Bloomberg: Brexit може да се забави до 2021 г.

Идеята по всяка вероятност няма да се хареса на торите
25 фев 2019 14:10, Бойчо Попов
13
Bloomberg: Brexit може да се забави до 2021 г.
снимка: Ройтерс

Европейският съюз подготвя вариант, в който излизането на Великобритания от Европейския съюз да бъде забавено до 2021 г., ако британският премиер Тереза Мей не успее да прокара през парламента споразумението за Brexit, договорено с Брюксел.

Според европейски източници, цитирани от Bloomberg и Guardian, редица високопоставени представители на ЕС и на властите в европейските столици подкрепят удължаване на периода до 21 месеца след датата за напускане 29 март.

Идеята по всяка вероятност няма да се хареса на торите, подкрепящи Brexit, тъй като ходът на Брюксел може да се възприеме като начин те да бъдат убедени да подкрепят споразумението на своя премиер.

Въпреки това представители и от двете страни очакват все пак да се стигне до някакво удължаване на периода, като начин да се избегне така нежеланият сценарий без сделка. От по-дълго време в политическите среди се обсъжда възможността за тримесечно удължаване, въпреки че според някои европейски представители то няма да е достатъчно, за да се постигне пробив. Такъв срок би могъл да е от полза само ако вече сделката е била одобрена и е необходимо още време за допълнителните процедури, изисквани от закона.

Според европейски дипломат, цитиран от в. Guardian, ако се стигне до удължаване европейските лидери ще предпочетат това да стане за по-продължителен период от време, за да е сигурно, че то ще бъде достатъчно, за да се решат оставащите проблеми.

„21-месечно удължение има смисъл, тъй като ще покрие многогодишната финансова рамка (бюджетния период на ЕС – бел. ред.) и ще направи нещата по-лесни... То се разпространява из коридорите в Брюксел и Мартин Селмайър (генералният секретар на Европейската комисия – бел. ред.) наред с другите също подкрепя идеята“, посочва източникът.

Тереза Мей продължава с опитите си да постигне известни отстъпки от ЕС във връзка с договорената вече сделка, най-вече по въпроса с т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница, в опит да омилостиви привържениците на Brexit в парламента. Но представителите както на Брюксел, така и на европейските столици все повече вярват, че не биха могли да предложат нищо, което да задоволи британските депутати, посочват източници на Bloomberg.

Целия материал четете в Investor.bg!

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Brexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Фен преди 5 години
Голям го вадеха,много се дръвчиха и сега какво?Не им стиска да излязат.Късно се усетиха,че като част от ЕС те са външна граница на съюза.Но тази граница е необходима.Разбира се,че излязат ли,те прекрачват границата и тя остава зад тях.И понеже те вече не са в ЕС,външната граница става Ирландия.Самата Ирландия иска тази граница и търси подкрепа от другите членове.Затова и никой член не отстъпва от фундаменталните основи на Съюза.Плашат гаргите с тези техни театри.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тоя проклет съюз излизане няма , когото докопат брюкселските кърлежи - пускане няма !
6
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НАСЕЛЕНИЕТО НА ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ ГЛАСУВА ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС И ТО СЕГА А НЕ СЛЕД 100 ГОДИНИ!!НА 30 МАРТ 2019-ТА ИЗЛИЗАТ ОТ ЕС БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ Е ГЛАСУВАНО ИЛИ НЕ В ПАРЛАМЕНТА ИМ!
5
1
 
2
 
! Отговори
ще клекнат преди 5 години
Тази и тя като Курнелията. Все накриво.
4
2
 
4
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
радостна новина ,бизнеса ми с Британия продължава !
3
2
 
6
 
! Отговори
ингилиз преди 5 години
хем сърбихем боли
2
5
 
4
 
! Отговори
Червонец преди 5 години
Браво, Bloomberg. Радвам се, че дойде на моето мнение. От края на миналата година твъдя, че ще се стигне до някакво удължаване на периода на излизане, като начин да се избегне така нежеланият сценарий без сделка.
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цирка е пълен