Фирмите да внимават с Англия, да не изнасят около Brexit

Магистралата към Кале блокирана от протест на френски митничари
8 мар 2019 21:56,
10
Фирмите да внимават с Англия, да не изнасят около Brexit
Снимка: Reuters, архив

Белгийската митническа служба призова фирмите, изнасящи за Великобритания да не предвиждат експорт около датата на излизането й от ЕС - 29 март.

Предупреждението важи най-вече за по-малките компании, които не са изцяло готови за условията за износ към трети страни, съобщава белгийската обществена телевизия VRT.

Още по темата
Според белгийската служба около датата могат да се очакват големи забавяния на доставките и е по-добре компаниите да планират износа преди Brexit или няколко седмици, след като Обединеното кралство престане да бъде част от ЕС и от общия пазар.

"Съветът ми е фирмите, които търгуват с Великобритания, да изпратят стоките си преди Brexit. А след него, да изчакат няколко седмици да видят как се развиват нещата и да не изпращат големи количества", каза началникът на службата Кристиан Вандерварен пред VRT.

След излизането на Лондон от общия пазар всички стоки трябва да се декларират пред митницата като се преминава пълният процес на контрол и документиране на товарите, които са валидни за търговията със страни извън ЕС.

Това според Вандерварен ще означава, че ако всички документи, сретификати и плащания не са уредени предварително, стоките ще чакат на митница и няма да могат да стигнат до Острова.

Белгийските митници са писали до 20 000 местни компании, за да ги информират за промените, като една трета от тях са посъветвани да си вземат митнически регистрационни номера.

Междувременно вчера магистралата от Белгия към френското пристанище Кале остана затворена заради протестите на френските митничари. Те искат увеличение на заплатите и наемане на допълнителен персонал, който да поеме нарастващия драматично обем на работа заради промяната в условията за износ и внос на стоки от и за Великобритания. Около 4500 ТИР - ове, пътуващи към фериботите за Острова са отклонявани обратно при Оостдункерке и не са допускани към Кале.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 5 години
Както го карат и боб няма да имат !
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще види Англия кон боб яде ли.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече и Англия ли.Започнахме да оплюваме Както Русия? И тя ли вече е " враг"?-:)
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Кои сте тия "вие" бе???:) Иначе.....Опашките пред британското посолство ще са огромни!
4
4
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ако Островът потъне внезапно,дали ще липсва на някого?Едва ли!Е,може би само на туристите.
3
1
 
11
 
! Отговори
Хм преди 5 години
До 42Ползата за ЕС от Великобритания е минимална-само като сравнително голям пазар,обаче вредите са значителни.На практика UK прецаква Европа за всяко едно нещо,което не е изненадващо,предвид евр.ейското им управление.По-добре да са извън ЕС,макар и с известни сътресения в началото.Впрочем,приказките,че UK допринася за европейската сигурност са абсолютна лъжа-освен за себе си,тия не ги е грижа за никого!
2
22
 
8
 
! Отговори
42 преди 5 години
Нещо всички забравят напоследък, че Великобритания заема територия, близка до тази на Русия, а за традиционните връзки с метрополията и САЩ няма какво да коментираме.Без нея ЕС остава без силна армия на страна-членка, с изключение на Франция. Икономиката не струва без сигурност и силна политика. И Русия, и Турция, и Китай например го доказват в последните години. Ето и в България, нямаме си и армия, и станахме долнопробна клоака за най- гнусните чужди и местни интереси.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ингилизки драми повече не щем