Борисов за Буров: Той пръв прозира, че бъдещето на България е Европа!

В ЕП в Брюксел бе открито пространство, наречено на българския държавник
Обновена: 21 мар 2019 15:06 | 21 мар 2019 15:00, Елка Василева
143
Борисов за Буров: Той пръв прозира, че бъдещето на България е Европа!
Снимка: МС

Една историческа несправедливост беше изтрита. Атанас Буров пръв прозира, че нашето място е в Европа, заяви премиерът Бойко Борисов в Европейския парламент в Брюксел. Там за първи път бе открито пространство, което ще носи името на български държавник – Атанас Буров. Бяха открити  бронзов бюст и мраморна плоча на негово име.

"Буров пръв прозира, че бъдещето на България е Европа. Той е личен приятел с посланика на СССР, защото знае, че нашето геостратегическо място е такова, че и с великата сила Русия не трябва да се караме, а да бъдем в добри прагматични отношения, но нашата пъпна връв трябва да бъде Европа - така, както е днес“, посочи премиерът.

„Разделението в България продължава - тези, които приложиха геноцида срещу българския народ и изтребиха цялата интелигенция 1944-1945 г. по лагерите в Белене, Скравена, Ловеч, ги няма и днес“, отбеляза Борисов по повод отсъствието от церемонията на евродепутати от БСП.

„Сиреч никой не иска да се помирява. Техните деца и синове напъват да дойдат като троянски коне в ЕП и към ден-днешен“, допълни Борисов.

„Забравихме ли колко семейства бяха унищожени и че живеехме в страх? Те живееха на "Оборище" и "Позитано". В село Банкя ни казваха, че английски не трябва да се учи, а партийният секретар - още е жив и здрав, Радев, казваше, че двигателят на Мерцедес не е добър", заяви премиерът.

„БСП не се е отказала от името си и историята си“, каза той.

В церемонията участваха и председателят на ЕП Антонио Таяни, председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер и евродепутатът Андрей Ковачев. 

Таяни определи Буров като един от най-важните български политици, една от ключовите български политически фигури, с водеща роля в утвърждаването на страната ни в региона. Буров винаги действаше в интерес на своята държава и на Европа, той бе човеколюбец, защитник на демокрацията и противник на тоталитаризма, добави председателят на ЕП.

Вебер посочи, че Буров се е борил за свободна и демократична Европа. Днес си спомняме, че сме наследници на силни личности, създали днешна Европа, каза той. Вебер постави Буров редом до Конрад Аденауер и Робер Шуман.

Ковачев коментира, че с днешната церемония се извършва малка справедливост спрямо поколения българи, искали България да бъде част от семейството на свободните и демократични европейски държави, откъснати за десетилетия от тоталитарния режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Футуролог"За да станеш член на БКП трябва да ти се изработи ОБСТОЕН ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПОРТРЕТ" Пълни глупости. Баща ми беше член на БКП и влезе за да може да расте в чин.
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко ,Никой от настоящите Политици не може да се сравнява с Атанас Буров !Както се покланяте на паметника на Левски , и вършите ,каквото ви е угодно на Вас !Не - за Народа !И престанете да се наричате Демократи
35
8
 
2
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
Не без причина гъбаркат Боко, че е чел само "Винету" иначе чудесен юношески приключенски роман. От най-новата ни исторя, коректно отношение към руския империализъм-вампиризъм са имали всички български възрожденци - национални герои, начело с Левски !
34
2
 
11
 
! Отговори
Стар човек преди 5 години
Буров е един велик българин и родолюбец.Единственният ДЕЙСТВАЩ ДЕПУТАТ кой то се записва доброволец в Балканската война и за малко /по щастлива случайност/ не загива в битката ,,на нож" при Чаталджа.А ти ,,ФУТУРУЛОГА" самия си симпатяга. Сигурно си чел недочел,,Срещи с Буров" на Михаил Топалов и го обявяваш за автор.Не е лошо да опознаете историята ни и личностите в нея а не да дращите глупости наизуст.Няма по страшно от неинформирани и неграмотни хора,говорещи като,,експерти".Четете пубери!!!
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Неам нервиОф всеки който искаше да постигне нещо повече от комбайнер по соца трябваше да бъде член на партията. Това, че си нейн член неозначаваше, че изповядваш идиологията. На всички им беше ясно.
32
6
 
