Китайските амбиции - реална заплаха за наивна Европа

Опазването на собствените ценности става все по-трудно за Стария континент
27 мар 2019 22:15, Екип на Bloomberg
60
Китайските амбиции - реална заплаха за наивна Европа
Снимка: Pixabay

Китайските амбиции в Европа не са за подценяване, макар че желанието на азиатската страна да стане глобална сила е ясно отдавна. Това каза Евгений Кънев, икономист, управляващ съдружник в инвестиционно-консултантска компания "Маконис", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Кънев коментира присъединяването на Италия към китайската инициатива "Един пояс, един път", с което тя официално стана първата държава от Г-7, подкрепила проекта. "Мярката не е учудваща, особено за страна като Италия, която има изключително тежки макроикономически показатели. Въпросът е, че всяка инвестиция идва заедно с културата на своя инвеститор. Проблемът на източните инвестиции е, че печалбата не е пряка цел за тях".

Кънев отбеляза финансовите ангажименти, които Европа има към Китай за дълъг период от време, каквито са например концесионните договори. "Задължени сме да използваме и китайски технологии, независимо от качеството им", добави икономистът.

Според госта азиатската страна няма да отвори пазарите си, въпреки множеството обещания на Пекин.

"Китай няма да стане пазарна икономика, защото не иска. Страната не допуска конкуренция. Това е един от големите проблеми и за Америка, и за Европа – частните им корпорации нямат терен да инвестират в китайски компании – това е забранено".

Практически дигиталната икономика работи с платформите на американските компании и 5G технологията, в която Китай за момента е лидер, коментира Кънев. Логично е да се запитаме какво остава за Европа в този случай, добави той.

"Старият континент трябва да спре с този наивитет, правейки се на справедлив и пазарно ориентиран, тъй като имаме геополитически противници, които са заинтересовани от разбиването на Европейския съюз и правеното на споразумения с отделните страни", отбеляза гостът, позовавайки се на изказване на френският президент Еманюел Макрон.

"Това наистина е важно за Европа, защото когато си технологично и икономически зависим, не можеш да очакваш да запазваш собствените си ценности“. 

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
huh преди 5 години
като прочетох Блумберг и ми станя ясно защо е така уклончиво заглавието и темата. Да живее Хаамериката, сега и стена да си построят и да си пазят толерастията само за тях и ценностите там.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието заблуждава --заплахата е реална , но неза европа , а за сащ . Вярное също , че европа е наивна .Ако не беше нямаше да седържи като слуга на сащ .Трето -- инвестициите трябвада се диверсифицират .
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията не струва , поръчковаили пък млад , зелен и глюпав автор без поглед върху голяматакартина . Китайските инвестицииса шанс за закабалената от сащевропа . Все някога трябва да тръгнекъм еманципация и независимост .
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РЕАЛНА ЗАПЛАХА ЗА НАИВНА ЕВРОПА СА ИНТРИГИТЕ НА БРЕКСИТЧИИТЕ ТЕХНИТЕ ПОСТОЯННИ ИГРИЧКИ И ОПИТИТЕ ДА РАЗРУШАТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ . РЕАЛНА ЗАПЛАХА ЗА НАИВНА ЕВРОПА Е ТОТАЛНАТА ОКУПАЦИЯ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЙСКИ и ВОЕННИ БАЗИ в ВСИЧКИ СТРАНИ НА СЪЮЗА. РЕАЛНА ЗАПЛАХА ЗА НАИВНА ЕВРОПА СА ФЕИК НОВИНИТЕ КОИТО НЕПРЕКЪСНАТО НИ ПУСКАТ АНГЛОСАКСОНИТЕ И ***. РЕАЛНА ЗАПЛАХА ЗА НАИВНА ЕВРОПА СА БОМБИТЕ С УРАН КОИТО НИ СИПЯТ АМЕРИКАНСКИТЕ НИ"СЪЮЗНИЦИ"
41
1
 
