Европа продължава с оръжейното ембарго срещу Беларус

Четирима със забрана да влизат и харчат в Европа от 16 г.
26 фев 2019 07:18,
16
Европа продължава с оръжейното ембарго срещу Беларус
Снимкa: Reuters, архив

Европейският съюз удължи с година оръжейното си ембарго срещу Беларус. Търговската забрана беше наложена през 2011 г. заради влошената ситуация с върховенството на закона и спазването на човешките права в страната.

Ограниченията за износ от ЕС се простира върху оборудване за репресии, оръжие и боеприпаси.

Изключение се прави само за пушки за биатлон и някои други видове малокалибрени спортни пушки и пистолети и боеприпаси за тях, като те могат да се използват само за участие в състезания и тренировки, се казва в решението на Съвета на ЕС, което ще бъде публикувано днес.

Страните, от които ще се изнасят спортните оръжия, трябва да дават специални разрешения, като изследват подробно къде ще отиват и за какво ще се използват те.

Съюзът продължава до 28 февруари 2020 г. и забраната за влизане в ЕС и за отваряне на сметки в европейски банки срещу четирима навремето високопоставени беларуски управленци, за които се смята, че са свързани с изчезването на четирима критици на режима на президента Александър Лукашенко. Санкциите срещу двама бивши военни министри, екс шеф на президентската администрация и командира на спецчастите, са в сила от 2004 г.

Мотивите са, че те не са направили нужното за разследването на изчезването през 1999 и 2000 г. на бившия шеф на ЦИК Виктор Гончар, екс-вътрешния министър Юрий Захаренко, както и на бизнесмена Анатолий Красовский и на журналиста Дмитрий Завадски.

През 2016 г. ЕС се отказа от санкциите срещу други 170 беларуски граждани, сред които президентът Лукашенко и двама от синовете му, министри и висши чиновници, които бяха влезли в ограничителния списък заради изборни нарушения и погазване на човешки права. Това стана след освобождаването на всички политически затворници в Беларус.

Впоследствие, през 2017 г. ЕС дори покани Лукашенко на срещата на върха със страните от Източното партньорство, след които е и Беларус, но президентът не пристигна в Брюксел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
12
 
! Отговори
тя преди 5 години
Хем се разпадат ,хем се ребчат!
14
1
 
12
 
! Отговори
тя преди 5 години
Тоя ЕС ,защо не си гледа собствените си проблеми , а се ще "оправя "някой !
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оръжейно ембарго срещу Беларус? Ха..ха. смешници
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Оръжейно ембарго срещу Беларус"!!!!! Ехоооооо........вие добре ли сте главата бе??? Това ми прилича на "ембарго на сняг в Русия"!!!!! Господи Боже.......това джендърството явно осъществява поражения и на мисловните процеси!
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Европа продължава с оръжейното ембарго срещу Беларус".Лукашенко, съответно, продължава да си го ме.сти. В унисон с ембаргото. :)
10
0
 
12
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 5 години
Беларусите сами си произвеждат оръжието, което им трябва. И добавят от Русия ,което не им стига. Това ембарго е бошлаф.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Европа продължава с оръжейното ембарго срещу Беларус." :)---Най-много харесвам КРАТКИТЕ ВИЦОВЕ. Едно изречение и край. :)Смееш се безкрай. :) :)
8
0
 
13
 
! Отговори
V преди 5 години
Е нали натовските държави си ремонтират самолетите в Беларус .България СУ25 .Нато не може само да си ремонтира дори самолетите и разчита на Беларус.А те щели да продават оръжия на Беларус . Смешни
7
3
 
12
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
Какви оръжия продава Европа на Беларус, розови белезници и камшици за беларуските *** ли???Беларус произвежа камионите за руските ядрени ракети (само автомобилните платформи, не самите ракети).Европейските танкове Леопард и Леклерк стават само за война срещу афганистанци и други подобни, но срещу руската Армата са нищо.Това беше вицът на деня, хахахахахахахахаха
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Лукашенко му дреме за това оръжейно ембарго ,от Русия може да си достави всякакви видове оръжия.Не го интересува и какво мислят и казват западняците и отказва всякакви срещи и преговори с Брюксел,но затова пък редовно се среща с Путин,последната среща беше миналата седмица в Сочи.Резултата от неговата политика е ,че в Беларус на практика безработица няма ,престъпноста е ниска,Минск е най-чистият и подреден град в Европа.
5
1
 
1
 
! Отговори
Биатлонист преди 5 години
Четох за четиримата изчезнали. Всички вече са обявени за мъртви. Никой не е открит, или поне останките му. В същото време в беларуските и международни медии се пише за ескадрони на смъртта, но никой от действащото управление на Беларус не е в санкционния списък на ЕС
4
0
 
4
 
! Отговори
Празнодумци преди 5 години
Ако приемем, че хората в санкционния списък са били на 40-50 г като висши чиновници преди 20 г, на колко са сега и какъв им е меракът да инвестират в ЕС. В същото време Лукашенко продължава да е президент с цялата власт в ръцете, но не е в списъка
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С една ръка им дават финансови помощи като партньорска държава, с другата им налагат ембарго. ЕС в целия си блясък
2
15
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 5 години
И Беларус е на крачка да се откачи от Русия като куч..ка от пес.
1
1
 
15
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Това ембарго не го продължава Европа а американците. Европа няма думата пред господаря.