В Белгия ще ходят задължително на училище от 5 г.

Промяната цели да подобри шансовете на имигрантите за интеграция
20 фев 2019 21:24, Йовка Димитрова
12
В Белгия ще ходят задължително на училище от 5 г.
Снимка: архив, Reuters

Белгия ще въведе задължително обучение от 5-годишна възраст от септември догодина. Предложението за това беше одобрено единодушно на ниво парламентарни комисии  и предстои гласуването му в пленарна зала.

В момента децата започват училище на 6 г., като различните форми на предучилищно образование започват от 2,5-годишна възраст, но не са задължителни.

Причина за законовата промяна е желанието на властите да интегрират по-добре в обществото мигрантите. Според тях свалянето на възрастта за започване на училище ще даде по-голям шанс на децата на чужденците да се адаптират към живота в Белгия и ще подобри шансовете им за успех.

Законодателите смятат, че понижаването на възрастта за влизане в училище ще подобри състоянието на проблема със социалното неравенство.

В момента почти всички 5-годишни деца в северната провинция Фландрия започват предучилищното си обучение, а огромното мнозинство влизат в подготвителни групи още на 2,5 г.

Това обаче не е така при децата на имигрантите и хората с по-ниско образование, които тръгват на училище едва на 6 и не успяват да догонят съучениците си, започнали преди тях.

Законодателите смятат, че ако децата получат равни възможности от по-ранна възраст, те ще имат по-голям шанс да я запазят и на по-късен етап от живота си.
Задължителното образование от 6-годишна възраст е въведено в Белгия през 80-те години на миналия век.
 


12
Още по темата: училищебелгия
Още от ЕС
Родител 1 и Родител 2 разбуни Франция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 4
Да се чете "искримИнират".
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Белгия ще ги интегрират, в България ги дискреминират и се бият в гърдите, че давали милиони левове за интеграция.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че у нас отдавна е така, вече от години е задължително предчилищното от 5г. - независмо дали ще го карат в училище или в детска градина. Разбира се пак под предлог за интеграция на малцинствата. Държавата иска да сложи ръка върху дечицата и тя да ги "възпитава", но хората изобщо не се усещат, а някои дори са доволни че прехвърлят грижите си на институциите.
2
0
 
14
 
! Отговори
ъи преди 3 седмици
Абе направо от родилното да ги взимат
1
0
 
29
 
! Отговори
Додо преди 3 седмици
"Причина за законовата промяна е желанието на властите да интегрират по-добре в обществото мигрантите."
===========

Mдааа, това дори не е новина. Белгийското гражданско общество отдавна е мъртво, задавено от лигите си на екстаз, полуда и яростно безумие след като се пренесе в имагинерния свят на дълбоко възмущение от и отрицание на собствената си култура и неистово му желание да бъде замененаа с нова, по-прогресивна и възнесена, като например тази на...Исляма!