4
 
! Отговори
авс преди 5 години
още един враг се появи на ес ами като несте способни ще бъдете зависими ес тека и тека са зависими от сащ.евроценостите са на европа да диктуват на бедните страни а богатите страни са врагове
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОЖЕ ЛИ ДА ПОПИТАМ.КОИ СА ЦЕННОСТИТЕ НА ЕВРОПА, .... А СЕТИХ СЕ ТОВА СА СОДОМИЯТА, ПИДИРАСТИЯТА, ГОРОНТОФИЛСТВОТО, ПЕДОФИЛСТВОТО, ТРАВИСТИЦИЗЪМ И 33-ПОЛ И ТЕМ ПОДОБНИ МЕКИ КИТКИ И ГАЗОВЕ. ПЪЛЕН РАЗВРАТ В ДНЕШНА ЕВРОПА. ЕБЕМТИ НА ТАКИВА ЦЕНОСТИ.ДА ИМ С.РА В УСТАТА НА ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ *** И ПР..
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай дръпна много напред имено защото развива собствена икономика, а не слугува на чужди интереси, г-н анализаторе. Много услужливо забравихте да "анализирате" този факт.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в тая статия некви недомислици.. "задължени сме да използваме и китайски технологии, независимо от качеството им" до "5G технологията, в която Китай за момента е лидер" По нареждане на чичко с***с китайците са врагове - защо и как не е ясно.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кто гледам за 5г мрежата трябва да се избира между Америка и Китай. Те и нашите Атлантически партньори затова започнаха да реват ще Хуавей крадял технологии. А сега искат да ги изгонят и от Европа, за да се ползват скъпите "ябълки". Европа е асимилирана от Америка и прави каквото и се каже.
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отвсякъде чувам фразата "европейски ценности", но не съм чул конкретно да се назове нито една. Имам впечатление, че тези, които използват тази фраза, не знаят кои са ценностите. Зная, обаче, едно, че една от най- важните български ценности - семейството, не е в числото на европейските.Като ги слуша човек може да си помисли, че досега сме живели без ценности.
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимвн преди 5 години
Да,ще се сетят да не пускат дръпнатите в Европа.Полза от тях няма.Тея са по големи националисти ,от колкото си мислим.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом в държавата Китай официално си има 1 200 000 роби. Това ли е развита икономика. Виж китайците на територията на Русия са си по добре и от руснаците. Дишат си свободно и си въртят бизнеса успешно. Далече от партията в Пекин и независими от Москва Това е подходящо за пазара.
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Опазването на собствените ценности става все по-трудно за Стария континент"----------Кои ценности? Атлантогейските, еродйендърските, мултикулти...? Това са ценности на ЕС, не на Европа!
32
3
 
14
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Добре че е умничкият Евгений Кънев да ни светне колко сме наивни да си купуваме от Китай качествени стоки на реална цена.
31
2
 
12
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Добро утро че инвестицията идвала с културата си! За питам герб ДОПУСКАТ ТУРСКИ ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ И НАТИСКАТ ЗА АРАБСКИ ТАКИВА? Знаете ли какво става в тези региони след това? Българите се изнасят до един, анклавизация, забрана на свинското е най малкия проблем. БЪЛГАРИЯ е следваща Македония, с разликата че просто ще се отделят части,щото турски втори няма да се позволи, директно сепаратизъм. Шайката са виновни. За кво бб ходи все в СА и турция! Забрана на инвестиции от мюсюлмански страни!
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От евроценностите обичам само 10, 29, 59, 100, 200 евровите банкноти а идеологическите да си ги слагат там дето не огрява слънцето.
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво общо има знамето на турция с китай дано на тия дето са го сложили да им е яснопълно с неграмотницикато се почне от министърпредседателя та наред едно време комунистите си търсеха враг сега краварчетата само с това се занимават работите не отиват на добре-осигуриха ни проблеми с мигрантите за десетилетия и сега ни пеят за китай йиде разкарайте се дано руснаците ви го нахлузят та да се мирнете малкооср.хте целия свят с конфликти и базиосвен от кражба от друго неможете спечели
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такъв миш маш от експерта не бях чел. Политиката, геостратегически с пазар финанси и технологии. Германия е водеща във финанси и пазара. Защото е с развита конкуренция на частния сектор. Така е в ЕС и САЩ, Япония и други. В Русия с централизирана и без пазарна система не е никакъв конкурент в света.Това че Китай има производство е , че народа е ограничен, подтиснат и е с централно управление. Олигархията и там е има. Но сас повече зависимост от партията.
27
3
 
17
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
""страна като Италия, която има изключително тежки макроикономически показатели"".Тежките икономически показатели на Италия са българското светло бъдеще,ако изобщо има бъдеще.
26
5
 
12
 
! Отговори
Европейска федерация преди 5 години
Европа може да бъде силна само заедно. Европейските държави са твърде малки в световен мащаб. Целта на големите геополитически играчи ( Русия, САЩ, Китай) е разбиването на ЕС. Шансът на България е да бъде част от бъдеща Европейска Федерация с федерална Конституция, Президент, Армия, Съд, Валута, Език, която защитава европейските интереси. Такава обединена и силна Европа би била основен световен фактор в политиката. Ние не сме нито американци, нито руснаци, а европейци.