Палестински бежанци се жалят от условията в България

Европейският съд разреши на мигранти да не се връщат у нас
19 мар 2019 22:00,
51
Палестински бежанци се жалят от условията в България
Снимка: архив, Булфото

Палестински бежанци се позовават на лошите условия в България, за да искат да не бъдат връщани от Германия, където са се преместили, след като са получили бежанска закрила у нас.

Това става ясно от мотивите на Съда на ЕС, който днес се произнесе по група дела на бежанци, настояващи да не бъдат връщани в държавите, където са се регистрирали първоначално, както изисква европейското право.

На палестинци без гражданство, пребивавали в Сирия, е предоставена субсидиарна закрила в България, а на руски гражданин, който твърди, че е с чеченски произход, е предоставена такава закрила в Полша. След като новите молби за убежище, които тези лица подават в Германия, са отхвърлени, те сезират германските съдилища, като посочват, че в България и в Полша те са заплашени от “опасност от нечовешко или унизително отношение”.

Германските магистрати поискали становище от европейския съд “дали възможността за отхвърляне на подадена молба като недопустима отпада, когато условията за живот на лицата, ползващи се от субсидиарна закрила в държавата членка, предоставила тази закрила, трябва да се считат за нечовешко или унизително отношение или когато на тези лица не се предоставя социална закрила, гарантираща жизнения им минимум, или им се предоставя такава социална закрила, но в силно ограничена степен в сравнение с други държави членки”.

Европейският съд смята, че такива жалби срещу връщане в първата страна по регистрация трябва да се разглеждат от съответния съд, който трябва да прецени дали действително съществуват системни или общи, или засягащи определени групи лица недостатъци в системите за предоставяне на убежище.

Според европейското право мигранти, регистрирани в една държава и преместили се в друга, трябва да бъдат връщани в шестмесечен срок в първата, която е компетентна да разглежда молбите им за убежище. Ако те са се укрили, срокът се удължава на 18 месеца.

Ако съдът прецени условията като особено сериозни, той може да остави мигранта в държавата, в която той се намира и да не го връща в първата еврочленка, която го е приела, решиха днес магистратите на ЕС. Като “особено сериозни” те  определят условията, когато “поради безразличието на органите на държава членка лице, което е напълно зависимо от подпомагането с публични средства би се оказало в положение на крайна материална нищета”, така че да не може да задоволява потребностите си от храна, лична хигиена и дом, би увредило физическото или психическото му здраве или би довело до несъвместимо с човешкото достойнство влошаване на положението му.

Ако се касае само за по-ниски помощи, жалбите не бива да се уважават, тъй като според европейското право всички еврочленки изпълняват законовите изисквания на ЕС и на ООН за предоставяне на бежанска закрила.

Веднъж върнати в първата държава, в която са подали искане за бежански статут, властите трябва да подновят разглеждането на молбите им за закрила, ако това не е сторено, постанови Европейският съд.

В пика на мигрантската криза ЕС разреши временно заловените в Западна Европа бежанци да не бъдат връщани обратно в Гърция, тъй като тя не успяваше да се справи с притока на мигранти. Впоследствие отстъпката беше премахната. Германия сключи двустранни споразумения с Италия, Испания и Гърция за автоматично връщане на влезлите през техните пристанища мигранти до 48 часа след влизането им на германска територия. България отказа такава договорка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
39
 
! Отговори
мак преди 5 години
Големи претенции имат и големи права, разглеждане на молби, сакън някой да не остане без разглеждане. Ако са дошли нелегално, не би трябвало да имат каквито и да било права освен подслон и храна, докато домакина не измисли, как да ги върне. От тяхното поведение си личи, какви "бежанци" са.
11
6
 
8
 
! Отговори
Стоянов преди 5 години
До АнонименНе приятелю, ти не можеш. Ти БЪЛГАРИН, нас ни гледат от европа - ние трябва да се грижим за емигрантите ! Не за теб !!!
10
2
 
35
 
! Отговори
ф16 преди 5 години
Още по-прекрасно е да заминават за Щатите. Дайте на всички араби и афганистанци свободата да станат американци!
9
3
 
16
 
! Отговори
ОТЛИЧЕН РЕЗУЛТАТ преди 5 години
И ПАЛЕНСТИНСКИТЕ *** БЯГАТ.ТОГАВА ЯСНО ЛИ ВИ Е ЗАЩО 2 500 000 ИЗФИРЯСАХА.ДОРИ ВЕЧЕ ЛЕКАРИ НЯМА. СИК,ВИС,ЗАСТРАХОВАТЕЛИ,ГРОБАРИ,ПОЖАРНИКАРИ-ВСЕ ОТБОР ЮНАЦИ ИЗГОН3ГОНИХА И МАЛКОТО СВЕСНИ
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да видим дали и доколко ще безчинстват тука, ако ги върнат. Българските батки не са като кастрираните шведски и немски жендери. Току виж вземе да стане интересно - назобен 100 килограмов чалготечен перничанин срещу 55 килограмов чалмар с една педя брада. Май за първи път "бежанците" ще станат бежанци наистина.Бързо ще бягат, хърбави са.
7
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, емигрантът трябва да бъде осигурен със средства за храна, дрехи, с дом. Хайде да ми отговорят височайшите евросъдии, мога ли аз да осъдя собствената си държава, ако дори срещу труда и данъците си не получавам същите тези неща?
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се това са варварски държави злобни расисти но като ходят на запад и те искат да се отнасят с тях хуманно.
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва са радват, че не съм им сложил веригата на връта, да обръщат двора ...
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуснете хората да заминават за Германия. Всеки е свободен да живее, където го води сърцето.
3
2
 
21
 
! Отговори
Хм... преди 5 години
Депортирай...СЕГА!
2
3
 
38
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Не са никакви "бежанци", а нашественици! Много добре го знаеш, но пишеш пропагандни "публикации"!
1
1
 
26
 
! Отговори
Трол Горянин преди 5 години
И аз се жаля от живота в България.