Като на кино: Обраха банка в Белгия през дупка в пода

Крадците прокопали тунел от съседна къща до канализацията на банката
5 фев 2019 07:10,
9
Като на кино: Обраха банка в Белгия през дупка в пода
Антверпен. Мястото на обира. Снимка: БТА

Впечатляващ банков обир извършиха крадци в неделя в белгийския град Антверпен, преди да се измъкнат невредими с неизвестна още плячка. Крадците прокопали тунел между къща, която се предполага, че са обитавали, и банката, като използвали за по-голямата част от 400-те метра, делящи ги от целта им, съществуващата подземна канализационна система.

В неделя те достигнали залата на хранилището, в което стотици клиенти наемали банкови сейфове и изпразнили неизвестен брой от тях. Според източник на фламандската телевизия VRT става дума за поне 20-30 сейфа.

Заради продължаващато разследване трезорът е още недостъпен и не може да се установи размерът на откраднатото. Клиентите на банката се събраха пред вратите й и искаха да проверят сейфовете си, но полицията не ги допуска. Те ще могат да влязат в трезора, едва след като следователите приключат работа.

Обирът бе установен в неделя следобед от охраната, която задействала алармата, но от крадците вече нямало и следа.

От базата си в къща на отсрещната страна на улицата апашите прокопали 4-метров тунел до канализационната тръба, която преминава под улицата. Оттам те пробили още един тунел до трезора на банката и влезли в него през дупка в пода.

След като приключили с работата си, крадците се измъкнали по същия маршрут необезпокоявани. Властите нямат представа кои може да са те. Засега не е известно да са оставили следи.

Според експерт, цитиран от ежедневника Het Laatste Nieuws, избраният маршрут е бил изключително рискован, тъй като при дъжд канализацията бързо се запълва с вода от уличните канавки и крадците са могли да се удавят.

Ограбената банка се намира в близост до т.нар. “диамантен квартал” на Антверпен, където са съсредоточени офисите на стотици търговци на скъпоценни камъни. Антверпен е един от най-големите световни центрове за търговия с диаманти.

Кражбата напомня на друго престъпление, извършено в Диамантения квартал в Антврерпен. През 2003 г. от трезор бяха откраднати бижута на стойност 100 милиона долара. Кражбата бе наречена “обирът на века”.

Тогава престъпниците проникнаха в подземен трезор, защитен с множество механизми за сигурност, включително заключване с 100 милиона възможни комбинации, инфрачервени топлинни детектори, сеизмичен сензор, доплеров радар и магнитно поле. Отделно сградата е била пазена от частни охранители. Макар един човек да бе осъден, откраднатото не беше намерено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги съм бил на мнение, че човешкия мозък може да намери решение за разбиване на всички модерни технологии, воени, защитни и тн
6
7
 
1
 
! Отговори
До Констатиращ преди 5 години
Браво ***, само така. ББ и гроб са виновни. И на теб ли ти плащат на пост??? НИКОГА не съм гласувл за гербаджийте, но вече сериозно се замислям, само заради такива като вас. Повече ефкте ще има, ако го коментирате под статии за България, с международните, където даже не са и политически, само им стягате електората, ама явно Кутев бърза, че пак изоставате!
5
4
 
11
 
! Отговори
Констатиращ преди 5 години
Хич да не е, ученици са на Бойко Борисов.Ми дааааааааааааааааааааааааааааааааа!Я, колко години обира България и още не е осъден!
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко лекомислено наричат обирът на века кражба, извършена през 2003 г. с откраднати бижута на стойност 100 милиона долара /дребна сума/. Колко още милиардни обири могат да станат за оставащите 97 години до края на 21-ви век в диамантения квартал на Антверпен? Кой да ти каже?
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип в такъв тип трезори се крият доста недекларирани пред властите скъпи предмети.
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Независимо за какво става въпрос, професионалистите винаги доставят удоволствие.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей шшшшш, справяйте се с организираната си престъпност, че ще ви наложим санкций