28
 
! Отговори
Неам нерви преди 5 години
Колко е жалък свещеният гняв на Бойко Борисов. Син на член на БКП, служител на комунистическата милиция; той самият - член на БКП, завършил пожарникарство в школата на МВР в Симеоново; издигнал за кандидат-президент Цецка Цачева, член на БКП; сложил си за партиен заместник Цветан Цветанов, син на шофьора на комунистическо величие, ругае в Брюксел политическите си опоненти от БСП. Хайде малко да се позасрами Борисов, а?!
31
7
 
24
 
! Отговори
Ужасс преди 5 години
Явно въобще не е чел мемоарите на Буров завалийката! Думите на Буров са:Трепи за три неща обида на Майка, Армия и Русия! Майката е свята, ако нямаме армия ще храним чужда, а пред Русия винаги трябва да се прекланяме независимо каква власт е у тях! Те винаги ни помагат! Ако не сме с тях идва турското!!!.. КЪДЕ Е БАНКЕРА БУРОВ КЪДЕ Е БОЧКАТА
30
15
 
5
 
! Отговори
емиграция преди 5 години
До Анонимен .Я не лъжи!!!!Помним с какво бяха запълнени рафтовете на книжарниците преди 1989г.С часове сме чакали например за ,,Тримата мускетари"......Но иначе книгите на Брежнев и Т. Живков бяха в изобилие.Не лъжете младите, др. от БПК -БСП.Не ви прави чест.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПЕНКОБас ловя, че повече уважаваш правешкия овчар.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То за това *** са го пратили в затвора и не се знае къде му е гроба.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не харесвате песнички?O колко си *** има ли смисъл със теб да говоря !О колко си *** има ли смисъл О не!O колко си *** има ли смисъл със теб да говоря !О колко си *** има ли смисъл О не!
26
3
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
НАПЪЛНО "ХРИСТИАНСКА " ПОСТЪПКА В ЗАЩИТА НА ДЕВИЗА : " ПРОСТИ И ОБИЧАЙ БЛИЖНИЯ- БЕЗ КОРИСТ И СЛАВОЛЮБИЕ И ЗА ЛИЧНА ИЗГОДА " !?!?!?
25
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой плати бюста на Буров?От еврофондовете,от бюджета или от 30-милионната субсидия на ГЕРБ?Само питам.А може би от разликата в цената на апартаментите на Цецо и Цецка?
24
1
 
22
 
! Отговори
тя преди 5 години
Ние сме в Европа и не е нужно някой да го прозре!
23
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-верния син на партията,бодигарда на бай Тошо и Симеон,пожарникаря,който не пожела дори да си хвърли членската карта,говори срещу комунистите,като че не им е бил вярно куче години наред,а са го спуснали извънземните.Да се смееш ли,да плачешп ли.
22
4
 
7
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
УВАЖАВАМ Б.Б. / ТОЙ Е ИНЖЕНЕР -ХИМИК -ОТЛИЧНИК /!!! НО ГО ИНФОРМИРАМ , ЧЕ ВСЯКО БЪДЕЩЕ НА ЕДИН НАРОД И НА ЕДНА ДЪРЖАВА - Е ВЪТРЕ В НЕГО И ВЪТРЕ В НЕЯ !!!! "ДА ЖИВЕЯТ- МУСКЕТАРИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ " !!! ЕВРОПА СИ Е ОТ АНТЛАНТИКА -ДО УРАЛ !!!!
21
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФутурологИ ти пишеш глупости,книжарниците и библиотеките бяха пълни с всякаква литература през соца, включително и западна,тогава се четеше много и най-доброто.
20
5
 
17
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Закривай!!!
19
7
 
26
 
! Отговори
От Берлин преди 5 години
Ама Винегу, това сам ли го е прочел или някой му го е подшушнал... Не ми се вярва той изобщо да чете и разбира такива книги!?!
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви глупости дрънкате,бе,вече стигнахте дъното с лъжите си,не само че учехме английски,но руски и един западен език по желание,бяха задължителни да се учат в училище.Радев щом казва ,че двигателят на Мерцедес не е добър,означава,че нищо не разбира от мотори,но той е англосаксонски възпитаник и не е учудващо,че не му харесва двигателя на Мерцедес.