"Папата на Хитлер" или "Спасител на евреите" е Пий XII?

Ватикана разсекретява архивите си за Втората световна война
Обновена: 6 мар 2019 07:53 | 5 мар 2019 21:25, Нели Христова
26
"Папата на Хитлер" или "Спасител на евреите" е Пий XII?
Снимки: Reuters

Шест месеца преди началото на Втората световна война, начело на Ватикана застанал Еудженио Мария Джузепе Джовани Пачели, по-познат като папа Пий XII.

Дълго време обаче той е познат с прякора Папата на Хитлер, тъй като така и не се противопоставя на депортирането на евреи от Рим към Аушвиц. Всъщност, публично Пий XII не казва и думичка срещу нацистите.

Но според историците, духовникът е използвал задкулисна дипломация, която е спасила множество животи.

Коя от двете версии е вярна, ще разберем съвсем скоро, тъй като папа Франциск обяви, че ще разсекрети архивите на Ватикана за периода 1939 – 1958 година. Те включват хиляди писма и речи, които ще хвърлят светлина върху позицията на Пий XII относно фашизма в Германия и Италия.

Според Франциск, неговият предшественик е бил "покровител на евреите“ и често е съден прекалено жестоко.

"Без съмнение, в моменти, които са били трудни за християнската и човешка предпазливост, за някои това би изглеждало като сдържаност. Но всъщност всичко е било опит да се хвърли светлина върху хуманитарни инициативи със скрита, но активна дипломация в период на мрак и злоба, с надеждата да бъдат отворени сърцата“, казва папа Франциск относно Пий XII.

Процедурата по събирането на цялата информация не само от тайните архиви, но и от различните офиси във Ватикана отнема 12 години и неуморния труд на 20 човека. Бял свят ще видят 68 тома сборници, 538 отделни плика, всеки от тях по различна тема или институция, 76 написани ръчно от папата речи , 5 100 плика с писма от папските представителства.

Еврейските организации реагираха с възторг на новината, тъй като от десетилетия се опитват да достигнат до тези документи. Обичайно, Ватикана чака да минат 70 години от управлението на даден папа, за да отворят архивите свързани с него, но заради напрежението, под което е подложена църквата, папа Франциск решава да избърза.

Официалната дата, в която документите ще станат достъпни е 2 март 2020 година.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе знаем,че и много нацисти са спасили католиците,а може и други хора да са спасили,все пак са църква.Но пък защо специално за евреи,да не би само евреи да са изпращали в концлагерите? Имало е хора от различни националности изпратени от нацистите в концлагерите.За нашата православна църква знаем ,че са спасявали хора и евреи от концлагерите със сигурност.