
50
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин потписа пакта за миграцията Факт тъй че се вижда края на северо источната кочинаЖалко защото макар и периферия русия все пак преди комуноидите все пак си бе част от Европа и стария свят
49
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дълга статия от литератори впуснали се в политиката и не сътворили нищо.
48
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махнете 2те тъмни ръчички и разпада ще спре.
47
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютни глу,паци има тук .....да напишеш , че всяка азиатска държава имала по-добро бъдеще от Европа е стихийна прос.тота.....всъщност това не са глу.паци , а спадвижники......
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕЕвропа си я има под една или друга форма още от Римската империя
45
7
 
13
 
! Отговори
имо преди 5 години
като сме в ЕС какви борби печелим? силните са силни защото са самостоятелни
44
2
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 5 години
До 71Значи, казвате, защото някой злоупотребявал с личната свобода, някой друг знае къде е точната граница на свободата? Точно така започват тоталитаризма.А какво разбирате под злоупотреба? Как емпирично тази злоупотреба отнема от вас? Аз определям себе си като либертарианец и за мен границата е там, където почваш да отнемаш или пречиш ефективно на другите. Но тук нямам предвид да ги дразниш, защото косата ти е зелена например
43
4
 
18
 
! Отговори
варна преди 5 години
Вижда се края на евролибералната глупост
42
3
 
8
 
! Отговори
До Тема за размисъл преди 5 години
Какви "индивидуални държави". До преди 20 век Европа е 3-4 империи. После идва национализма и почти да се изтрепем в двете световни войни заради него. Ако не беше тая наци тъпотия, Европа сега щеше да е лидер в света, а не САЩ.А за китайците си прав. Ама защо е тяхно бъдещето? Защото са много. Ако ние се разделим отново на малки държави да се борим поединично с китайците, по-голям шанс ли ще имаме? Да бе, да
41
6
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Статията по материали от руския печат ли е?
40
10
 
12
 
! Отговори
варна преди 5 години
колкото по бързо се разпадне ЕС толкова по добре за малките ограбени и излъгани народи.стига сте плашили народите със Апокалипсис при разпадането на Соросоидната мафия такъв няма да има.точно обратното ще започне излизане от блатото.
39
3
 
10
 
! Отговори
Джак преди 5 години
Много са се напушили тези "интелектуалци" и са взели да халюцинират за катастрофа която няма да се състои. Имало някаква опасност ама никой не знаел каква е.
38
15
 
9
 
! Отговори
Евтини сте преди 5 години
Отново "големи" икономически експерти и тролчета се изказват в коментарите. Русия е извън десетката на икономиките в света. Икономиката и всъщност е по-малка от тази на Южна Корея и в пъти по-малка от тази на Германия и Франция поотделно. Даже една малка Холандия има икономика само 30% по-малка от руската. Да не говорим, че руската зависи основно от петрола и затова се свива - с 30% от 2012 насам.А ние, като част от ЕС, растем и през 2020 се очаква да задминем САЩ като най-голяма икономика
37
1
 
7
 
! Отговори
42 преди 5 години
До 67Повечето злоупотребяват със свободата на личността и я превръщат в нещо контра продуктивно, включително и цитираните от теб. Оказа се донякъде, че свободата на егото е отрова.
36
13
 
7
 
! Отговори
Знаещ преди 5 години
Статията е по поръчка на руското посолство в София. Цветелинчо от там ще си получи гнусните рубли.
35
8
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 5 години
Не са много местата със свобода на света и Европа е от тях - вие всъщност май това критикувате - твърде многото свобода. А тя - свободатта- може ли да бъде твърде много? И по въпроса за бежанците - това с пускането им в огромни обеми безспорно е грешка. Но следва ли да демонтираме цялата конструкция заради един дефект? Ще се откажете ли от детето си, ако то открадне? Или ще се опитате да го вкарате в правия път?
34
4
 
10
 
! Отговори
42 преди 5 години
До 64Ами така е тия в страни като Люксембург живеят на наш гръб. Такива *** като нас им робуват и им плащат лукса...