Мария Габриел: Най-много фалшиви новини има за здравето!

Важно е да не се допринася за дезинформацията, посочи тя
10 мар 2019 14:52, Боряна Павлова
60

5110 гледания   |  Още видео
"Решенията в Брюксел се вземат с гласа на всеки един и коректното е когато си взел решение в Брюксел, в национален план то да бъде представено такова, каквото е било взето там." Така еврокомисарят Мария Габриел коментира действията на Будапеща в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

12 партии от ЕНП поискаха изключването на партията на унгарския премиер Орбан, след като Будапеща стартира кампания с билбордове с обвинения срещу председателя на ЕК Жан Клод Юнкер и американския милиардер Джордж Сорос, че искат да разрушат европейската цивилизация, като допускат масов прием на мигранти. ЕНП ще обсъди въпроса да бъде ли изключена партията ФИДЕС от ЕНП на 20 март, а след острите реакции Будапеща заяви, че заменя скандалните билбордове с такива за насърчаване на раждаемостта.

"Важно е да не се допринася от политически ръководители за дезинфорамация, за представяне на неща, които не са истина. Това не служи на никого. По отношение на кампанията, която виждаме във връзка с темата за миграцията и намесването на името на председателя Юнкер, не бихме могли да го допуснем. Има яснота - всичко, което засяга Унгария се е взело с гласа на унгарския представител в Брюксел и ако ЕС се справи с миграцията, то е защото предприе единни и общи действия," коментира еврокомисарят в разговор с Милена Милотинова.

Най-много фалшиви новини има по темата здравеопазване, каза в разговора Мария Габриел.

"Дезинформацията и фалшивите новини имат една сила – те действат върху нашата емоция. Конкретен пример: ваксините при децата, темите за климатичните промени. Колко от нас всяка седмица са виждат чудотворни лекарства, които лекуват за 3 дни?“

По отношение на равенството в заплащането  между мъже и жени, Мария Габриел каза, че се наблюдава негативна тенденция от 2013-та година за намаляване броя на жените в новите технологии. По думите й България е едно прекрасно изключение – първи сме в Европа с 30% брой жени участници в информационните и комуникационните технологии при 16% средно за ЕС. Но това, каза тя,  не бива да ни успокоява.

"Защото днес малките момичета се интересуват от новите технологии, но на 1000 завършващи висше образование в информационни и комуникационни технологии 24 са жени и само 6 правят кариера в сектора. Тоест имаме нужда да се борим със стереотипите, а това включва и равно заплащане, борбата с насилието,“ добави еврокомисарят.

"В Европейската седмица на програмирането имаше рекорден брой участници 2 740 000, 46% момичета. Освен това имаме за първи път много ясен ангажимент от страна на индустрията – големите компании се ангажираха не само да наемат жени, а да им помагат след това да израстват в йерархията“. "Само преди 2 седмици ми беше срещата с тях. Предстои ни публикуването на документ на всички европейски езици с добрите практики.“ заяви М. Габриел.

Готова ли е Европа да реагира на киберзаплахи и хакерски атаки по време на евроизборите, колко важен е човекът в ерата на изкуствения интелект, кое наложи да има въпроси за пола в анкетата на ЕК за дигитализация на училищата  - целия разговор на Милена Милотинова с Мария Габриел вижте в във видеото.

 


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Марио Гаргамел не мога да го понасям. Само глупости говори. Нищо смислено, нищо полезно. Не знам, ама имам чувството, че е поредния гербаджийски наредак.
21
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая Габриел определено от нищо не разбира. Тя не знае, че фалшивите новини се разпространяват за печелене на пари, а не за създаване на емоции. Също не знае, че "малките момиченца" въобще не се интересуват от нови технологии (в смисъл на разработките им). Тя не знае, че най-много фалшиви новини се разпространяват за Русия, а у нас специално за вътрешна употреба - че сме много добре и вървим само напред и нагоре. Тя нищо не знае, а седнала да се обяснява.
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-много фалшиви новини има за това колко сме "добре"!
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаргамел има голям нос и няма пари за корекция на носа. Увеличете им заплатите.
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме вземали никакви решения. Брюксел нищо не е питал. Партокрацията управлява демоса. Политическата класа управлява работническата класа.
17
2
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Това е фалшива новина.
16
2
 
24
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
И в кое Орбан не е прав ??? А ???!!!
15
2
 
24
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Хора завършили френска филология в Пловдивският да не дават много акъл относно технологиите.
14
2
 
30
 
! Отговори
БЛЯК преди 1 година
Да, да, да... Мария си е кукла на конци... Омъжи се за дипломат от друга страна, от нейната партия! Имате ли си поне минимална идея, че тази жена дори за миг не ни защитата интересите! Тя работи за интересите на високопоставения й съпруг! Моля попитайте я за Закона Макрон тя как е гласувала! КАК???? Един журналист не се поинтересува! Продала ни е, и всичко се покри!
13
3
 
28
 
! Отговори
Станко преди 1 година
Освен фалшиви новини има и фалшиви хора и институции. Фалшивата г-жа Габриел върши безмислени дейности във фалшивата организация ЕС. Закривайте го този съюз на извратеняци. Таз година Англия, догодина всички останали!
12
2
 
25
 
! Отговори
За евровота преди 1 година
В евролистите без майдели, габриели и станишевци.
11
2
 
28
 
! Отговори
Малий преди 1 година
Мнооо смотано това, бе. Сигурно щото е и тъпо
10
2
 
30
 
! Отговори
AD_OLF преди 1 година
Много нагло и продажби същество!
9
2
 
31
 
! Отговори
Ели преди 1 година
Очевидно не разбира нищо от технологии. Напъва се за някакви безмислици. Хрантутница, заради такива евробюрократите са олицетворение на безполезност.
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейското развитие на една помакиня.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маро Неделчева, не се стряскяй - никой и капка не ти вярва нито на "компетентността", нито пък е убеден, че не се стига до разруха на която и да било система, до която се докоснеш.
Гоцидялчевско е хубав край, а и на село все ще ти е останал някой и друг имот, макар и малко позаграбен дружно с брат ти - грабни си могъщите клишета, празнодумството и безполезността заедно с мотиката, и дай възможност на някой друг некадърник - белким свърши работа.
6
1
 
22
 
! Отговори
Скептик преди 1 година
Тая какво работи?
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за нейната компентност
4
1
 
26
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Уникално безсмислено създание....
3
1
 
26
 
! Отговори
x.x..x преди 1 година
Най-фалшивите новини съдържат нещо от сорта на "експерти от ГЕРБ"...

Я някой да припомни, тази на кои избори я избраха за евродепутат ли евроминистър ли там каквото се явява?